Annonce
Rejser

Fem smukke og ukendte destinationer i Vestaustralien

En af Vestaustraliens flotte solnedgange. Foto: Maria Bruun-Schmidt
Alle har hørt om Bondi Beach og Great Barrier Reef, men Australien rummer masser af andre smukke oplevelser. Her er fem ukendte – men fabel­agtige – destinationer i Vestaustralien, som er værd at rejse efter.
Annonce
Annonce

Nordvestlige Australien

Exmouth, Ningaloo Reef.

I det nordlige Vestaustralien ligger undervandsparadiset Ningaloo Reef, som er en del af Unescos verdensarv og et af verdens største kystnære rev. Det er mindre kendt, men lige så flot som østkystens revperle Great Barrier Reef.

Ningaloo løber 280 kilometer ned langs kysten og ligger som en forhave til kystbyen Exmouth, hvor du kan opleve de smukkeste broccolibuketter af koraller, havskildpadder, rokker, papegøjefisk og alt det imellem.

Exmouth. Strandene Turquoise Bay og Oyster Stacks er favoritterne, hvis du vil snorkle i "Exxy". Særligt for Turquoise Bay er en naturlig strøm, som lader dig flyde med, mens du snorkelkigger på fisk. Skal du have en kold øl, så tag på bryggeriet Froth. Sæt dig i baren på en stol lavet af en gammel ølfustage og bestil et "ølbræt" (stedets pale ale og amber ale er favoritterne). Ølhuset er ejet af tre glade gutter, heriblandt Pete, som taler lidt dansk og altid gerne vil give en rundvisning i bryggeriet.

Solnedgangen skal du se fra fyrtårnet i Cape Range National Park eller ved en af strandene lige ved. I sæsonen kan du også se skildpadder lægge æg (husk en infrarød lygte). De fleste tager til Jurabi Turtle Center, men et lokalt tip er at køre til Mauritius Access, hvor du har skildpadderne for dig selv. Højsæson er fra april til oktober, hvor det er muligt at svømme med rokker og bybusstore – men ufarlige – hvalhajer. Hvis du vil se revets guld uden at blive våd, kan du tage en af hotellernes (glasbåds) ture. Hiking sker i Charles Knife Canyon, prøv vandreruten Badjirrajirra Loop Trail.

Sådan bestiller du rejsen til Australien

Et godt udgangspunkt er at flyve til Vestaustraliens hovedstad, Perth, hvorfra du kan leje en bil og køre enten nordpå eller sydpå og bruge denne guide som oplevelsesstop undervejs.

Fly: Fra Københavns Lufthavn kan man komme til Perth med et enkelt flyskift undervejs. Alt efter mellemlandinger og ventetid tager det 21-27 timer. Det koster omkring 5000-8000 kroner for en returbillet afhængigt af årstiden.

Alternativt: Du kan også flyve fra destination til destination (Perth til Exmouth, Margaret River eller Albany) med Qantas, hvorfra du kan leje en bil. Det giver dig mulighed for eksempelvis at flyve til Exmouth og køre hele vejen ned langs Australiens vestkyst. Der kan arrangeres bustransport mellem Exmouth og Coral Bay gennem Coral Bay Airport Transfers. Det er muligt at køre med shuttlebusser mellem kystbyerne nordpå, men de går tidligt og sjældent, og derfor betaler det sig bedre at leje en bil.

Rejsetidspunkt: Bedste tidspunkt er i mellemrummene mellem den australske vinter og sommer (marts-juni og august-november). Højsommeren (januar-februar) kan blive ubehageligt varm, særligt oppe nordpå ved Exmouth og Coral Bay (35-40 grader fra november til marts).

Annonce

Perth

Perth er Australiens glemte perle, men en "up-and-coming" metropol med nye Instagramværdige caféer. Byen er mere afslappet end Melbourne og Sydney, rummer flot natur i køreafstand og er oplagt for dig, som elsker at bade, surfe, hike og campe i det fri. Perth er også kendt for sine smukke strande, favoritten er Cottesloe Beach. Den ligger i skyggen af høje fyrretræer, hvor du kan finde læ for vinden i vandkanten, hvilket også gør det til et godt spot for windsurfing og paraglidning. Med håndklædevådt hår kan du så slentre til Il Lido og spise en "and med vaffel" (lyder sært, smager himmelsk).

Din bog kan du læse i Kings Park. Her slår de lokale sig ned for at se nytårsfyrværkeri, flyve med droner eller picnickysse. Før klokken 17 kan du gå over parkens glasbro til området Place of Reflection – en stille favorit. Vil du vandre, så gør det under eukalyptustræerne på Kitty's Gorge Track. Solnedgangen skal du opleve ved Scarborough Beach, hvor de lokale hver torsdag klapper solen ned.

Er der gemt en surfer i dig, så tag til Trigg Beach, som stadig holder sig under radaren. Cocktails får du i den hippe del af byen i Northbridge, for eksempel på in-stedet Henry Summer dekoreret med grønne hængeplanter.

Fremantle. Tag en dagstur til hippiebyen Freo, hvor moden er ryglangt hår og ingen bh. Bread in Common serverer bagergodt surbrød med lufthuller, men er du glutenangst, kan du få en rejesalat på Bib & Tucker (det hippeste lige nu). Hver lørdag rykker Fremantle Markets ind i byen med kaffebønner og keramik. Din øl skal du drikke på Little Creatures udendørsterrasse med sol i øjnene.

Annonce

Rottnest Island

En smuk færgetur fra Perth ligger Rottnest Island med sine rå naturlandskaber og kalkhvide strande. I dag er Rottnest Island et populært turistspot, men få kender øens fortid som fængsel for indfødte fanger. Øen er særligt kendt for sine små ødyr, qukkaer, som er blevet populære at tage qukkaeselfies med.

Du oplever bedst Rottnest Island på cykel, men øen er ret bakket, og det kan også være fint at gå eller bruge øens shuttlebusser. Gode vandreruter er Karlinyah Bidi (5,9 kilometer), Ngak Wen Bidi (7,6 kilometer) og Gabba Karniny Bidi (9,7 kilometer).

Du kan også tage på tur med frivillige guider, eksempelvis til fyrtårnet Wadjemup Lighthouse eller saltsøen Pink Lady, som bliver eventyrlyserød flere gange om året. Salmon Bay, The Basin og Parakeet Bay er nogle af de smukkeste badestrande. Skift tøj bag en rå klippesten, og 1,2,3 - hop så i. Det mere end 100.000 år gamle rev er et snorkelsyn værd. Ellers er det også en smuk oplevelse at sætte sig på en stenafsats og nyde fuglekvidder med en vildt-kikkert.

Skal du overnatte på øen, er mulighederne bedst ved Thomson Bay Settlement. Her bor også de fleste af øens 300 faste beboere. Morgenbrødet kan du få hos Rottnest Bakery eller The Lance Café, som også laver god kaffe. Ved øens to vestligste punkter, Cathedral Rocks og Cape Vlamingh, kan du finde kæmpe kolonier af australske søløver og newzealandske pelssæler – et fantastisk syn.

Australske evergreens

... som du må se, nu du er fløjet til Australien.


1 Operahuset i Sydney.

2 Sydney Harbour Bridge.

3 Ayers Rock (Uluru) og Alice Springs.

4 Great Barrier Reef, Queensland.

5 Great Ocean Road - Melbourne

Annonce

Vestaustralien

Margaret River, Busselton og Hamelin Bay. Området syd for Perth er populært blandt campere såvel som turister. Her ligger Margaret River, som er et vindistrikt i verdensklasse. Alle vinbønderne serverer fantastiske druesafter, så her må du selv på druejagt. I Margaret Rivers lille lokalhyggelige by kan du få det fornødne; tun og LED-lygter til din campingovernatning.

Spis på Brookwood Café og drik din øl på mikrobryggeriet Bootleg Brewery. Er du træt af vin, kan du også prøve at finde ind til labyrinthjertet af Giant Hegde Maze, som står royalrank og grøn lidt uden for byen. Længere sydpå, ved Busselton Jetty, kan du fiske blæksprutter langs den 153-år gamle mole.

Orker du ikke at gå de 1,8 kilometer til vejs ende, kan du også tage moletoget. Her findes et undervandsobservatorium, hvor du kan se på koraller, fisk og søgræs. Fyraftensøllen kan du tage på The Goose med udsigt til molen.

Syd for Busselton Jetty er der flere fine udsigter, som er værd at køre efter, blandt andet Injidup Natural Spa (tag et naturligt spadyp) og The Wilyabrup Sea Cliffs. Til slut skal du besøge Hamelin Bay, hvor du (næsten altid) kan se et væld af pigrokker.

Mange vælger at overnatte i området omkring Margaret River, fordi det ligger som et fint mellemrum mellem de vestaustralske perler. Er du camper? Så er Conto Campsite favoritten. Parkér bilen under de store eukalyptustræer og nyd en nat i det fri. Andre gode campingpladser er Honeymoon Pool eller Stockton Lake, som ligger i Wellington Nationalpark. Hvis du ikke camper, så sov på The Grange on Ferrely, som har en lille naturhave.

Kysten ved Ningaloo Reef, som er et af verdens største kystnære rev. Foto: Maria Bruun-Schmidt
Annonce

Sydvestlige Australien

Denmark og Albany.

Vestaustralien er kendt for at rumme nogle af verdens smukkeste strande og klippeformationer, og kysterne ved Denmark og Albany er ingen undtagelse.

En af favoritterne i Denmark er klippeformationerne Elephant Rocks, der ligner en flok elefanter, som hviler sig på lavt vand. Tæt på ligger den turkisgrønne naturpool Greens Pool, hvor lokale svømmer baner i det fri.

Vil du trætopvandre, så tag til Giant Tree Top Walk og gå 40 meter over land blandt hviskende træer. Vil du hellere sole, så tag til Mandalay Beach, en smuk, lille strandperle, som endnu ikke er kendt af så mange. Måske du kan få alle sandkornene for dig selv!

I Albany ligger den store stenbro The Natural Bridge. Over tid har bølger skrabet hul i granitten og efterladt et gabende hul. Lige ved ligger kalkstenen The Gap, som danner ramme for et frit fald på næsten 25 meter. Synet af de skummende bølger kan tricke enhver højdesyge.

En kort køretur væk rejser Albanys fyrtårn sig stolt og gør sig til som et godt solnedgangsspot. I byen gemmer sig to fish & chips-perler, som er blevet kåret til Australiens bedste - Hooked (vinder i 2018) og Ocean & Paddock (vinder i 2017).

Men det skal ikke være nemt at få fedtede fiskefingre. Stederne har nogle mærkværdige åbningstider. Hvis du har lyst til en afternoondrink, så tag forbi Liberté, hvor du kan sidde i tunge velourmøbler og lukke-øjne-lytte dig væk til franske, store stemmer fra de brølende 20'ere.

Ningaloo Reef løber 280 kilometer langs kysten. Foto: Maria Bruun-Schmidt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce