x
Annonce
Sport

Fem til formanden: Vi er idrættens vagthund i kommunen

SIKR uddeler en række idrætspriser ved Randers Kommunes årlige sportsfest. Her ses SIKR-formand, René Skjøde Andersen (tv.) med formand for Randers Bueskyttelaug, Lars Jensen, dog modtag talentprisen 2018 på sin søns vegne. Arkivfoto: Annelene Petersen
Samvirkende idrætsklubber Randers (SIKR) har 85 medlemsforeninger, og ifølge formand, René Skjøde Andersen, arbejder samvirket som idrættens vagthund i kommunen. Randers Amtsavis har stillet fem spørgsmål til formanden.

Randers: Onsdag aften afholdte Samvirkende Idrætsklubber Randers (SIKR) sit årlige repræsentantskabsmøde.

Endnu en sammenkomst med henblik på at skabe de bedste forudsætninger for bredde- såvel som eliteidræt i Randers Kommune, som i mere end hundrede år har været SIKR's formål.

Randers Amtsavis har taget en snak med formand René Skjøde Andersen om opgaverne i den mere end 100 år gamle forening.

Hvad er samvirkets opgave over for jeres 85 medlemsforeninger?

- Vi vil gerne være idrættens vagthund, der sikrer, at de bevilligede midler bliver fordelt på den mest hensigtsmæssige måde med fokus på både bredde og elite.

- Mange gange er det nemmest for eliteinstitutioner at komme ud over rampen, men vi vil også gerne gøre det muligt for den lille forening at blive hørt. Vi skal sikre gode vilkår for alle og bidrage til arbejdet med langsigtede investeringsplaner for idrætten i kommunen. Pengene skal ikke bare tilfalde dem, som råber højest.

Hvordan kan I mærke, at I hjælper foreningerne?

- Et godt eksempel er den opgave, som vi sidste år blev stillet af Randers Kommune i forhold til kunstgræsbaner. De ville gerne have en mere ensrettet procedure for etablering og drift af banerne, og de kom til os med henblik på at få lavet én fælles kontrakt omkring håndteringen af det område med respekt for eventuelle særlige hensyn.

- I projektet blev vi samlingspunkt for foreningerne, og det var en rigtig fin opgave for SIKR, som endte ud i en kontrakt, hvor der er enighed omkring mange punkter på området.

Hvad er samvirkets største udfordring?

- Vi vil gerne have flere med, for selvom vi er 85 foreninger, er alle ikke med. Jeg tror ikke, det er fordi, at de ikke bryder sig om os, men de har måske bare nok i sig selv. Vi har allerede en respekteret stemme i idrætslivet, men det ville være et godt signal, hvis alle var med.

- Men kigger man på idrætten, er den største udfordring, at der i den grad er mangel på frivillige ledere. Der er for få, der vil lægge de frivillige timer, og det presser foreningerne.

Hvad har været en sejr, og hvad har været et nederlag for samvirket i det forgangne år?

- Vi ser det som en sejr for hele idrætten i Randers Kommune, at hal 4, som nu er blevet omdøbt til hal 1, bliver til noget. Og vigtigst er det, at ekstraudgifterne ikke bliver tørret af på idrætslivet i Randers. Der var voldsomme drøftelser, og vi var også ude at sige, at det ikke måtte gå ud over breddeidrætten. Jeg ved ikke, om det var vores fortjeneste, men vi er glade for resultatet, og ser det som en sejr for det, vi arbejder for.

- Jeg kan til gengæld ikke lige komme på et nederlag. Vi ville gerne have haft flere penge til idrætten i kommunen, men sådan er det altid. Kommunekassen er desværre ikke bundløs, men det ser jeg ikke som et nederlag for os i SIKR.

Hvordan ser du jeres rolle i dagens moderne idrætssamfund, hvor foreningslivet er mindre udtalt end tidligere?

- Vores rolle er udfordret. Man kan med rette sætte spørgsmålstegn ved vores berettigelse, men vores medlemsforeninger fortæller os, at vores arbejde gør en forskel. Selvfølgelig spekulerer vi i, om vi er synlige og effektive nok, men så længe vi føler, at vi har indflydelse hos beslutningstagerne, ser jeg vores rolle som indflydelsesrig.

- Vi har fokus på at hjælpe breddeidrætten, og hvis den er presset, er vi det jo også i et eller andet omfang. Man har ikke den samme tilknytning til en forening, som man havde tidligere, og derfor er det også et stort fokuspunkt for os at sikre vores fortsatte berettigelse i et samfund, som jo hele tiden forandrer sig.

SIKR's visioner for 2020

  • Fortsat arbejde med at øge medlemstallet, som 85 foreninger ved udgangen af 2019.
  • Deltage i eventuelle styregrupper for kommunale idrætsprojekter.
  • Deltage aktivt i udarbejdelsen af en langsigtet investeringsplan for kommunens idrætsfaciliteter.
  • Fortsætte indsatsen med at synliggøre og fremme kommunens økonomiske indsats på idrætsområdet.
  • Deltage i en løbende dialog og ideudvikling med lokalpolitikerne, ikke mindst det nye udvalg for Sundhed, idræt og kultur, samt synliggøre centrale, idrætslige problemfelter for disse.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

15-20 biler holdt klar, da genbrugspladsen åbnede tirsdag morgen: - Det er tiltrængt at få tømt traileren

Annonce