Annonce
Navne

FDF Museet kan omsider åbne særudstilling

Niels-Birger Danielsen åbner særudstillingen. Arkivfoto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Den officielle åbning afvikles under respekt for coronakrisens betingelser.
Annonce

På grund af coronakrisens restriktioner måtte en officiel åbning af særudstillingen "FDF under besættelsen" på FDF Museet i Randers tidligere i år udskydes. Men nu sker det, nemlig lørdag 3. oktober fra klokken 10. Det oplyser Jean Seeberg fra museet.

Det er de lokale FDF'eres rolle under besættelsen fra 1940 til 1945, der er særudstillingens tema. Desuden vil man med udstillingen sætte et minde under de FDF'ere, der betalte for deltagelsen i modstandsbevægelsen med deres liv.

En særudstilling som denne ville helt naturligt under normale omstændigheder blive indledt med fællessang af Mads Nielsens "En lærke letted". Nu bliver sangen i stedet afpillet, fortæller Jean Seeberg.

Særudstillingen åbnes af journalist, historiker og forfatter Niels-Birger Danielsen, Roskilde, der som mange vil vide er vokset op i Randers, og som lige nu er ved at slutte sit monumentale værk i fire bind om modstandsbevægelsen på landsplan.

Niels-Birger Danielsen vil fortælle lidt om FDFs og KFUM-spejdernes deltagelse i modstandsbevægelsen i Randers og om de danske spejderes betydning for modstandskampen i det hele taget.

Spejdernes Hjælpekorps, den illegale presse, våbenmodtagelser og forskellige sabotagehandlinger i Randers vil også være emner, der belyses på udstillingen.

Annonce

Mindeord

Efter Niels-Birger Danielsens indlæg vil frihedsbudskabet fra BBC London den 4. maj 1945, læst op af speaker Johannes G. Sørensen, blive afspillet, og den nu 94-årige Børge Simonsen, der selv som ung var aktiv i modstandsbevægelsen og initiativtager til oprettelsen af FDF Museet, vil udtale mindeord.

Børge Simonsen udtaler mindeord. Arkivfoto: Mathias Fredslund Hansen

Derefter iagttages et minuts stilhed for de faldne fra Randers.

En søn af en modstandsmand fra dengang, Steen P. Husbjerg, vil derefter sige nogle ord. Hans far hed Holger Petersen.

Særudstillingen vil også kunne ses på de tider, hvor FDF Museet holder åbent. Det vil sige en del lørdage både i oktober og november. Museet er beliggende i Randers Klosters bygning ud mod Blegdammen.

Som tidligere omtalt er Jean Seeberg i gang med at skrive en bog, der handler om FDFs og KFUM-spejdernes rolle i modstandskampen lokalt. I sin research har Jena Seeberg blandt andet registreret, at navnene på tre FDF'ere fra Randers, som omkom under besættelsen, ikke er medtaget på den mindesten, FDF senere rejste ved Julsølejren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Randers HK i vanvittig kvartfinale: Det var nærmest som at slå plat eller krone i staden

CORONAVIRUS

Liveblog: Stort flertal bag ny hjælpepakke - her er de vigtigste punkter

Annonce