Annonce
Randers

Finanslov sikrer millioner til lokale ungdomsuddannelser: - Bestemt en kærkommen hjælp

På Tradium kan de se frem til cirka 1,7 millioner kroner ekstra i tilskud på grund af den nye finanslov. En kærkommen hjælp, lyder det fra direktør Lars Michael Madsen. Arkivfoto: Lars Rasborg
Som en del af finansloven for 2021 er der afsat 220 millioner kroner årligt til at løfte de gymnasiale uddannelser. Det kommer flere ungdomsuddannelser i Randers til gode. Aftalen vækker da også glæde hos Tradium.

Randers: Lørdag blev den socialdemokratiske regering, Radikale Venstre, Enhedslisten, SF og Alternativet enige om finansloven for 2021, som blandt andet indebærer, at der skal geninvesteres 220 millioner kroner i ungdomsuddannelserne.

Derudover er der i samme periode afsat 80 millioner kroner til erhvervsuddannelserne.

Tilskud til lokale ungdomsuddannelser

I finansloven for 2021 er der blandt andet afsat 220 millioner kroner årligt fra 2021-2024 til et økonomisk løft af taxametertilskuddene på de gymnasiale uddannelser. Herunder både de almengymnasiale uddannelser (STX, HF), de erhvervsgymnasiale uddannelser (HTX, HHX), de private gymnasier samt EUX.

Ifølge en beregning fra Finansministeriet kan lokale ungdomsuddannelser i Randers Kommune se frem til følgende beløb:

- Randers HF & VUC, 532.990 kroner.

- Randers Social- og Sundhedsskole, 5.812 kroner.

- Randers Statsskole, 1.210.958 kroner.

- Tradium, 1.745.237 kroner.

- Paderup Gymnasium, 913.519 kroner.

Det samlede tilskud på 220 millioner kroner er fordelt på baggrund af hver enkelt institutions relative andel af de samlede udbetalte tilskud. Den faktiske fordeling i 2021 kan afvige fra ovenstående, for eksempel som følge af aktivitetsændringer.

Aftalen kommer flere lokale ungdomsuddannelser til gode, hvor Tradium eksempelvis kan forvente at få løftet tilskuddet med cirka 1,7 millioner kroner årligt til den gymnasiale del.

Annonce

- Vi er glade og taknemmelige for aftalen. Ud over beløbet i kroner og øre er det også et politisk signal om, at uddannelse faktisk er vigtigt og noget, der skal investeres i. Det tager jeg til positiv efterretning, lyder den umiddelbare reaktion på aftalen fra Lars Michael Madsen, direktør på Tradium.

Kærkommen hjælp

Beløbet skal ses i lyset af, at uddannelsesinstitutioner - herunder ungdomsuddannelser - fra 2016 til 2019 har været underlagt omprioriteringsbidraget, hvilket har betydet, at uddannelserne hvert år skulle spare to procent på tilskuddene.

- Jeg har ikke det eksakte beløb på vores samlede besparelser, men som jeg forstår aftalen i finansloven, får vi et beløb tilbage, der svarer cirka til et års omprioriteringsbidrag, så det har bestemt ikke været et ubetydeligt beløb, som vi har skullet spare de senere år, siger Lars Michael Madsen.


Den nye finanslov får os selvfølgelig ikke tilbage, hvor vi var, og vi kan heller ikke genansætte alle de gode medarbejdere, vi har måttet sige farvel til, men det er bestemt en kærkommen hjælp.

Lars Michael Madsen, direktør på Tradium


- Den nye finanslov får os selvfølgelig ikke tilbage, hvor vi var, og vi kan heller ikke genansætte alle de gode medarbejdere, vi har måttet sige farvel til, men det er bestemt en kærkommen hjælp. Det gør da, at vi igen kan begynde at overveje, hvor vi kan forstærke os og understøtte nogle områder, som vi har haft svært ved at realisere uden det her ekstra bidrag, tilføjer Tradiums direktør.

Annonce

Friske bud

Lars Michael Madsen har allerede masser af idéer til, hvad løftet i tilskud kan gå til.

Der er blandt andet høstet en masse gode erfaringer med den digitale undervisning under coronapandemien, hvor det kunne være en mulighed at sætte et ekstra skub i kompetenceudviklingen.

Coronavirussen har også været hård ved aktiviteten i Tradiums efteruddannelsestilbud, så der skal måske gøres noget ekstra for at løfte AMU-kurserne tilbage på det vanlige niveau.

Derudover får erhvervsskolerne større og større ansvar for at skaffe praktikpladser til eleverne, hvilket også kunne bruge midler.

Der kan også være nye uddannelsesområder, som der skulle investeres i, lyder det.

- Det er bare nogle friske bud fra direktøren mandag morgen. Det er ikke nødvendigvis sådan, det bliver. Det skal vi først have vendt i vores kompetente organer, og det kan jo være, at der er gode idéer i huset, som jeg slet ikke er klar over endnu, siger Lars Michael Madsen, som tilføjer:

- Men det er også et spørgsmål om, hvor mange elever vi får. Vi skal tænke os om, inden vi bruger løs. Vi skal først og fremmest sikre, at der kommer det antal elever, som vi regner med, og der er covid-19 en dark horse i øjeblikket.

Annonce
Randers For abonnenter

Efter sag om facebook-opslag om mandestrip: Randers Kommune meldt til Arbejdstilsynet for dårligt psykisk arbejdsmiljø

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Akut mangel på vuggestuepladser presser kommunen til at gå med plan B: Men måske kræver det en plan C at nå i mål

Danmark For abonnenter

Kendisser på stemmesedlen har en fordel, men ingen nem genvej til valg

Randers FC

5 ting, der er værd at vide før OB-Randers FC: Begge hold må undvære en profil i offensiven

Randers FC For abonnenter

Højt tempo og urolig fodboldkamp: Flere talenter satte sig igennem i sæsonens første sejr

Kultur

Anbefaling: Fem forrygende serier til sofa og regnvejr

Debat For abonnenter

Vi skal da forlange at få mest muligt for pengene: Skørt at køre milliarderne ind på en palle

Kultur For abonnenter

Lyden af søndag lever i 'Giro 413': Hatten går stadig rundt efter 75 år

Randers FC

Quiztid om topscorer, tilskuersnit og obskure fakta: Hvor meget ved du egentlig om Randers FC’s start på sæsonen?

Sport

Michael Laudrup løber med hæderen: Kåret som det største danske sportsnavn i 125 år

Randers

Hungry Dane åbner i nye lokaler: Lægger hårdt ud med første udkast til sit bud på Danmarks Bedste Burger 2022

Erhverv For abonnenter

Fiskenet fra Det Indiske Ocean på lang rejse: Erhvervsfolk fra Randers vil omdanne det til kvalitets genbrugsplast på ny fabrik

Randers

Kom og smag på Danmarks bedste: Fritidsmejerister laver nougatis i gourmet-særklasse - som i de gode gamle dage

Annonce