Annonce
Kultur

Fem ting i festugen, du ikke må gå glip af, hvis du er til kunst og kultur

Episode fra forestillingen "Sven fra Randers", der udspilles i et hvidt og nøgent teaterrum. Det hele udspilles fra en hospitalsseng og illustrerer, da Sven Dalsgaard lå for døden og tænker tilbage. Foto: Martin Gundesen
Selvom vi står foran en Randers Festuge af noget mindre kaliber, end vi tidligere har set, så er der heldigvis muligheder for at tanke op og få sine kulturelle og intellektuelle behov dækket, hvis man bare gider se sig lidt omkring og bevæge sig uden for hjemmets fire vægge.

Randers: Ingen tvivl om, at billedkunstneren Sven Dalsgaard kommer til at fylde meget i det randrusianske gadebillede de næste uger.

Mange ser med spænding frem til at kunne opleve Dalsgaard som central figur i et musikalsk drama med skuespillere, musikere og kor på Randers Teater.

Men det er ikke kun på teatret, vi kan få færten af bysbarnet. For teatret har samarbejdet intenst med Randers Kunstmuseum i bestræbelserne på at tegne portrættet af Sven Dalsgaard. Og festugen er i høj grad en demonstration af, hvordan kulturinstitutioner arbejder sammen om tingene.

Annonce

1 Dalsgaard på teatret

Tvillingen Sven Dalsgaard spilles af Klaus T. Søndergaard og Holger Østergaard. Foto: Morten Fauerby

"Sven fra Randers" er titlen på forestillingen på Randers Teater, der får urpremiere lørdag 14. august.

Der er ikke tale om en biografisk gennemgang af Dalsgaards liv, men om et visuelt drama, fortalt i ord, musik og billeder. Det er på en gang storhedsvanvid og ukuelig tro på egne evner sat over for privatmenneskets længsel efter at være en del af de andre.

Det er store emner som kærlighed, kunst, Gud og selve meningen med livet, der udfolder sig på scenen i en blanding af erindringer og abstraktioner.

2 Dalsgaard på museum og galleri

Både på Randers Kunstmuseum og Galleri Cykelbørsen står den på Sven Dalsgaard i Randers Festuge og et stykke tid frem.

Randers Kunstmuseum, der disponerer over 1300 værker af Sven Dalsgaard, har arrangeret særudstillingen "Sven Dalsgaard - Efterskrift" og viser værker fra perioden 1970-1999.

Udstillingen ferniseres fredag 13. august kl. 16. Velkomst ved museumsdirektør Lise Jeppesen, tale ved Søren Fischer og kolde øl fra Randers Bryghus.

Desuden arrangerer museet sammen med Randers Teater guidede byvandringer med fokus på Sven Dalsgaards kunstværker i byrummet.

Også Galleri Cykelbørsen holder fast i Dalsgaard-temaet. Her viser cykelsmeden udpluk af sin Dalsgaard-samling, der tæller både billeder, digte, bøger og skitser til udsmykninger, der aldrig blev realiseret.

Udstillingen ferniseres 12. august og kan ses mandag til lørdag kl. 9-18 og lørdag kl. 12-18.

3 Randers-rødderne i aktion

Mette Rishøj er en af de tre Randers-rødder der er samlet i Helligåndshuset. De to andre er Iben Dalgaard og Sofie Meldgaard. Foto: Inge Schjødt

Bag titlen gemmer sig navnene Mette Rishøj, Iben Dalgaard og Sofie Meldgaard, der alle tre  stammer fra Randers.

Og nu er de så tilbage i deres fødeby, hvor de samles om en udstilling i Helligåndshuset. Det er Randers Kunstforening, der har samlet de tre spændende kunstnere, der for første gang deltager i en fælles udstilling sammen.

De har hver især skabt sig flot karriere og navn på den danske kunstscene, og udstillingen giver en god mulighed for at se, hvordan de bidrager til samme.

Ved ferniseringen bliver der også sagt farvel til kunstforeningens formand gennem næsten 30 år, nemlig Dorthe Hjort.

Der er fernisering i Hellingåndhuset 14. august kl. 11.

Allerede dagen efter, søndag kl. 14 er der kunstnerdialog i Helligåndshuset med de tre udstillere.

4 Humor og larm i gaden

Sensualitet, lidenskab og akrobatik blander sig i denne argentinske tango, som truppen Otros Aires opfører på Slotspladsen fredag 20. august kl. 15 og 17. Foto: Erik Lyngsøe

Også i denne festuge er der heldigvis blevet plads til gadeteater, der plejer at kunne sætte ekstra kulør på gadebiledet.

Man kan godt begynde at glæde sig til linedans, halsbrækkende cykelakrobatik og larmende messingsuppe.

Gadeteaterfestival 2021 lægger vejen forbi Randers i festugen med hele 18 forestillinger, og artisterne kommer fra Frankrig, Italien, Fillipinerne, Østrig og Argentina. Og de skal nok sætte fut i fejemøget.

Tjek på www.randersfestuge.dk for at se, hvor og hvornår du kan opleve teater i gaderne og på byens torve.

5 Rigtige mænd og voldsramte kvinder

Fotoudstillingen"Red min søster" har fundet vej til Randers Festuge. Foto: Sarah Butchmann

To foto-udstillinger sætter fokus på vold mod både kvinder og mænd.

"En rigtig mand"på Østervold giver et indblik i 16 mænds personlige fortællinger om at være udsat for vold.

Det er mænd i krise, der har fortalt deres historie til dokumentarfotograf Andreas Haubjerg. Historier om mænd, der er isoleret fra deres børn. Mænd, der er blevet slået, bidt og råbt nedværdigende til, så de har mistet troen på sig selv.

Forstander på Mandecentret i Randers, Teddy Jalk, vil i en samtale fredag 20. august kl. 14 med Andreas Haubjerg komme ind på, hvordan det er at arbejde med voldsramte mænd.

Der er ligeledes tankevækkende fotos og fortællinger i udstillingen "Red min søster", som fotografen Sarah Buchmann og blomsterdesigneren Poppykalas har lavet med fokus på partnervold.

Fem kvinder og deres barske historie og en række kendte ansigter som Geeti Amiri, Iben Hjejle og Signe Lindkvist medvirker i udstillingen, der først kan ses i Houmeden ved Helligsåndshuset fredag 13. august. Dagen efter rykker den over på Østervold, hvor den er åben kl. 10-15. Randers Krisecenter og organisationen Danner står som arrangør af udstillingen.

Annonce
Randers For abonnenter

Magtlisten i Randers nærmer sig toppen: Mød erhvervskvinden, der arbejder på at skabe en dansk pendant til Gucci, og som har en plads i top 20

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Ingen har lyst til at tage ansvaret for det der foregår - men alle er enige om at det ikke er godt nok: Velkommen til Jobcentret

Randers For abonnenter

Søren kunne godt stoppe med at arbejde og bare leve af sine penge: Men han har stadig en vigtig mission at fuldføre

Østjylland

Kjeld skal så 22 kilometer blomsterbed - til fri plukning: I år er der en ny blomsterblanding på menuen

Erhverv

Hypen for friturestegt bagværk er væk: Donut Shoppen lukker ned i Brødregade

Bryggeri varsler dyrere øl: Tørke og krig sender forbrugerne til lommerne - endnu engang

Randers

Stadig 25 mand i gang med brandslukning i kæmpe affaldsbunke: Men der er godt nyt

Leder For abonnenter

Dagligt mere end 1000 biler på villavej: Vi forventer, at kommunen finder en løsning

Lærlingen Carl Emil gider ikke mere bullshit: Skolens maskiner er ældre end min far

Navne

Ejendomsmatador med rødder i Randers er død

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Randers

16-årig slog kvindelig togfører og låste sig inde på toilettet

Randers For abonnenter

50 lejere skal have ny udlejer: Lokal investor overtager markant investeringsejendom i det centrale Randers

Randers

Har du opdaget det? Nu kan du trille let ned på cykel- og gangstien under Hvidemøllebroen

Annonce