Annonce
Randers

Fem smittet med rottesyge efter stævne ved Gudenå

Fem ud af de 29 deltagere ved sidste års "Swim Run" i og omkring Gudenå blev smittet med den alvorlige sygdom leptospirose - også kaldet rottesyge. Billedet her er fra Gudenå Open Water 2017. Arkivfoto: Kim Haugaard

En konkurrence tog i efteråret en uhyggelig drejning, da flere deltagere efterfølgende måtte indlægges med en potentielt livstruende sygdom.

Randers: Antallet af rotter stiger, og det samme gør antallet af personer, som bliver smittet med den farlige sygdom "leptospirose" - også kaldet "rottesyge", da sygdommen bryder ud hos mennesker, hvor urin fra syge rotter eller andre gnavere kommer i forbindelse med sår eller rifter. I 2017 var der 22 tilfælde af rottesyge i Danmark, hvilket er det højeste antal i 24 år.

Fem af de 22 blev smittet, da de deltog i løbet "Swim Run" i og omkring Gudenå fra området ved Randers Bro til Vorup Enge i september 2017.

- Sidste år kunne Tour de Gudenå fejre 50 års jubilæum, og det blev vi inviteret med til at fejre. Så vi lavede et såkaldt Swim Run-stævne, hvor 29 deltagere både skulle svømme i Gudenå og løbe på stierne og engene omkring åen, fortæller Allan Dalsgaard fra Randers Freja Triathlon.

Hvad der i første omgang tog sig ud som en succes, viste sig dog sidenhen at blive en noget uhyggelig oplevelse. Efter stævnet blev arrangørerne nemlig kontaktet og fik at vide, at en af deltagerne var blevet indlagt med rottesyge.

Arrangører såvel som læger skrev derefter rundt til samtlige deltagere og advarede om, at der var en risiko for, at de kunne være blevet smittet med den sjældne sygdom, og at de derfor skulle kontakte lægen, hvis de fik influenza-lignende symptomer. Det er nemlig sådan, sygdommen starter: Med feber, hovedpine og ømme muskler og led. Derefter begynder symptomerne at fortage sig, og den smittede kan tro, at det bare var en omgang influenza, som nu er på retur. Efter den kortvarige bedring følger dog smerter i lægmusklerne, gul hud og en slem påvirkning af organerne, ligesom blodet kan miste sin evne til at størkne, hvilket i yderste konsekvens kan betyde, at den smittede forbløder. Behandles sygdommen ikke, kan den ende med organsvigt og død.

- Desværre var det jo allerede for sent, da vi sendte informationen ud. For da havde de allerede deltaget i stævnet, og kunne ikke gøre andet end at vente og se, om de var blevet smittet. Og det viste sig da også, at fem af de 29 deltagere var smittet med sygdommen, fortæller Allan Dalsgaard.

Annonce

Våde stier kan være smittekilden

Selv har arrangørerne en teori om, at smitten er sket, mens deltagerne har løbet på stierne i området omkring Vorup Enge.

- Det havde regnet meget i dagene op til løbet, og engene flød med vand. Der var med andre ord meget stillestående vand på den strækning, hvor deltagerne løb, hvilket - ifølge læger vi har talt med - formentlig er smittekilden, da der jo selvfølgelig også er rotter på engene, lyder det fra Allan Dalsgaard.

Af samme grund har Randers Freja ingen intentioner om at aflyse fremtidige svømmestævner i Gudenå.

- Nu har vi arrangeret Gudenå Open Water i ti år og har aldrig før set ét eneste tilfælde af rottesyge. Derudover har vi masser af medlemmer, som jævnligt svømmer i Gudenå, og der er heller aldrig nogen af dem, der er blevet syge. Så vores svømmestævner fortsætter som hidtil, fastslår Allan Dalsgaard, som dog vil undlade at arrangere flere løb, hvor deltagerne som i "Swim Run" skal løbe i bare fødder på de mudrede stier omkring åen.

Ifølge Elsebeth Tvenstrup Jensen, der arbejder som mikrobiolog og overlæge hos Statens Seruminstitut, er det bestemt muligt, at de pågældende personer er blevet smittet under løbet på de våde stier.

- Hvis man løber på en sti fyldt med vand og mudder, og i et område, hvor rotter færdes og tisser, er der en risiko for at blive smittet. Især hvis man ovenikøbet løber i bare tæer og måske har smålæsioner på fødderne, eller hvis huden på fødderne er opløst efter at have svømmet eller løbet i et fugtigt miljø, forklarer hun.

Overlægen vil dog ikke afvise, at smitten også kan være sket under svømningen i Gudenå:

- Jeg vil vurdere, at risikoen for smitte også er til stede, hvis man svømmer i Gudenå. Også selv om strømmen og vandmængden betyder, at den inficerede urin fra gnaverne bliver væsentligt fortyndet, konkluderer hun.

Er det farligt at bade?

Men er det så sundhedsskadeligt at bade i Gudenå, eller kan man trygt springe ud i åen til en kølende dukkert, næste gang sommervarmen - forhåbentlig - gør sit indtog i det kronjyske? Tja...det må være en vurderingssag.

Ifølge Randers Freja og de læger, foreningen har talt med, er risikoen ved at bade i den del af Gudenå, hvor der er god vandgennemstrømning, så lille, at den er næsten ikke-eksisterende. Men spørger man Statens Seruminstitut og Randers Kommune, er risikoen værd at overveje.

- Vi anbefaler ikke, at man svømmer og bader i Gudenå. Tværtimod. Risikoen har altid været til stede, men efterhånden som rotterne er blevet flere og flere, er risikoen selvfølgelig blevet større. Derfor har vi i adskillige år sagt til svømmeklubberne, at der er fare for at blive smittet med rottesyge, hvis man svømmer i Gudenå, og at det ikke er hensigtsmæssigt at svømme der, siger Hanne Wind-Larsen, der er biolog i Randers Kommune.

- Vi gør opmærksom på risikoen, og så er det op til svømmeklubberne at afveje, om der skal holdes stævner i og omkring Gudenå, supplerer direktøren for kommunens teknik- og miljøafdeling, Lene Andersen.

Én ting er dog de mere eller mindre professionelle svømmere, som formentlig kender risikoen, når de springer i vandet. Noget andet er at få gjort alle andre opmærksomme på det.

- Der er efterhånden mange, der bader i Gudenå om sommeren - også børnefamilier. Og det er vigtigt, at de er opmærksomme på, at risikoen er der, omend den er lille, siger Hanne Wind-Larsen.

Kommunen har dog ingen planer om at sætte skilte med advarsler op ved åen.

- Det er vi ikke forpligtiget til. Det er derimod sundhedsmyndighederne, der tager sig af den del. Og i så fald ville de jo skulle sætte skilte op ved samtlige åløb i hele Danmark, så det kommer nok ikke til at ske, vurderer teknik og miljø-direktøren.

Ingen risiko i flodbadet

Når der tilsyneladende er en risiko ved at bade i Gudenå, er det også nærliggende at antage, at der er en risiko ved at springe på hovedet i havnebassinet. Det kan hverken biologen eller teknik og miljø-direktøren dog be- eller afkræfte.

- Vi står midt i en ferieperiode, hvor jeg ikke har nogen medarbejdere, der kan svare på, om risikoen også er til stede i havnebassinet, eller om risikoen er væk der, da havnebassinet jo er tættere på det åbne hav, siger Lene Andersen.

Hvad angår det kommende flodbad, som private aktører arbejder aktivt på at få åbnet, er der dog ingen grund til bekymring.

- Flodbadet bliver lavet som et stort "badekar" ude i havnebassinet, hvor det vand, der bliver fyldt i karret, først bliver renset, så der burde ikke være nogen som helst risiko, fastslår hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers For abonnenter

Køber af Kongens Ege-lejlighed savner svar: - Vi får ikke noget at vide

DEBAT

Opdateret: Kommentarfeltet under artikler virker igen

INFO: Vi har haft nogle tekniske problemer på vores hjemmeside, som har betydet, at det ikke har været muligt at debattere og skrive kommentarer under artiklerne. Problemet er nu løst. Vi beklager bøvlet og takker for tålmodigheden.

Randers For abonnenter

Afsløring: Prestigeprojekt på Kongens Ege sendt til tælling - Benhårdt slagsmål om millioner

Annonce