Annonce
Randers

Finanskrisen gav et boost

For 19 år siden sagde Annette Torrild sit job op for at male på fuld tid. En beslutning, hun aldrig har fortrudt. Foto: Annette Torrild

Mens alt andet droslede ned som følge af den økonomiske nedtur, steg salget af Annette Torrilds glade billeder gevaldigt. 13. februar er hun aktuel i Galleri Aadalen i Langå.

Annonce

Da hun fyldte 30, sagde hun: Nu vil jeg male!

Det lysfyldte, abstrakte univers med figurer, der troner frem fra baggrunden, er Annette Torrilds sikre stil. Foto: Annette Torrild

Ikke bare en fritidssyssel. Nu skulle det være alvor. Annette Torrild sagde sit job op for at male på fuld tid.

Det havde ellers ikke skortet på advarsler. Allerede i gymnasietiden på Marselisborg Gymnasium advarede billedkunstlæreren hende i at gå kunstnerens vej.

Det kunne man ikke leve af. Alt for mange vil male. Et hårdt liv, hvor man alle dage vil have svært ved at skaffe brød på bordet.

Derfor fik Annette Torrild en »rigtig« uddannelse. Blev eksporttekniker og fik efterfølgende et interessant job med salg og marketing. Og så malede hun ved siden af.

»Jeg skulle altså fylde 30 år, førend jeg fik modet til at arbejde med det, som jeg allerhelst vil,« fortæller hun 19 år senere.

Det var i 1997, hun slap tøjlerne og kastede sig over maleriet. Startede småt, men godt i lokaliteter i Thisted. Og her er hun blevet. For hvis man vil bo et sted, hvor der er højt til himlen og billigt at bo, så skal man flytte til Thy, tilråder århusiansk-fødte Annette, der har indrettet sig med privatbolig, atelier og galleri på adressen Timianvej 6 i Thisted, tæt på fjord og nationalpark.

I modsætning til så mange andre malere oplever Annette Torrild god afsætning af den vare, hun satte sig for at dyrke fuldtids som 30-årig. Faktisk har hun forrygende travlt. Så travlt, at hun har besluttet at bruge mindre tid på landevejen for at skaffe sig mere tid i atelieret. Så andre må fragte billederne.

Hun har nemlig ikke oparbejdet noget varelager, men sælger, hvad hun maler.

»Det er selvfølgelig et positivt problem, at det kniber med at skaffe tilstrækkeligt med malerier. Og jeg føler mig af samme grund vældig privilegeret,« siger Annette Torrild, der maler i olie, hvad der ikke just forkorter arbejds-processen.

»Lærredet skal stå minimum 14 dage, førend jeg kan ramme det op. Så jo, jeg har da somme mødt op med lidt våde malerier til en udstilling,« siger hun og tilføjer, at det faktisk motiverer hende, at have travlt.

Og det har hun det meste af tiden. Især finanskrisen gav hende et gevaldigt skub.

»Mærkeligt nok fik jeg for alvor travlt, da krisen ramte Danmark og jeg tænkte, at nu var det nok slut med at sælge malerier. Heldigvis gik det ikke sådan for mig«.

Hun har selv en forklaring på, hvorfor den økonomiske krise var med til at øge omsætningen.

»Jeg hører jo fra mange af dem, der køber mine billeder, at de er trætte af alle de triste og deprimerende ting, der sker i verden. Krig. Katastrofer. Ufred. De siger, de finder glæde i mine billeder,« siger Annette Torrild, der føler sig beæret og glad over at være med til at skabe en god stemning i de private hjem.

»Det er da fedt at kunne bidrage med positiv energi. Det er noget, jeg tænker meget over, når jeg står og maler. Det er vigtigt for mig at skabe glæde. Et hjem skal jo være et rart sted at være« konstaterer hun.

Hun har forlængst lagt sig fast på en sikker personlig stil, der tilgodeser legen med de glade farver, som hun lægger på, lag på lag, med en spartel. Aldrig pensel.

På den måde får hun skabt nogle rustikke billeder, ladet med energi.

Motiverne er abstrakte universer, der gemmer på nogle underspillede figurer, der pludselig dukker op og træder ud af baggrunden.

»I starten malede jeg rent abstrakte billeder, men med finanskrisen kom figurerne snigende ind i maleriet. Og de er så blevet«.

Da hun i sin tid valgte maleriet som levevej tog hun et halvt år på Aarhus Kunstskole med Mogens Gissel som lærer, ligesom hun har fået kyndig sparring af billedkunstlærer Bente Stamp, Engelsholm Højskole.

Resten er selvlært med mange års erfaring og kreativ udvikling som ballast.

Hun er med på kunstmesserne i Aarhus, Aalborg og København samt på Hillerød Kunstdage.

Desuden har hun i et par uger om sommeren udstillet med andre kunstnere i Galleri Molevit i Skagen. Her finder vi hende også i ugerne 31 og 32 i år sammen med Anette Tjærby og Lone Kjeldsen.

»Det er ufattelig dejligt at være i Skagen på netop den tid. For det første kommer mange midtjyder lige forbi på deres endags-tur, for det andet er der mange nordmænd i området. Og de er altså også flittige købere,« siger Annette Torrild.

For der er nemlig også mange nordmænd, der falder for hendes glade billeder, der slå ud med armene og inviterer til dans og musik.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers For abonnenter

Nye veje, kryds og bro for millioner i Randers i ny stor plan - se de projekter der har betydning for din trafikale hverdag

Randers For abonnenter

Hvilken vej skal kommunen gå når det gælder investeringer i ny infrastruktur? Snart bliver det din tur til at svare på det

CORONAVIRUS

Live: Nye rejsevejledninger - rejser til Tyskland og Cypern frarådes

Randers

Kvindelig togpassager amok: Råbte af betjente, tabte sin peberspray og ødelagde dør til politistation

Randers FC For abonnenter

Tyrkisk jackpot og vildt skadesmareridt: Colin Todd var som en far for Randers FC-rekordholder

Annonce