Annonce
Navne

FDF Museet viser flaget i Randers

Her ses udstillingen af faner på FDF Museet. Foto: Jean Seeberg
Anledningen er mangel på Valdemarsfest den 15. juni.

Som tidligere omtalt bliver der heller ikke i år en Valdemarsfest i Randers, idet den lokale komité under Danmarks-Samfundet for tiden ikke er aktiv.

Men takket være FDF Museet bliver der alligevel en markering af, at det jo her i 2019 er 800 år siden, Dannebrog efter legenden faldt ned over de danske styrker i Letland og sikrede dansk sejr i slaget.

FDF Museet, der har til huse i lokaler i Randers Kloster, udstiller nemlig sin store samling af faner. Som det udtrykkes af Jean Seeberg fra museets ledelse:

- FDF Museet havde på Valdemarsdag den 15. juni håbet på et fælles Randers-arrangement, hvor foreninger i området, idræt, spejdere, FDF og så videre i fællesskab kunne lufte fanerne i Randers´ gader som en hyldest til flaget, men da det ikke er lykkedes, har museet valgt at vise sine faner frem.

Udstillingen vil kunne ses sommeren over på museet, der holder åbent næste gang lørdag 29. juni fra klokken 10 til 12. Der er altid gratis adgang.

Det kan i sammenhængen nævnes, at FDF 27. oktober 1903 fejrede forbundets første fødselsdag med indvielse af FDFs første fane. I 1910 fik FDF sin første såkaldte landsforbundsfane. Den var speciel derved, at den havde rigsvåbnet i midten af korset. FDF var stiftet året før af arkitekt Holger Tornøe.

I Randers blev den første FDF-kreds dannet i 1907, og det antages, at fanen fra dengang er blandt de udstillede. Med vil også være faner fra nu nedlagte kredse, således Hald FDF og Støvring Mellerup FPF.

Jean Seeberg gør i den forbindelse opmærksom på, at man ikke ved ret meget om netop Støvring Mellerup FPF (i dag er FDF fælles betegnelse for både FDF og FPF). Den var aktiv op til 1960erne, og museet hører gerne fra mennesker, der måtte ligge inde med viden om aktiviteterne dengang.

Talrige steder i landet markeres 800-års dagen for Dannebrog. Mest markant ved en festlighed i København, hvor faner fra hele landet kan ventes at deltage. Det er Danmarks-Samfundet med sekretariat i Idrættens Hus i Brøndby, der hvert år sørger for, at Dannebrog fejres den 15. juni. Lokalt er der markeringer i Viborg, Aarhus og Ebeltoft.

Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Annonce