Annonce
Livsstil

Fik første smøg som otteårig: Arbejdspladsen fik Nezhdet til at blive røgfri

Nezhdet Abedini har røget siden han var otte år. Reglen om røgfri arbejdstid fik ham til at kvitte cigaretterne - og det er han glad for. Pressefoto
Medarbejdere skal ikke begynde at ryge for at blive en del af fællesskabet på arbejdspladsen. Det er en af årsagerne til, at emballagevirksomheden VPK Packaging fra årsskiftet har indført røgfri arbejdstid. En ordning, der har allerede har fået to langtidsrygere til at kvitte smøgerne.
Annonce

Randers: Fra 2021 er det ikke længere tilladt for medarbejdere hos virksomheden VPK Packaging at ryge i arbejdstiden. En beslutning, der blandt andet er taget for at skabe et sundt og sikkert arbejdsmiljø for både nuværende og kommende medarbejdere.

- Vi ved, at forandringer er svære, indtil de bliver hverdag. Derfor var det en del af vores indsats, at vi gerne ville tilbyde hjælp med rygestop for de medarbejdere, der måtte ønske det. I samarbejdet med Røgfri Randers er jeg selv blevet overrasket over, hvor mange muligheder der er for at lykkes med et rygestop. Det handler blandt andet om at finde ud af, hvad der fungerer bedst for den enkelte, fortæller Anita Skyum Svoldgaard, der er HR-chef hos VPK Packaging.

Røgfri Randers er et kommunalt projekt, der tilbyder virksomheder hjælp til blandt andet rygepolitik og rygestopkurser.

Annonce

Første smøg som 8-årig

Nezhdet Abedini begyndte at ryge, da han var barn. Han kommer fra det tidligere Jugoslavien, og familien producerede selv tobak. Faren døde, da Nezhdet var otte år, og i samme alder begyndte han at ryge. I en alder af 45 år og med en historik som ryger på 37. år kunne man tro, at Nezhdet ville stejle mod udsigten til røgfri arbejdstid, men nej:

- Jeg har glædet mig! Jeg har forsøgt at stoppe mange gange, men jeg begyndte altid igen, når jeg kom på arbejde. Vi mødtes i pauserne og røg sammen, fortæller Nezhdet Abedini, som nu har været røgfri i to måneder.

En anden medarbejder, Gerda Rygaard, havde været ryger i 45 år og aldrig forsøgt at kvitte tobakken. Det var nok heller aldrig blevet til noget, hvis ikke arbejdspladsen havde indført røgfri arbejdstid, mener hun. Hun fik vejledning i forskellige præparater, man kan anvende til rygestop, og fandt i samråd med sin læge frem til det, der passede bedst til hende. Nu er det slut med smøgerne, og det glæder Gerda sig over.

Gerda Rygaard havde været ryger i 45 år og havde aldrig forsøgt at stoppe, før jobbet fik hende på andre tanker. Pressefoto

- Der er så mange fordele. Jeg bliver ikke så let forpustet, og jeg kan smage og dufte flere ting end før. Mest af alt sætter jeg pris på det helbredsmæssige. Jeg kan mærke, at jeg har det bedre, fortæller hun.

Annonce

Fællesskab er nøglen

Ligesom det skaber fællesskab at tænde en smøg i venners selskab, så kan det også skabe fællesskab at slukke den sammen, fortæller eks-rygerne.

- Det hjælper, at vi har været sammen om at stoppe med at ryge. Da vi mødtes efter nytår, snakkede vi for eksempel om, hvordan vi havde klaret os uden at ryge i løbet af ferien, forklarer Nezhdet Abedini.


Jeg har forsøgt at stoppe mange gange, men jeg begyndte altid igen, når jeg kom på arbejde. Vi mødtes i pauserne og røg sammen.

Nezhdet Abedini


Ifølge Gerda Rygaard er pauserne da heller ikke blevet dårligere, efter smøgerne blev taget ud af ligningen. Snarere tværtimod.

- Jeg var bekymret for, om vi ville komme til at mangle den gode samtale over en smøg i pauserne, men sådan har det ikke været. Det kunne faktisk godt være en smule stressende at være ryger. Jeg skulle altid planlægge min tid, så jeg kunne nå at få min smøg, men nu kan jeg tage det helt afslappet, siger hun.

På VPK Packaging A/S har man også fokus på, at man fremmer fællesskabet i nye former.

- Vi fastholder nogle af de områder, hvor medarbejderen var vant til at gå ud og ryge i pauserne. Selv om man ikke må ryge, kan man stadig bruge de samme steder til at samles med kaffe og madpakker i pauserne. Vi har igennem hele processen lagt vægt på, at de sociale fællesskaber er vigtige, og måske andre vil gå med ud og tage del i det sociale nu, hvor der ikke er røg, siger Anita Skyum Svoldgaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers For abonnenter

Kenneth var spilleafhængig: Jeg lavede regninger på 5.000–6.000 kroner om måneden

Annonce