Annonce
Livsstil

Fire brillante blå

Almindelig indianermynte er en skøn krydderurt og kortlivet staude med intens duft og smag. Dyrk den i bed eller krukke og brug bladene til te og blomsterne til at pynte maden med. Foto: Birgitte Hasholt

Hvordan er haven i begyndelsen af oktober? Den er tæt og mørkegrøn og pulserende med mættede farveklatter i syrliggul, violet, æblerødt, næsten sort og græskarorange.

Annonce

Stemningen er inciterende, og om morgenen efter måneskin og natuglernes langmodige tuden i skovbrynet nærmer vi os tydeligvis nulpunktet. Den dag, temperaturen kryber under, strejfer frosten kortvarigt, og i den gryende morgenstund vil de smukke georginer, sommerblomster og sene roser være svirpet af frosten. Her hos mig plejer det at være midt i oktober.

Det kan du gøre nu

En notesbog til havenotater er god til at fastholde, hvad man ønsker sig til næste år. Det er hyggeligt arbejde hen over vinteren at notere idéer og inspiration - for eksempel, hvilke planter og former, som man har lyst til at tilføre haven. Allerede i januar kan man begynde at bestille frø.Nyd naturen og gå gerne forbi de levende hegn, som er en smuk oplevelse om efteråret. Slåen flyder over med blåduggede bær i år og langsomt rødmer brombærkrattets blade.

Høst slåen efter den første frost. Man har høstet og anvendt slåen gennem århundreder blandt andet til slåenmost, snaps og vin. Som medicinplante er slåen blevet anvendt mod maveonde og mundbetændelse, og et udtræk af bladene er blevet brugt mod uren hud.

Plant nye stauder eller del de eksisterende i oktober. Den smukke engstorkenæb Geranium pratense ?Else Lacey? er en eminent staude. Foto: Birgitte Hasholt
Annonce

Intens sommerblomst

Dusksalvie gjorde ikke meget væsen af sig i månederne, hvor det ikke regnede. Fra august tog den til gengæld vældig fart, og det tidlige oktober-flor er præget af de smukkeste voluminøse blomster. Visse steder kvitterer dusksalvien med større blomster, end jeg tidligere år har set. Det er, som om den tager revanche.

Dusksalvie Salvia viridis er en af havens mest standhaftige sommerblomster. Det, som vi opfatter som dusk-salvies blomst, er imidlertid ikke en blomst, men toppens farvede bægerblade. Dusksalvie findes i intens blåviolet, rosa eller hvid. De farvede bægerblade dufter ikke, og de smager heller ikke af noget, men de kan bruges til at pynte maden med. Dusksalvie bliver op til 50 centimeter høj, og den er meget smuk i buketter. De blandede, lidt vilde naturprægede buketter er særlig skønne med nogle stilke af dusk-salvie.

Jeg anbefaler

Den uundværlige sommerblomst dusksalvie, der også er smuk i september og begyndelsen af oktober. Man kan få dusksalvie i blandede farver, men køb den sorteret, da den er smukkere, hvis man har de blå, rosa og hvide hver for sig.Indianermynte, som er en slægt med et væld af smukke velduftende planter. Indianermynte er hjemmehørende i Nord- og Centralamerika. Ikke alle slags er vinterhårdføre i vores klima, men almindelig indianermynte overvintrer og er en skøn krydderurt og kortlivet staude, som gerne sår sig selv. Både blade og blomster er spiselige. Bryg te på friske eller tørrede blade fra almindelig indianermynte og pynt maden med blomsterne.

Storkenæb Geranium er en af havens absolut nemmeste stauder. Storkenæb-slægten er omfangsrig, og der findes utrolig mange sorter. Engstorkenæb Geranium pratense "Else Lacey" er en smuk halvfyldt lys violet slags.

Dusksalvie Salvia viridis er en standhaftig sommerblomst, som man kan nyde til ud på efteråret. `Denim blue´ er yderst intens i farven.
Annonce

Køn krydderurt

Hvor dusksalvie er mere en sommerblomst end en krydderurt, fordi planten hverken dufter eller smager, er det en anden sag med almindelig indianermynte, også kaldet anisisop Agastache foeniculum. Foeniculum betyder "som fennikel", og fennikel har anissmag, og indianermynte indeholder også disse noter.

Almindelig indianermynte Agastache foeniculum er pakket med aroma, og duften er så bjergtagende, at den krammer hjertet, blot man strejfer planten. Udover duft og smag er almindelig indianermynte en vidunderlig smuk plante. De himmelblå til lysviolette spir popper generøst op på den velforgrenede plante, og de nektarfyldte blomsterspir besøges flittigt af bier.

Indianermynte har været dyrket i Norden siden 1800-tallet, den almindelige indianermynte er robust og flerårig, men skal alligevel betragtes som en kortlivet staude, idet den pludselig forsvinder. Heldigvis sår almindelig indianermynte gerne sig selv. Almindelig indianermynte er udover dyrkning i bed særdeles velegnet til krukker.

Sådan gør du

Dusksalvie kan nemt fylde en stor flade, blot ved at man drysser frøene ud på velforarbejdet jord om foråret i april til maj. Stamp jorden let til efter såning og vand jævnligt, indtil dusksalvien begynder at gro. Dusksalvie er også god til at så sig selv i takt med, at den afblomstrer om efteråret.Indianermynte er nem at dyrke. Den trives bedst i fuld sol i veldrænet næringsrig jord enten i et bed eller i en krukke. Har du ikke almindelig indianermynte Agastache foeniculum i haven, kan du så den indendørs i marts. Frøene skal kun dækkes let. Pas småplanterne med vand og plant om og gød efter behov. I maj kan indianermynte udplantes i bedet eller større krukker. Til krukkedyrkning bruges en urtepotte med en diameter på minimum 30 centimeter.

Engstorkenæb trives i almindelig havejord i sol eller halvskygge. Generelt hører Geranium storkenæb til havens nemmeste planter, og flere slags er effektivt bunddække mod ukrudt.

Slåen har sat en overflod af bær i år, og de tætte levende hegn er stemningsfulde i oktober. Slåen høstes, når de har fået frost, idet smagen før frost er for snerpende.
Annonce

Nyplantning

Stauder kan forsvinde efter nogle år, ligesom indianermynte gør, eller de kan være mere stabile og gro og brede sig og blive gamle. En af de stabile stauder, som man har glæde af i mange år, er storkenæb.

Storkenæb var den første staude, som jeg plantede i min have for over 20 år siden, og jeg holder stadig umådelig meget af netop denne plantegruppe og udvider jævnligt med nye sorter. Engstorkenæb faldt jeg for, fordi den vidunderlige Geranium pratense "Else Lacey" har de yndigste halvfyldte lysviolette blomster. "Else Lacey" rummer både romantik og naturlighed på samme tid, og det gør den forbløffende charmerende.

Jeg var spændt på, om engstorkenæb "Else Lacey" er særlig hårdfør, men det er den. Den har klaret sommerens tørke flot og flere vekslende vintre, og med nogle år på bagen har min engstorkenæb "Else Lacey" udviklet sig til en velvoksen plante, som jeg overvejer at dele. Et rigtig godt tidspunkt til deling af stauder er netop oktober, så jeg må i gang!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce