Annonce
Navne

Fejrer 25 år i kommunalpolitik: Faldt i den politiske gryde som lille

Anders G. Christensen har arbejdet i kommunalpolitik i 25 år. Foto: Annelene Petersen

Anders G. Christensen, Favrskov Kommune, har været med i kommunalpolitik i 25 år. Det markeres i byrådet tirsdag 29. januar.

Når Favrskov Kommune tirsdag 29. januar ved en reception markerer, at Anders G. Christensen har været 25 år i lokalpolitik, kan den nu 56-årige konstatere, at hans engagement i politik og samfundsforhold nærmere går det dobbelt antal år tilbage.

- Jeg faldt i gryden som lille, siger han. Med den forklaring, at hans forældre begge var politisk interesserede.

I hjemmet i Veddum ved Hadsund kom den tids politikere ofte, idet Anders G. Christensens far var kredsformand for Venstre. Men der kom også andre end Venstre-folk, så den lille dreng hørte, hvordan meninger kunne brydes.

Hans mor var laborant på Terndrup Sygehus, hans far afdelingschef i et medicinalfirma, men desuden drev familien et landbrug.

Anders Geo Christensen - mellemnavnet er fra hans far - kom til verden tæt på Årslev Kro. Familien flyttede snart efter til Risskov og, da drengen var seks år, til Veddum.

Efter en mindre god oplevelse med Hobro Gymnasium blev Anders G. Christensen student fra Aalborg Studenterkursus. Allerede dengang begyndte det politiske engagement, idet Anders G. Christensen sammen med sin søster og det nuværende medlem af byrådet i Mariagerfjord Henrik Sloth dannede en VU-forening i Hadsund.

Annonce

Jeg fortryder ikke noget i dag, men jeg kunne måske have præsenteret afgørelserne i en lidt blødere indpakning.

Anders G. Christensen, byrådspolitiker i Favrskov

Landbrugsuddannet

Interessen for praktisk landbrug førte til, at den unge mand fravalgte en idé om at blive agronom og i stedet tog en uddannelse til driftsleder. Undervejs førte den ham til en stilling som ugift forvalter på godset Førslev ved Næstved, hvor han mødte sin senere hustru, der er fra Skelskør.

Efter et par år som driftsleder på Fredenslund, ikke langt fra barndomshjemmet i Veddum, fik Anders G. Christensen på en lidt pudsig baggrund ansættelse som forvalter på Kollerup Gods ved Hadsten.

Nu afdøde godsejer Niels Aage Selchau Mark var nemlig ikke umiddelbart indstillet på at ansætte den unge mand - han havde forestillet sig en gift forvalter over 30 år.

- Det første kan vi hurtigt løse, og det andet arbejder jeg på hver eneste dag, lød det kække svar.

Og det skulle blive til 14 rigtigt gode år på Kollerup, indtil Anders G. Christensen i 2002 blev Venstre-borgmester i Hadsten Kommune efter to perioder som menigt byrådsmedlem.

Kommunalreformen stod nu for døren. Anders G. Christensen blev formand for det udvalg, der skulle sammenlægge kommunerne Hadsten, Hinnerup, Hvorslev og Hammel til Favrskov og med de mange ganske bevægede forhandlinger, der også foregik med kommuner som Galten og Langå.

Anders G. Christensen blev Favrskov Kommunes første borgmester og dermed også ham, der måtte træffe beslutninger, der ikke altid var lige populære.

- Jeg fortryder ikke noget i dag, men jeg kunne måske have præsenteret afgørelserne i en lidt blødere indpakning, mener han.

Meget eksponeret

Da Anders G. Christensen samtidig blev formand for Kommunekontaktrådet i Region Midtjylland med dens 19 kommuner og var medlem af partiet Venstres forretningsudvalg, blev han med egne ord ekstremt eksponeret i de år.

- Uden selv at angle efter det, men sådan er det, når man bevæger sig ud på scenekanten, konstaterer Anders G. Christensen nøgternt.

Ved det følgende valg gik SF stærkt frem - da Villy Søvndal var Guds gave til Danmark, som Anders G. Christensen ironisk formulerer sig - og borgmesterposten skiftede hænder. Men den nævnte formandspost i regionen havde Anders G. Christenen i yderligere fire år. I dag er han formand for teknik- og miljøudvalget i Favrskov.

Desuden er Anders G. Christensen for første gang opstillet til Folketinget efter, at Britt Bager (V) skiftede Favrskovkredsen ud med Djurslandskredsen.

Helt tilbage i 2007 var Anders G. Christensen med til at stifte Kattegat-komitéen sammen med bl.a. Bent Hansen og Nicolai Wammen og glæder sig i dag over, at der nu er afsat 60 millioner kroner på finansloven til undersøgelse af en fast Kattegat-forbindelse.

Flere poster

Efter at have arbejdet i en stilling som klubleder i Aarhus 1900 Atletik/Motion fra 1. maj 2014 og til årsskiftet 2016-2017 er det nu en række bestyrelsesopgaver, Anders G. Christensen varetager.

Han er således næstformand for Erhvervsakademiet Dania med hovedsæde i Randers og afdelinger i mange jyske byer. Han er formand for Sundhedscenter Hadsten A/S og for selskabet LP Ejendomme. Desuden er Anders G. Christensen medlem af Venstres hovedbestyrelse.

En ret eksotisk post har Anders G. Christensen også, idet han er formand for virksomheden Catellnic, der arbejder med kvægproduktion i den sydamerikanske stat Nícaragua. Med i bestyrelsen er bl.a. radiodirektør Ole Søndergaard fra Randers.

Bopælen er et hus i Hadsten. Hustruen, Jane Stampe Christensen, er børnehaveklasseleder på Tungelundskolen i Thorsø, og der er tre døtre i ægteskabet, nemlig Julie, der bor i Aarhus og er økonomikonsulent ved Aarhus Kommune, Sophia, der er sygeplejerske og bosat i Aarhus, samt Freja, der er hjemmeboende, når hun ikke er på rejser efter overstået studentereksamen. Med til husstanden hører desuden to drenge, på 11 og syv år, der er i familiepleje.

I fritiden cykler Anders G. Christensen meget. Fem gange har han således cyklet til Paris. Lidt tid til jagt bliver der også. En springerspaniel på syv måneder med navnet Buster vil være hans ledsager.

Tirsdag 29. januar holder Favrskov Kommune reception for jubilaren fra kl. 13 til 15 i Kultur- og Sundhedscentret Inside i Hammel.

Annonce
Forsiden netop nu
Fodbold For abonnenter

Overblik og reaktioner: Vivild og Vorup styrer mod gyserkamp i sidste spillerunde

Annonce