Annonce
Randers

Fedt at være smed

Jakob Jakobsen (tv) drømmer at videreuddanne sig på sigt. Foto: Ole Jakobsen

Hos Søstrøm er lærlinge, svende og produktionschefen smede. De mener alle, at de er endt på den rigtige hylde, selv om en enkelt gerne vil videreuddanne sig på et senere tidspunkt

Annonce

Randers: I produktionshallen hos Søstrøm på Blommevej lugter det tydeligt af metal og hårdtarbejdende svejseapparater. Rundt på stationerne står medarbejderne og knokler med hver deres emner. En af dem er Nikolaj Kristensen på 23 år. Han er lærling på fabrikken.

- Jeg har altid godt kunnet lide at samle ting og at svejse. Derfor var det naturligt for mig at vælge at blive smed, fortæller han.

I folkeskolen klarede han sig ikke godt, men på smedeuddannelsen har han fundet sin vej i livet.

- Jeg er rigtig glad for at være i lære som smed på Søstrøm. Lige nu har jeg lyst til at fortsætte som smed altid, men man ved jo aldrig, hvad der sker i fremtiden, lyder det fra Nikolaj Christensen, som denne dag er den ene af to lærlinge på fabrikken.

Den anden er 22-årige Jakob Jakobsen, som efter folkeskolen startede på gymnasiet, men kørte træt i det efter et år.

- Der var bare en forventning om, at man skulle vælge gymnasiet. Derfor gjorde jeg det også, men der var alt for meget udenadslære til mig, og jeg blev træt af at gå i skole, fortæller han.

Efter at have været med sin stedfar, som er smed, på arbejde i et par måneder efter gymnasiet, var Jakob Jakobsen ikke i tvivl.

- Jeg skulle ud og lave noget med hænderne, og jeg kunne allerede mærke, at det var en helt anden måde at gå i skole på, da jeg startede på uddannelsen, siger han og fortsætter:

- Lige nu nyder jeg at være smed, men jeg har et mål om at blive civilingeniør, inden jeg bliver 30.

Pierre Axelsen på 25 er svend på ottende år hos Søstrøm. Han valgte smedefaget af en ganske særlig grund.

- Jeg ville gerne følge i min fatters fodspor. Jeg har gået på tømrer- og maskinsnedkeruddannelse, men det var bare ikke lige mig, fortæller han og afslører, hvad der er så fedt ved at være smed:

- Man kan gå ud til saven og save noget over og sætte det sammen til noget, der ser rigtig godt ud. Nogle gange går man også forbi et eller andet ude i byen, som man har lavet. Det kan jeg godt lide, siger han.

Pierre Axelsen er glad for sit job og kan ikke se sig selv som noget andet.

- Jeg vil være smed resten af livet. Jeg gider ikke på skole igen. Her har jeg trygge rammer, og så er jeg megainteresseret i mit fag, lyder det fra den unge smed.

Nikolaj Kristensen er glad for at prøve mange forskellige ting på Søstrøm. Foto: Ole Jakobsen
Annonce

Chefen er smed

På kontoret sidder Søren Larsen i en noget anden påklædning end de kolleger, der går rundt i produktionshallen. Han er produktionschef hos Søstrøm, men er også oprindeligt uddannet smed.

- Jeg kan gå ud og tale med medarbejderne om deres hverdag. Jeg kender til det, de laver, og det kan man ikke lære på skolebænken, siger han og fortæller, at Søstrøm i det hele taget godt kan lide at arbejde med smede.

- Vi har eksterne tegnere på vores projekter, og det betyder noget for os, at de har en smedebaggrund, for så ved de, hvad vi taler om.

Egentlig skulle Søren Larsen have gået på htx, da han var færdig med folkeskolen, men skoletrætheden overmandede ham. Derfor tog han smedeuddannelsen.

- Det har jeg aldrig fortrudt, selv om jeg ikke rigtigt er smed længere, siger han.

Pierre Axelsen står også for at lave finish på mange af produkterne fra Søstrøm. Foto: Ole Jakobsen
For Søren Larsen betyder det meget at have en smedefaglig baggrund. Foto: Ole Jakobsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers FC For abonnenter

Fra kulkælderen til topscorer-bejler: Mentaltræner bag Vitos vilde forandring

Randers

August i Randers spækket med kultur

Annonce