Randers: Ingen tvivl om, at billedkunstneren Sven Dalsgaard kommer til at fylde meget i det randrusianske gadebillede de næste uger.
Mange ser med spænding frem til at kunne opleve Dalsgaard som central figur i et musikalsk drama med skuespillere, musikere og kor på Randers Teater.
Men det er ikke kun på teatret, vi kan få færten af bysbarnet. For teatret har samarbejdet intenst med Randers Kunstmuseum i bestræbelserne på at tegne portrættet af Sven Dalsgaard. Og festugen er i høj grad en demonstration af, hvordan kulturinstitutioner arbejder sammen om tingene.
1 Dalsgaard på teatret
"Sven fra Randers" er titlen på forestillingen på Randers Teater, der får urpremiere lørdag 14. august.
Der er ikke tale om en biografisk gennemgang af Dalsgaards liv, men om et visuelt drama, fortalt i ord, musik og billeder. Det er på en gang storhedsvanvid og ukuelig tro på egne evner sat over for privatmenneskets længsel efter at være en del af de andre.
Det er store emner som kærlighed, kunst, Gud og selve meningen med livet, der udfolder sig på scenen i en blanding af erindringer og abstraktioner.
2 Dalsgaard på museum og galleri
Randers Kunstmuseum, der disponerer over 1300 værker af Sven Dalsgaard, har arrangeret særudstillingen "Sven Dalsgaard - Efterskrift" og viser værker fra perioden 1970-1999.
Udstillingen ferniseres fredag 13. august kl. 16. Velkomst ved museumsdirektør Lise Jeppesen, tale ved Søren Fischer og kolde øl fra Randers Bryghus.
Desuden arrangerer museet sammen med Randers Teater guidede byvandringer med fokus på Sven Dalsgaards kunstværker i byrummet.
Også Galleri Cykelbørsen holder fast i Dalsgaard-temaet. Her viser cykelsmeden udpluk af sin Dalsgaard-samling, der tæller både billeder, digte, bøger og skitser til udsmykninger, der aldrig blev realiseret.
Udstillingen ferniseres 12. august og kan ses mandag til lørdag kl. 9-18 og lørdag kl. 12-18.
3 Randers-rødderne i aktion
Bag titlen gemmer sig navnene Mette Rishøj, Iben Dalgaard og Sofie Meldgaard, der alle tre stammer fra Randers.
Og nu er de så tilbage i deres fødeby, hvor de samles om en udstilling i Helligåndshuset. Det er Randers Kunstforening, der har samlet de tre spændende kunstnere, der for første gang deltager i en fælles udstilling sammen.
De har hver især skabt sig flot karriere og navn på den danske kunstscene, og udstillingen giver en god mulighed for at se, hvordan de bidrager til samme.
Ved ferniseringen bliver der også sagt farvel til kunstforeningens formand gennem næsten 30 år, nemlig Dorthe Hjort.
Der er fernisering i Hellingåndhuset 14. august kl. 11.
Allerede dagen efter, søndag kl. 14 er der kunstnerdialog i Helligåndshuset med de tre udstillere.
4 Humor og larm i gaden
Også i denne festuge er der heldigvis blevet plads til gadeteater, der plejer at kunne sætte ekstra kulør på gadebiledet.
Man kan godt begynde at glæde sig til linedans, halsbrækkende cykelakrobatik og larmende messingsuppe.
Gadeteaterfestival 2021 lægger vejen forbi Randers i festugen med hele 18 forestillinger, og artisterne kommer fra Frankrig, Italien, Fillipinerne, Østrig og Argentina. Og de skal nok sætte fut i fejemøget.
Tjek på www.randersfestuge.dk for at se, hvor og hvornår du kan opleve teater i gaderne og på byens torve.
5 Rigtige mænd og voldsramte kvinder
To foto-udstillinger sætter fokus på vold mod både kvinder og mænd.
"En rigtig mand"på Østervold giver et indblik i 16 mænds personlige fortællinger om at være udsat for vold.
Det er mænd i krise, der har fortalt deres historie til dokumentarfotograf Andreas Haubjerg. Historier om mænd, der er isoleret fra deres børn. Mænd, der er blevet slået, bidt og råbt nedværdigende til, så de har mistet troen på sig selv.
Forstander på Mandecentret i Randers, Teddy Jalk, vil i en samtale fredag 20. august kl. 14 med Andreas Haubjerg komme ind på, hvordan det er at arbejde med voldsramte mænd.
Der er ligeledes tankevækkende fotos og fortællinger i udstillingen "Red min søster", som fotografen Sarah Buchmann og blomsterdesigneren Poppykalas har lavet med fokus på partnervold.
Fem kvinder og deres barske historie og en række kendte ansigter som Geeti Amiri, Iben Hjejle og Signe Lindkvist medvirker i udstillingen, der først kan ses i Houmeden ved Helligsåndshuset fredag 13. august. Dagen efter rykker den over på Østervold, hvor den er åben kl. 10-15. Randers Krisecenter og organisationen Danner står som arrangør af udstillingen.