Annonce
Erhverv

Finanskrisen har lært Magne at se efter lys i mørket: - En virksomhedslukning kan godt være en succes

- Hvis man har bygget en virksomhed rigtigt op og fået succes, så kan man også lukke den igen uden at tabe ansigt, mener Magne Jakobsen, der den dag i dag er stolt over, at det lykkedes ham og hans to kolleger i SAC Leasing at lukke virksomheden ned uden at gå konkurs. I dag driver han leasingvirksomheden Intopit. Foto: Jan Gudiksen/Intopit
I krisetid skal man lede efter lyspunkterne. Det har Magne Jakobsen tidligt lært som tidligere medejer af leasingfirmaet SAC, der under finanskrisen mistede sine finansieringskilder med et slag. En erfaring, der har vist ham, at succes kan findes selv i modgang.

Viborg: Det er hårdt arbejde i at bygge en succesfuld virksomhed op. Men det er lige så hårdt arbejde at lukke en succesfuld virksomhed ned. Det ved 54-årige Magne Jakobsen om nogen. I 2011 var han sammen med to kammerater, René Ubbesen og Henrik Offersen, med til at lukke Danmarks på tidspunktet største billeasingfirma SAC Leasing ned under stor omtale i medierne.

En virksomhed, som han selv havde været med til at bygge op til den succes, SAC Leasing med godt 250 ansatte fordelt ud på 11 værksteder i fem lande nåede at blive til, før finanskrisen med et slag hev tæppet væk under den, da de bankforbindelser, som firmaets samlede lån på over en milliard kroner hvilede på, gik konkurs.

Fandt succes i krise

- Har du ikke tingene på hylden, så kan du ikke sælge noget. Sådan er det jo. Så vi valgte at lukke firmaet ned i stedet for at gå konkurs, siger Magne Jakobsen, der den dag i dag ikke ville have været oplevelsen foruden.

For selvom krisen udløste søvnløse nætter og tog tid væk fra familien, gav den vigtig læring med sig, som Magne Jakobsen læner sig op ad den dag i dag.

I SAC Leasing havde vi udelukkende fokus på vækst, og vækster du i den fart, vi gjorde, med flere tusinde varebiler og flere hundrede mennesker ansat, så er der altid en risiko for at der kan komme modvind.

Magne Jakobsen, direktør og medejer af Intopit

- Den rejse vi var på var hård. Men det havde været lige så hårdt at starte op. Så jeg ser det sådan, at hvis man kan finde ud af at lukke et firma ned ordentligt, kan det være en lige så stor succes at lukke det ned som at bygge det op, siger Magne Jakobsen.

Han forklarer:

- Dengang hullet var dybest, føltes det som en pissegod handel, hver gang det lykkedes os at lukke et værksted ned. For det betød jo, at vores folk langt om længe kunne lede efter et nyt arbejde igen, og at udlejeren kunne finde nogle nye at udleje forretningen til. Så man kan vende selv modgang til en succes.

Annonce

Beredt på modgang

I dag driver Magne Jakobsen virksomheden Intopit, der på samme vis som SAC Leasing leaser varebiler ud til erhvervslivet med stigende succes. Men selvom han efter en kort pause fra branchen i dag er tilbage i samme boldgade, er det langt fra samme virksomhed han driver i dag, som SAC Leasing var.

- I SAC Leasing havde vi udelukkende fokus på vækst, og vækster du i den fart, vi gjorde, med flere tusinde varebiler og flere hundrede mennesker ansat, så er der altid en større sandsynlighed for, at der kan komme modvind, fortæller han.

- Så jeg har taget mange erfaringer fra min tid med SAC Leasing med. Men vi er ikke på en vækstrejse på samme måde, som vi var dengang, hvor vi gik fra nul til 11.000 biler på ingen tid. Her bygger vi forretningen godt og grundigt op med en legoklods ad gangen, siger Magne Jakobsen, der den dag i dag drømmer om at bygge et langtidsholdbart koncept op. Et projekt, han allerede er godt i gang med i sin virksomhed, der de sidste to år er gået frem i regnskabet til trods for en verdensomspændende pandemi.

For hvor andre i Danmarks erhvervsliv for første gang befinder sig på ukendt farvand, nu hvor vi gen befinder os i en krisetilstand med både eftervirkninger fra coronapandemi og en nystartet krig i Europa, er Magne Jakobsen taknemmelig for, at han ikke er uprøvet i modgang.

- Der er dér, jeg svømmer bedst, fordi jeg har den erfaring, i rygsækken, som jeg har, siger han.

Tre ordsprog Magne Jakobsen lever efter i krisetid

1. Morgenstund har guld i mund

- Det er hårdt arbejde at drive virksomhed i krisetid, så man skal have mentaliteten med sig. Det kan virke trist det hele, men slet tankerne om det, og led efter et lys i mørket. Hvis du ikke tror på virksomheden selv, så kan du jo ikke drive forretning. For at komme ud af en krise er hårdt arbejde. Det kræver, at du har en positiv gejst. Men hvis du har det, så kommer resten til gengæld mere eller mindre af sig selv, siger Magne Jakobsen.

2. Hvor der er vilje, er der vej

- Giv ikke op. Find ind i lyset, og så vil mulighederne lige så stille og roligt åbne igen, siger direktøren.

3. Man kan, hvad man vil

- Jeg har ingen akademisk uddannelse, så jeg har lært mig alt fra bunden selv. Men vil man, så kan man, siger Magne Jakobsen.

Annonce
For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Randers For abonnenter

Nogle glæder sig, andre er bekymrede eller frustrerede: Borgere samler underskrifter mod Ringboulevardens forlængelse

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Kunne ikke fordrage den slags musik som barn: Nu scorer han endnu en pris

Sport For abonnenter

Hornbæk ånder DB og Helsted i nakken efter sent sejrsmål: - Det er skæbnens ironi, at de afgør det

Randers

Cyklistformand: Dejligt med ny cykelrampe, men hvorfor skal anlægget endnu engang tage mest hensyn til bilisterne?

Randers For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Randers Kommune: Tre lejligheder er blevet solgt

Han organiserede uroen og kastede brosten mod EU-forbeholdene og politiet: - Det var et snydevalg, og hadet var indædt

Randers

Nyt kropas byder på særlig overraskelse og lille gimmick: Hvidsten Kro er kommet i fint selskab

Randers FC For abonnenter

Det er fedt med flere på stadion, men dukker de også op i modgang, og når der ikke er fodbold til en flad 20'er?

Sif og Andreas vil give mere til jorden end de tager: Sådan kom de i gang uden at stifte stor gæld

Randers

På trods af røg og smeltet plastic kørte Dannie næsten 500 meter i brændende bil på motorvejen: Nu er hans baby forvandlet til aske

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Randers FC

Fan undrer sig over sikkerheden hos Randers FC, som har oplevet historisk bøderegn: - Vi gør, hvad vi kan

Randers FC For abonnenter

Fire år med Søren Pedersen som chef for køb og salg: Sådan har han klaret det, og dét kan vi forvente os til sommer

Sport For abonnenter

Billeder og cheftrænerens forklaring fra Kristrup, der nu hænger i en tynd tråd: - Vi er for gode til at rykke ned

Annonce