Annonce
Norddjurs

Fem hurtige om flygtninge- og indvandrerpolitik

Inger Støjberg blev i 2015 Danmarks første udlændinge- og integrationsminister. Ministeriet blev oprettet ved en flytning af opgaver fra Justitsministeriet, Beskæftigelsesministeriet, Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale forhold, Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter, og Undervisningsministeriet. Foto: Mads Hansen

1 Valget i 2015

Siden 1990'erne har flygtninge- og indvandrerpolitikken spillet en vigtig rolle ved de danske folketingsvalg. Ved det seneste valg i 2015 vendte blå blok et truende nederlag til sejr. I løbet af første halvdel af den 22 dage lange valgkamp førte rød blok i meningsmålingerne, mens velfærd og sundhed stod øverst på vælgernes dagsorden. Men efter at Venstre præsenterede et udspil til en såkaldt "asylreform", der skulle føre til en "straksopbremsning" for asylsøgere, svingede flertallet tilbage til blå blok.

2 Klima giver baghjul

I året efter valget, i 2016, var flygtninge- og indvandrerpolitikken stadig et emne, der trumfede alle andre på den politiske dagsorden. I en meningsmåling foretaget af Gallup for Berlingske svarede 70 procent af vælgerne, at flygtninge- og indvandrerpolitikken var en af de tre vigtigste opgaver at løse for politikerne. Næst i rækken var sundhed (38 procent) og beskæftigelse (29 procent). I den nuværende valgkamp giver klimapolitikken baghjul til alle andre politiske emner. I en måling udført for Altinget og Jyllands-Posten forleden pegede 46 procent på klimapolitikken som et af de tre vigtigste emner mod 24 procent to år før.

3 Stemmespild for Lars Løkke

Flygtninge- og indvandrerpolitikken er dog stadig et hot emne for partierne på den yderste højrefløj i dansk politik. En ny meningsmåling foretaget af Norstat for Altinget og Jyllands-Posten giver Stram Kurs med Rasmus Paludan i spidsen 3,5 procent af stemmerne, hvilket er regulært stemmespild for Lars Løkke Rasmussen og blå blok. De Nye Borgerlige med Pernille Vermund som frontfigur er ligeledes med på det indvandrerkritiske hold. De står til at få 2,1 procent, mens de mere moderate blå partier, Kristendemokraterne og Klaus Riskær Pedersen henholdsvis står til at erobre 1,4 og 0,5 procent af stemmerne 5. juni.

4 Flugt til Socialdemokratiet

Dansk Folkeparti, som nærmest har haft patent på at stå for at være strammerne i udlændingepolitikken over flere årtier er på det seneste blevet budt godt op til dans af især af Socialdemokratiet, der har ændret kurs i udlændingepolitikken. En større undersøgelse fra Megafon viser, at den største bevægelse mellem blokkene er sket fra Dansk Folkeparti i blå blok til Socialdemokratiet i rød blok. Megafon har blandt andet bedt disse svingvælgere nævne to temaer, som de regner med vil blive afgørende for, hvor de sætter deres kryds. Her peger blot hver femte på flygtninge og indvandrere som et af to vigtigste temaer. Både sundhedspolitik og ældreområdet scorer langt højere.

5 Blå stramninger

Lars Løkke Rasmussens mindretalsregering har som varemærke gennemført en del stramninger på udlændingeområdet. På Udlændinge- og integrationsministeriet hjemmeside kan man læse en oversigt over de stramninnger, der er blevet stemt igennem i Folketinget under den nuværende regerings ledelse. Det drejer sig om i alt 114 punkter, der omhandler emner som ydelser, indfødsret, asyl, familiesammenføring, udvisning og meget meget mere.

Annonce
Randers For abonnenter

36 spritnye lejligheder på vej 100 meter fra Gudenå - her er både fitnesscenter og restaurant i bygningen

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Kunde fandt stort stykke metal i mad fra Mo'Rice: - Det var lidt træls

Randers FC For abonnenter

De står på affyringsrampen af en grund: Se avisens rangliste over Randers FC-spillerne i foråret

Randers

To tomler opad: Staten pumper millionbeløb i ny cykelsti i det centrale Randers

Randers

Skænderi om jakke endte med, at ordensmagten blev tilkaldt: 25-årig mand blev anholdt af politiet

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Randers

Tidligere ansat i politiet tiltalt for hacking og børneporno: Skaffede sig ulovlig adgang til 140 kollegers mobiltelefoner

Sport For abonnenter

Hornbæk ånder DB og Helsted i nakken efter sent sejrsmål: - Det er skæbnens ironi, at de afgør det

For abonnenter

Fynbo med fem robotfirmaer: Søren Juul køber op og skyder mange flere penge ind i robotterne

Randers FC

Fan undrer sig over sikkerheden hos Randers FC, som har oplevet historisk bøderegn: - Vi gør, hvad vi kan

Ministerium vil sælge bolig i New York på 353 kvadratmeter

Randers

Region Midtjylland lukker en række teststeder: Her kan du stadig blive testet for corona

Randers For abonnenter

Nogle glæder sig, andre er bekymrede eller frustrerede: Borgere samler underskrifter mod Ringboulevardens forlængelse

Østjylland

Her åbner Maxi Zoo: - Placeringen er perfekt, og vores kunder kan gå lige ud til bilen med hundefoder

Annonce