Annonce
Navne

FDF Museet søger hjælpere til udstilling

Stifteren af FDF Museet, Børge Simonsen, var selv med i modstandskampen. Arkivfoto
Titlen på den kommende udstilling bliver "FDF i Randers under besættelsen".

"FDF i Randers under besættelsen" er titlen på en udstilling på FDF Museet, der åbner lørdag 2. maj og dermed bidrager til markering af 75-året for Danmarks befrielse.

Jean Seeberg fra FDF Museet efterlyser i den forbindelse kontakt til de FDF-drenge og unge mænd, som deltog i modstandsbevægelsen:

- Der var mange af de voksne ledere, mindst 20 fra FDF i Randers, og ligeledes mange medlemmer fra KFUM og K, som aktivt deltog i modstandsbevægelsen, hvor flere blev henrettet, blandt andet Eluf Månsson, som var medlem af FDF Randers 1. kreds. Han blev henrettet den 18. april 1945, kun tre uger før krigens afslutning, anfører Jean Seeberg.

Der var tre FDF-kredse i Randers dengang.

- Og de unge mennesker var jo vant til at færdes i naturen, så det var oplagt, at de kom med i modstandsarbejdet, fortæller Jean Seeberg, der fortsætter:

- Tyskerne tænkte ikke på, at en flok uniformsklædte drenge var ude for at spionere i terrænet med henblik på en senere natlig sabotagehandling, for eksempel sprængning af Langå-broerne, hvorefter flere efterfølgende blev arresteret og endte i koncentrationslejr eller blev henrettet. Heldigvis slap de fleste gennem krigen, men ikke uden sår på krop og sjæl.

Annonce
Denne plakat hænger på FDF Museet. Forkortelsen FDF kan også tydes som For Danmarks Frihed

Søger hjælp

Jean Seeberg oplyser, at man allerede har kendskab til en stor del af dem fra FDF, som deltog dengang, blandt andet på grund af museets stifter Børge Simonsen, der selv deltog aktivt i modstandskampen. Han var dengang medlem af FDF Randers 1. kreds.

- Men da man dengang gik stille med dørene, er der helt sikkert personer, som vi ikke har kendskab til, og der vil vi gerne have hjælp med oplysninger, siger Jean Seeberg.

Man er også interesseret i dagbøger, fotos eller andet materiale i forbindelse med FDF og modstandskampen. Man kan skrive til FDF Museet på mailadressen museumranders@fdf.dk eller kontakte Jean Seeberg på telefonnummeret 3066 2444.

FDF Museet og FDF deltager også i 4.-5. maj-arrangementet ved Hvidsten Kro.

- Sammen med udstillingen er det museets håb at finde frem til de FDF-drenge og unge mænd, som deltog på én eller anden måde for at udarbejde et hæfte med oversigt over dem alle. Man mangler dog for tiden en sponsor, som kunne tænke sig at bidrage til trykningen, fortæller Jean Seeberg.

Jean Seeberg efterlyser personer med erindring om besættelsen. Arkivfoto: Richard Sylvestersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce