Annonce
Østjylland

Fiskeskipper og ekspert: Muslingefiskeriet i Kalø Vig har ingen betydning for fiskebestanden

Snaptun Muslinger har seks både der fisker muslinger langs den jyske østkyst. Foto: Morten Marboe.
Der er ingen fisk i vandet, uanset om der fiskes muslinger eller ej, mener muslingefisker Stig Wittrup. Professor giver ham ret.
Annonce

AARHUS: Muslingefisker Stig Wittrup har sammen med sin bror fisket muslinger på østkysten af Jylland siden 1990'erne. Også i Kalø Vig, hvor blandt andet Dansk Fritidsfiskerforbund og Dansk Jægerforbund ønsker et stop for muslingefiskeri.

Ødelægger I fiskeriet?

- Vores fiskeri betyder ganske lidt i den sammenhæng. Der er heller ikke nogen fisk de steder, hvor vi aldrig fisker muslinger, siger Stig Wittrup.

Han står ikke alene med sit synspunkt.

- Lige der hvor det skrabende redskab rammer bunden, har det selvfølgelig en betydning. Men i Kalø Vig er det en meget lille del af bundarealet, der rammes, og det har altså ingen betydning for fiskebestanden. Det er ikke muslingefiskeriet i Kalø Vig, der bestemmer, om der er torsk og fladfisk eller ej, siger Jens Kjerulf Petersen, professor ved Dtu Aqua Institut for Akvatiske Ressourcer.

Hvorfor er der så fisk i Øresund, hvor det er forbudt at skrabe muslinger?

- Man kan ikke sammenligne vandområder på den måde. Der har ikke været fisket muslinger i Vejle Fjord i mange år, og der er der heller ingen fisk, siger professoren.

Det er så nemt at skrive under på, at man vil have lukket fiskeriet ned, det koster dem ingenting. Men det gør rigtig ondt på os

Stig Wittrup

Annonce

Ingen liv undtagen muslinger

Forestiller man sig en frodig havbund med sten, tang, fisk, muslinger og bunddyr i skøn forening, kan man godt tro om igen.

- Dykker man ned og svømmer fra den ene side af Aarhus Bugt til den anden, vil man se den mosaik af liv hele vejen rundt i kanten ud til cirka fire meters dybde. Når lyset forsvinder er der stort set ingen planter, der vokser på bunden. Det man ser, er en slette af sand og mudderbund med nedfaldne alger som det øverste lag, siger Stig Wittrup.

Undtagen blåmuslinger.

I følge Stig Wittrup er netop Kalø Vig et sted, hvor muslingerne trives godt, fordi der er mange næringsstoffer og dermed de alger, muslingerne lever af i vandet.

- Noget af det første, der kommer i et "forurenet" område med mange alger er blåmuslinger. De lever af alger, så der er masser af mad til dem. Vores fiskeri foregår i de områder, der er mest belastet af næringssalte, for det er der, der er flest og der de bedste muslinger er, siger han.

Annonce

Ked af kritik

Med fiskere, chauffører og ansatte på fabrikken i Snaptun har Stig Wittrup godt 50 ansatte. Sidste år landede Snaptun Muslingers seks både tilsammen 15.000 ton. Langt det meste går til konsum, restauranter og fiskehandlere. Der fiskes muslinger fra Djursland, forbi Samsø, Nord Fyn, Lillebælt, det syd fynske område, Als og ind i den inderste del af Flensborg Fjord.

- Muslingefiskeriet er noget af de mest kontrollerede fiskeri, der findes. Vi har en "black box" ombord, der sender oplysninger til Fiskeridirektoratet om, hvor og hvornår vi sætter vores redskaber i. De har et fuldstændigt kort over, hvor vi har været, og hvor meget vi har fanget, siger han.

Han er ked af den negative omtale i pressen og brevet til fiskeriministeren, som en lange række foreninger og organisationer har skrevet under på.

- Det er så nemt at skrive under på, at man vil have lukket fiskeriet ned, det koster dem ingenting. Men det gør rigtig ondt på os, siger han.

Er det fordi fritidsfiskerne og de andre foreninger har misforstået problematikken?

- Når der ikke er så mange fisk, så er det nemt at skyde skylden på andre, siger Stig Wittrup.

Annonce

Se video fra bunden af bugten

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers For abonnenter

Derfor gik bestyrelsen på dramatisk møde: - Jeg har aldrig oplevet noget lignende - folk råbte og skreg

Randers FC For abonnenter

Den endelige dom falder torsdag: - Nervøsiteten er væsentlig mindre end i tirsdags

Randers FC

Anden testrunde i Randers FC efter coronaramt cheftræner: Lettelse på Viborgvej

Annonce