Annonce
Randers

Feriecamp samler 1600 udsatte på Langvang: Vi er alle i samme båd

Søren Malinowski afbryder snakken for at foretage sit skaktræk, mensJohnni Iversen og Brian Nielsen venter. Foto: Mathias Fredslund Hansen
"En fed oplevelse. Her kan alle snakke med alle," lyder skudsmålet for Landsforeningen af Væresteders Feriecamp, der igen i år breder sig over plænerne ved Langvang.

Randers: Feriecampen ved Langvang får to tommelfingre op, når Johnni Iversen og Brian Nielsen bliver bedt om at evaluere arrangementet, her hvor ferieugen er halvvejs.

De står og spekulerer over et spil udendørs-skak på aktivitetsområdet. Og det bliver tydeligvis til lige så meget snak som til skakspil.

- Det er en fed oplevelse at være med. Alle snakker med alle, og jeg har ikke set nogen børn med næsen i en telefon eller en iPad, siger Brian Nielsen.

Han er med på feriecampen for anden gang, mens det er første besøg for Johnni Iversen.

- Jeg fandt først ud af, at campen eksisterede i år - desværre. For det her er en oplevelse, jeg gerne vil have flere af, siger han.

Begge har de også en stor buket roser til de 130 frivillige, der er med at at sikre, at dagene forløber, som de skal.

- Uden dem kunne det her ikke lade sig gøre, er de enige om.

Annonce
Jeg fandt først ud af, at campen eksisterede i år - desværre. For det her er en oplevelse jeg gerne vil have flere af

Johnni Iversen, førstegangs-deltager på Fericampen

Fuldt hus

Feriecampen samler 1600 udsatte fra væresteder over hele landet. Familier og enlige, der oftest ikke har andre muligheder for at holde en sommerferie. Og flere er der ikke plads til indenfor den økonomi, der er til rådighed.

- Deltagerne i campen er ofte nogle af de tungeste socialt udsatte, som mangler stabilitet i deres hverdag. Her får de chancen for at møde ligesindede i en kæmpemæssig teltlejr. Alle har på en eller anden måde de samme ting med i bagagen.

En lille tredjedel af lejrens deltagere har en eller anden form for misbrug, som lejren tackler ved at uddele alkohol, metadon etc. i medicinske mængder, der sikrer, at folk kan deltage i lejrlivet.

Og når de har slået deres telt op, sørger lejren for tre måltider mad om dagen, en masse aktiviteter på pladsen og udflugter ud i omverdenen. Således har en stor del af deltagerne netop været på udflugt til Djurs Sommerland - og senere på ugen er hele campen blevet inviteret af Memphis Mansion til at kigge forbi.

Prisen for at deltage i lejren er 750 kroner per deltager.

- Vi arbejder med et budget på seks millioner kroner, hvoraf Arbejdsmarkedets Feriefond tegner sig for de fem. Randers Kommune bidrager med 500.000 kroner, ligesom også Kulturministeriet er med til at betale regningen. Kun ganske enkelte af vores deltager betaler for at være med, fortæller Cliff Kaltoft.

Blandt de ganske enkelte er dog både Johnny Iversen og Brian Nielsen, der begge har taget ferie fra deres respektive jobs for at være med.

- Og det er så rigeligt alle pengene værd, vurderer de.

- Mine tre unger på 7, 9 og 16 har lynhurtigt fundet nye kammerater Og hvis du vil, er det kun når du henter kaffe, at du ikke snakker med folk, siger Brian Nielsen.

Udsatte-idræt og ikke-idræt

Et af de helt store tilløbsstykker på fericampen er en vifte på 20 forskellige idrætsgrene og konkurrencer.

- Og vi konkurrerer virkelig for at vinde. Lejren her dækker op med Udsatte Lege, som er årets største stævne indenfor Udsatte Idræt, fortæller Steen Svendsen, der er presseansvarlig i Landsforeningen af Væresteder.

Med et logo, der ligger ganske tæt på de olympiske ringe og fem store balloner i de olympiske farver svævende over lejren.

- Så tæt på de rigtige symboler, at vi har skullet have tilladelse fra Den Internationale Olympiske Komité, fortæller Steen Svendsen.

På selve idrætspladsen er de første konkurrencer netop blevet skudt i gang: Løbebanerne er indtaget af de indledende heats i 100-meter konkurrencen. Mens spydkasterne kæmper ved siden af.

Og feriecampen sørger også for de deltagere, der ikke er sportsinteresserede. I krea-værkstedet pusler de fingernemme med fremstilling blandt andet af armbånd, et telt er viet til musikerne, et andet til campens børn. Mens et kæmpemæssigt telt lægger tørvejr og skygge til de 1600 deltagere og 130 frivillige, når de spiser.

Rundt på pladsen spiller en snes forskellige gademusikanter, som arrangørerne har hentet fra hele landet.

Blandt dem Jan Grønbæk i høj, rød hat og rødt tøj sin kørestol. Med lirekassen på maven og en lille vogn spændt efter med et selvtrakterende trommesæt.

Årets Feriecamp er den syvende i rækken, som Landsforeningen af Væresteder arrangerer - den tredje, der er placeret i Randers. Campen ved Langvang varer ugen ud.

Fem store balloner i de olympiske farver svæver over aktivitetsområdet ved årets feriecamp ved Langvang. Foto: Mathias Fredslund Hansen
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland

Thorsager Kirke har næsten fået alle stole tilbage: Efterladt varevogn gemte på stjålne rundkirkestole

Annonce