Annonce
Jubilæer

Fejrer 25 års jubilæum med åbent hus

Her ses fem af de 10 frivillige på Sygehusmuseet. Fra venstre Karen Vestergaard, Inge-Birthe Andersen, Knud Larsen, der er leder af de frivillige, Villy Jørgensen og Ole Primby. Foto: Mathias Fredslund Hansen
Sygehusmuseet i Randers er Danmarks største af sin art.

Når Sygehusmuseet med 400 kvadratmeter store lokaler under Regionshospitalet Randers lørdag 27. april holder åbent hus i anledning af sit 25 års jubilæum, er det Danmarks største museum af sin art, de besøgende kan tage i øjesyn.

De første skridt til etablering af et museum blev taget af daværende sygehusdirektør Preben Deleuran, allerede inden han gik på pension i 1988. Hans afløser som direktør fattede ikke interesse for projektet, men det gjorde dennes afløser, og desuden havde Preben Deleuran i 1990 fået dannet en seniorklub af tidligere ansatte, hvoraf 10 gik i gang med at få et museum indrettet.

Preben Deleuran døde i 2003 og opnåede således ikke at se Sygehusmuseet etableret.

Lokalerne under selve sygehuset blev indrettet under den kolde krig, tænkt som et nødhospital. Derfor er murene en meter tykke, og faktisk står der i betingelserne for museet, at i tilfælde af krig skal det tømmes i løbet af tre døgn.

Annonce

Et større arbejde

Formentlig bliver det aldrig aktuelt at omdanne lokalerne til nødhospital. Skulle det ske, bliver der mere end travlt med få titusinder af effekter fjernet. Nye kommer til, men efterhånden kniber det med plads til mere, hvilket man ved selvsyn kan se under det nævnte arrangement.

Museet er bygget op, så man ser stuer med relevant udstyr. Ikke sjældent kan man gyse lidt ved tanken om, hvad tilsyneladende grove instrumenter har været brugt til.

Blandt rariteterne kan nævnes en kæmpestor nyresten, som nu afdøde overlæge Sigurd Olesen opererede ud. Den er ofte blevet brugt i undervisningsøjemed.

Fra den righoldige udstilling kan også nævnes avisreportager fra indvielsen af Randers Centralsygehus i 1954 og fotografier af nyuddannede sygeplejersker gennem årene.

Besøgende kan også se små videofilm, blandt andet fra en operation.

Museet holder normalt åbent den 1. og anden tirsdag i hver måned fra klokken 14 til 17, men det er desuden åbent efter forudgående aftale for klubber og foreninger. Man skal benytte indgang A fra Skovlyvej.

Frivillige kustoder

Et hold på 10 frivillige kustoder, som regel parvis, viser besøgende rundt.

De kommer fra flere forskellige faggrupper - sygeplejersker, bioanalytikere, portører, håndværkere og administration.

Lidt pudsigt har Sygehusmuseet på et tidspunkt kunnet levere udstyr til lande som Tanzania og Bosnien. Ganske vist kasseret udstyr, men brugeligt.

90 procent af effekterne på museet har været i brug på det nuværende Regionshospitalet Randers. Men der er også effekter fra praktiserende læger.

Det årlige besøgtal ligger omkring 500-600. Men alene i marts i år har der været 135 forbi. Det er gratis at besøge Sygehusmuseet.

Det er også gratis at komme til åbent hus lørdag 27. april mellem klokken 10 og 16, og der er kaffe på kanden, ligesom der serveres snacks.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Tre voldsomme overfald på fire dage: Nordbyen plaget af vold

Randers

Dronningen tog toget til Randers

Randers FC For abonnenter

Analyse: Derfor har Thomasberg fået noget at tænke over

Annonce