Annonce
Kultur

Finansloven 2020 gør ikke kulturen federe i Randers

Museumschef Jørgen Smidt-Jensen vil ikke love mere kultur til Randers, selvom omprioriteringsbidraget bortfalder til nytår. Billedet her er fra Museum Østjyllands juleudstilling sidste år. Arkivfoto: Annelene Petersen
Kulturen fik ikke noget særligt stort aftryk i den kommende finanslov. Og bortfald af det forhadte omprioriteringsbidrag på to procent årligt giver ikke ekstra vitaminer til det randrusianske kulturliv.
Annonce

Randers: Der blev ikke danset på bordene i de randrusianske kulturinstitutioner, da Socialdemokratiet i denne uge landede en finansaftale med de røde partier.

For det første er det begrænset, hvor meget kulturen overhovedet fylder i statens regnskab det kommende år. For det andet er det kun de færreste lokale kulturinstitutioner, der får særlig meget af staten i tilskud. Derfor er det heller ikke det store beløb, som institutionerne sparer.

Men indirekte har det forhadte omprioriteringsbidrag haft indflydelse på udviklingen inden for blandt andet billedkunsten.

- Vi oplever, at den gamle musketered blandt danske kunstmuseer, at man ikke tog penge for at udlåne værker, er ved at smuldre. Der er slået kiler i det gode samarbejde, vi har haft, fordi nogle museer har været så hårdt ramt af de årlige besparelser på to procent, at de har set sig nødsaget til at kradse penge ind ved at tage penge for udlån, siger museumsdirektør Lise Jeppesen.

Randers Kunstmuseum har ikke været mærkbart ramt af omprioriteringsbidraget, der blev sat i værk af Venstre-regeringen i 2016.

- Vi har kun skullet spare to procent på et beløb på 70.000 kroner. Så det har været til at overse, selv på vores stramme budget, siger Lise Jeppesen, der til gengæld er glad for, at den årlige besparelse på alle landets kulturinstitutioner stoppes med den nye finanslov.

Selvom Turbinen får et årligt tilskud fra staten på 1,5 millioner kroner, så har spillestedet ikke været omfattet af det forhadte omprioriteringsbidrag, oplyser musik- og teaterchef Mikael Qvist Rørsted. Arkivfoto: Mathias Fredslund Hansen
Annonce

Turbinen slap

Selv om spillestedet Turbinen årligt modtager 1,5 millioner kroner i tilskud fra staten for at være regionalt spillested, så har tilskuddet ikke været omfattet af den årlige besparelse på de to procent af statsmidlerne.

- Men jeg glæder mig da på de kollegers vegne, der de seneste fire år har været hårdt ramt af besparelsen, siger musik- og teaterchef Mikael Qvist Rørsted, Værket.

Det samme siger teaterleder Peter Westphael, Randers Egnsteater, der kommer på finansloven ved årsskiftet.

Han oplyser også, at det varslede statstilskud til teatret på tre millioner kroner om året ikke ville være omfattet af de to procents besparelser.

- Men det er godt for dansk kulturliv at slippe af med de konstante besparelser på to procent, siger han.

Heller ikke Randers Kammerorkester er berørt af besparelsesstoppet.

Det er derimod Museum Østjylland, der har skullet spare to procent på et samlet årligt tilskud på tre millioner kroner.

- Vi slipper for at skulle spare 60.000 kroner årligt fremover. Det er naturligvis glædeligt, siger museumschef Jørgen Smidt-Jensen, men han står ikke af den grund og jubler.

- Man skal jo lige tænke på, at der ikke kommer flere penge ind i systemet, fordi omprioriteringsbidraget bortfalder. Men det er på sigt med til at give en stabilitet, at vi nu kan regne med, at vi ikke skal blive ved med at spare det ene år efter det andet, siger museumschefen.

De tre museer i Randers, Grenaa og Ebeltoft har hver fået statens mindstebeløb på en million kroner årligt, hvorimod museerne i Aarhus og i hovedstadsområdet får adskillige millioner fra det statslige budget.

Så selvom det omdiskuterede omprioriteringsbidrag bortfalder til nytår, skal randrusianerne altså ikke regne med mere kultur på grund af den manøvre med den nye finanslov.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Bekymret statsminister vil udsætte åbning af nattelivet og varsler mundbinds-påbud

Randers

Buschaufførerne opfordrer: Drop kontanter, luk fordøren og gå ikke i nærheden af chaufføren

Annonce