Annonce
Østjylland

Favrskov indfører skrappe besøgsrestriktioner på sine plejecentre - det sker efter stigende smittetryk

Flere og flere i Favrskov Kommune får besked om, at de er smittede, efter at de har besøgt et testcenter. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Den voldsomme stigning i smittetrykket over de seneste uger har udløst et påbud fra Styrelsen for Patientsikkerhed om at begrænse mulighederne for at besøge ældre, der bor på kommunens plejehjem.
Annonce

Favrskov: Siden torsdag har beboere på plejecentrene i Favrskov Kommune kun kunnet have besøg af én bestemt pårørende i deres egen bolig samt yderligere to nære pårørende, hvis man vælger at mødes i særligt indrettede besøgsrum på plejecentret.

De skrappe regler for besøg er indført efter påbud fra Styrelsen for Patientsikkerhed, efter at smittetrykket i Favrskov Kommune i løbet af de seneste uger har været støt stigende.

Således er den såkaldte incidens (antal smittede per 100.000 indbyggere over en syv dages periode) fra midt i november og til nu stille og roligt vokset fra 45 til 140.

Ifølge kommunaldirektør Jan Kallestrup er der ikke noget mønster at spore i, hvor smitten opstår, og hvordan den spredes.

- Dog kan vi se, at vi har flest smittede blandt voksne i alderen 25-50 år, siger han.

Hos Styrelsen for Patientsikkerhed supplerer konstitueret enhedschef i kommunikationsafdelingen, Torsten Larsen:

- Den høje incidens skyldes først og fremmest smitteudbrud på tre af kommnens skoler. Smitten er således koncentreret om forældre og børn på de pågældende skoler.

Om besøgsrestriktionerne på plejecentrene siger han, at "i gamle dage", hvilket vil sige før anden bølge af pandemien, skulle der ikke mere end et incidenstal på 20 til, før man begyndte at overveje besøgsrestriktioner på plejehjemmene.

- En incidens på 140 er med andre ord højt, siger Torsten Larsen.

Annonce

Følger udviklingen

Jan Kallestrup fortæller videre, at man dagligt følger udviklingen i smitten nøje og vurderer fra dag til dag, om der skal sættes ind med nye tiltag for at begrænse smitten. Derfor er man også jævnligt er i kontakt med sundhedsmyndighederne.

Favrskov påkaldte sig for nogle uger siden opmærksomhed, fordi man havde anbefalet samtlige sine medarbejdere at slukke for deres smittestop-app, mens de var på arbejde, og den anbefaling holder man indtil videre fast i.

- Ikke fordi vi har noget imod app'en, tværtimod, siger Jan Kallestrup og fortsætter:

- Men app'en er først og fremmest udviklet til mindre rum, hvor mennesker, som ikke kender hinanden i forvejen, mødes. Da giver den rigtig god mening, siger kommunaldirektøren.


Dog kan vi se, at vi har flest smittede blandt voksne i alderen 25-50 år.

Jan Kallestrup, kommunaldirektør, Favrskov Kommune


Årsagen til, at Favrskov anbefaler sine ansatte at slukke for app'en, når de er på arbejde, har baggrund i en episode, hvor 30 personer var samlet til en konference. Alle holdt behørig afstand og bar mundbind, når de ikke sad ned. 17 fik efterfølgende via deres smittestop-app besked på, at de havde været i nærheden af en smittet, hvorfor de skulle lade sig teste og isolere. Men ingen af de 17 viste sig at være smittet.

- Vi oplever med andre ord, at app'en i den slags situationer fanger for mange og kan altså lægge en hel arbejdsplads mere eller mindre ned helt uden grund. Samtidig belaster det jo teststederne, siger Jan Kallestrup.

Annonce

Pas på hinanden

Han understreger samtidig, at der er tale om en anbefaling - ikke en ordre, og at han mener, at smittestop-app'en i de fleste sammenhænge er et godt værktøj i bekæmpelsen af smittespredningen.

Og så opfordrer kommunaldirektøren i øvrigt alle borgere til at passe på samt overholde alle de velkendte anbefalinger og restriktioner, som sundhedsmyndighederne har udstukket.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Michael Aastrup forsvarer sig efter Dubai-tur med kæresten: - Rejsen var arbejdsmæssigt relevant

Sport

Forstærkning til Randers HK: Henter stregspiller hos ligarivaler

Randers

Falske bank- og NemID-folk svindlede ældre kvinder: - En person fra Kina har forsøgt at hæve 20.000 kroner

Annonce