Annonce
Mariagerfjord

Fie snusede høreapparat frem i bunden af haveaffaldet: - Vi elsker at komme på opgave

Hunden Fie er certificeret som eftersøgningshund. Fredag fandt hun et mistet høreapparat sammen med sin hundefører og ejer Lis Skøtt. Det er bestemt ikke første gang, hun klarer sådan en opgave. Privatfoto
Medlemmer af hundetræningsklubben DCH i Mariager kan i øjeblikket ikke træne sammen på grund af coronavirus. Heldigvis kan eftersøgningshunden Fie stadig holde sine evner ved lige derhjemme. Derfor var hun og hundefører Lis Skøtt helt klar, da der fredag var bud efter dem.

Mariager/Hobro: Ligesom så mange andre med hobbyer, som dyrkes i fællesskab, har Lis Skøtt og hendes hund Fie i denne tid måttet kigge langt efter fællestræning i Mariagers DcH-afdeling. DcH står for Danmarks civile Hundetræning, og her er hunden Fie certificeret som eftersøgningshund.

Derfor var de begge ekstra glade, da de fredag blev kontaktet af en mand fra Hobro, som sent torsdag aften havde opdaget, at han havde mistet sit høreapparat. Bag sig havde han en aktiv dag, hvor han blandt andet havde handlet ind. Og så havde han brugt en del tid på havearbejde.

- Desværre vidste han ikke, hvor han havde tabt det, og jeg fortalte ham, at vi rigtig gerne ville komme og søge efter det i haven, fortæller Lis Skøtt.

De andre muligheder gav ikke så meget mening for eftersøgningsparret.

- For eksempel kan Fie ikke søge indendørs, fordi alt der lugter ens. Hun leder efter den duft, der skiller sig ud, forklarer Lis Skøtt.

Annonce
De to tingfindere var lige ved at give op i fredags, da eftersøgningen ikke havde givet pote den første halve time. Men Lis Skøtt besluttede sig for at gøre et enkelt ekstra forsøg. Og det var godt for både hund og mennesker. Den uheldige mand fra Hobro fik sit høreapparat tilbage, og Fie blev belønnet med kattemad på dåse, som er favoritgodbidden. Privatfoto

Testet i samarbejdsevner og koncentration

Ved ankomsten til haven fik Fie, som er en syv-årig labrador, mulighed for at dufte til det høreapparat, som manden stadig havde.

- Jeg forestiller mig, at det kan give hende et klarere billede af, hvad opgaven er, fortæller Lis.

For at blive certificeret som eftersøgningshund skulle Fie for fire år siden gennemgå en række test. Blandt andet skulle hun finde en del ting, og der var også en teoretisk opgave, som Lis Skøtt skulle løse. Desuden skulle hundens koncentrationsevner og interesse for opgaven vurderes. Både samarbejde med hundeføreren og lydighed blev der også set på.

- En eftersøgningshund skal jo kunne begå sig mellem folk, fortæller Lis Skøtt, som blandt andet har prøvet at søge efter en bilnøgle i Rebild Bakker en dag med masser af mennesker.

Elefantgræs og hindbærafklip

I haven gik Fie i gang med at søge. Manden, der havde mistet høreapparatet, havde haft en effektiv dag i haven, hvor både hindbær og elefantgræs var blevet klippet ned.

- Vi startede ved elefantgræsset, og Fie fik hurtigt spredt afklippet fra den bunke, og hun var også oppe at gå i selve tuen, fortæller Lis og fortsætter:

- Der var ikke rigtig gevinst, så vi gik til hindbærbedet og fik spredt afklippet der. Der var heller ikke gevinst, så vi var faktisk indstillet på at måtte opgive. Det er vi ellers ikke meget for.

På det tidspunkt havde Fie været i gang i en halv time – og så er hun ved at være træt i hovedet.

- Vi elsker at være ude at søge og siger aldrig nej til en opgave. Men hun bliver vældig træt af at søge. Da vi kom hjem i fredags, sov hun resten af dagen. Og hun er også træt dagen efter, forklarer Lis Skøtt og understreger, at det er rigtig godt for hunden at få brugt sin energi på den måde.

Et sidste forsøg

Efter en lille pause i haven i Hobro besluttede Lis dog, at de to skulle gøre et sidste forsøg.

- Vi kunne lige tjekke elefantgræsset én gang til. Fie gik op i tuen og pludselig dukkede snuden op fra bunden af med et høreapparat i munden, fortæller Lis Skøtt.

Fundet vakte stor glæde hele vejen rundt. Og Fie blev belønnet med dåsekattemad som godbidder.

- Det er den ultimative godbid for Fie, forklarer Lis,

- Så ved hun, at opgaven er fuldført.

Det er langt fra første gang, at Fie finder et høreapparat. Desuden har hun fundet telefoner og punge og nøgler, som folk havde tabt. Men nogle gange må det dygtige par selvfølgelig give fortabt. Lige nu er Lis Skøtts største frustration, at ikke flere kender til muligheden.

- Det er faktisk ofte høreapparatproducenterne, som henviser til os. Nogle steder vil de ikke give et nyt apparat, før der har været en hund ude at søge, forklarer Lis Skøtt, som derfor håber, at folk vil blive bedre til at henvende sig, hvis de mister noget vigtigt.

- Vi vil gerne bruges mere, konstaterer Lis Skøtt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Dronningen tog toget til Randers

Danmark

Erling kaster op to gange hver nat - du må ikke begå samme fejl som mig

Annonce