Annonce
Randers

Fjellerups Seje Sild strikker til fordel for velgørenhed: Det her er ikke nogen kaffeklub

Kirsten Behr (t.h.), Elsebeth Høeg, og Edith Rasmussen er vilde med at strikke. Men at bruge tid på at drikke kaffe og spise kage, mens de strikker, det gider de altså ikke. Foto: Mathias Fredslund Hansen
En gruppe strikke- og hækleglade kvinder på Djursland har i en årrække dyrket deres fritidsinteresse på et plan, som har gjort det muligt for dem at hjælpe syge børn og voksne, udsatte og ikke mindst deres eget lokalområde.

Fjellerup: Klik, klik, klik, klik, klik, klik, klik, klik…

Den knitrende lyd af metalstrikkepinde, der rammer hinanden, danner en næsten melodisk baggrundsstøj til den snak, der flyder mellem de to bordebænkesæt.

Her - uden for Bundgarnsmuseet ved Fjellerup Strand – sidder otte kvinder fra den velgørende forening Fjellerups Seje Sild og strikker på livet løs. Til glæde og gavn for dem selv, byens borgere, turisterne, og ikke mindst syge og svage i nær og fjern.

- Jeg tror efterhånden, at der er mange af os, som efterhånden føler, at vi spilder tiden, hvis ikke vi strikker, siger en af de otte kvinder.

Kvindens navn er Kirsten Behr. I de seneste seks år har hun stået i spidsen for gruppen af kvinder, som tilbage i foråret 2013 blev kaldt Fjellerups Seje Sild.

De Seje Sild og udstillingerne

Fjellerups Seje Sild har siden 2016 været involveret i lokale udstillinger, hvor gruppens kreationer har været med. I 2016 lavede de strik til kaffekander, en cykel og andre ting, som blev stillet op rundt om i Fjellerup. I 2017 var de med i et projekt kaldet Broen over Sortå. I 2018 arrangerede de projektet Sildestimen, og i 2019 har de lavet udstillingen ”Sommeren der gik i fisk”.

Udstillingen åbnede på Bundgarnsmuseet ved Fjellerup Strand 30. juni, men der vil også være fisk at finde i det omkringliggende område, herunder ved Thomasminde, på Østergaard og langs byens gamle kirkesti.

Inspirationen til udstillingen i år er hentet på Fur, hvor foreningen Fur Kunst gennem en årrække har udstillet en masse bemalede betonfisk rundt om på øen.

I forbindelse med de sidste par års udstillinger har Fjellerups Seje Sild fået finansiel støtte fra ELRO fonden, Nordea og VELUX fonden.

Annonce

Amerikansk besøg lagde kimen

Fjellerups Seje Sild blev dannet på foranledning af den lokale kunstner Elin Aabenhus i anledning af, at den lille by på Djurslands Nordkyst stod til at få besøg af fem amerikanske kunstnere, som i forbindelse med et projekt kaldet Sommerby-Vinterby skulle lave kunst i byen hen over sommeren.

- Hun spurgte, om ikke vi fra Fjellerup også kunne lave noget kunst selv, så det hele ikke blev amerikansk. Og det endte med at føre til vores første strikkede udstilling, Fjellerup Hav, fortæller Kirsten Behr om udstillingen, der blandt andet bød på strikkede gopler og søanemoner, og som var inspireret af den tyske ø Föhr.

På et tidspunkt var der imidlertid ikke mere at strikke til havudstillingen. Men kvindernes lyst til at nørkle med hækle- og strikkepinde var intakt. Derfor søgte de penge til garn blandt byens lokale foreninger og fik sat en aftale i stand, som indebar, at de begyndte at strikke små blæksprutter og huer til for tidligt fødte babyer på Odense Universitetshospital.

- Derudover spurgte vi byens lokale fiskemand og bager, om ikke de kunne sælge nogle strikkede ting til turister og lignende, så vi kunne få råd til at købe mere garn. Og det gjorde de, siger Kirsten Behr.

Ud over at købe garn bliver der i dag også indsamlet garn i meget store mængder. Garnet bliver afleveret i den lokale genbrugsbutik, på Bundgarnsmuseet eller direkte ved strikkerne. Garnindsamlingen betyder derved, at der er endnu flere penge til donationer.

Annonce

En lang bestillingsliste

I sommeren 2014 var gruppen så etableret, at det blev besluttet at stifte en regulær velgørende forening, hvis formål udelukkende er at strikke og hækle til fordel for velgørenhed.

Og siden da har Fjellerups Seje Sild udelukkende udvidet deres repertoire.

Gennem alle årene har kvinderne strikket huer til de for tidligt fødte i Odense, men aftalen er blevet udvidet sådan, at de nu også leverer både huer og tæpper til Sorggruppen på samme sted. Hertil kommer blandt andet produktionen af bamser til lokale lægehuse i Norddjurs Kommune samt Julemærkehjemmet i Hobro, håndledsvarmere og benvarmere til kræftpatienter i Vejle, og lommevenner til børn i ambulancer landet over.

Men det er kun eksempler på den direkte velgørenhed, som foreningen står for.

Ved siden af ovenstående strikker og hækler Fjellerups Seje Sild nemlig både strømper, huer, julesokker, babytæpper, hjemmefutter, dukketøj, fingervanter og meget andet, som kan sælges til fordel for velgørende formål. I flere tilfælde har kvinderne valgt at bevare koblingen til Fjellerup Hav, hvor det hele startede. Derfor går fisken og havets øvrige dyr igen i flere af deres kreationer.

- Men vi strikker for eksempel ikke fisk på babytæpperne, for vi ved jo godt, at de skal være til at sælge bagefter, siger en af de seje sild med et skævt smil.

48-årige Lone Pedersen (t.v.) og 76-årige Birthe Jensen er begge en del af Fjellerups Seje Sild. Lone Pedersen er den ene af bare to medlemmer i foreningen, som stadig er tilknyttet arbejdsmarkedet. Foto: Mathias Fredslund Hansen
Annonce

Med luftpost fra Schweiz

I dag er der op mod 25 aktive medlemmer af Fjellerups Seje Sild. Aldersmæssigt strækker kvinderne sig fra slutningen af 40'erne til begyndelsen af 90'erne. De kommer ikke bare fra Fjellerup, men også fra byer som Ramten, Ørum, Randers – ja foreningen har sågar et medlem, som er bosat i Schweiz, og som derfor med jævne mellemrum sender sine kreationer med luftpost til Fjellerup, hvor de bliver forenet med de andre medlemmers produktioner.

Af de 25 medlemmer er kun to fortsat tilknyttet arbejdsmarkedet. Resten af kvinderne har nået en alder, hvor de enten er gået på efterløn eller pension. Det gælder blandt andet for Elsebeth Høeg, der har været med i foreningen, siden hun gik på efterløn i 2017.

- En dag kom Kirsten (Behr, red) og spurgte, om ikke jeg strikkede. Og der var jeg så letsindig at svare ja. Men lige siden da har jeg da vidst, hvad jeg skulle give mig til, griner hun, mens hun strikker af sted på en grå sok i voksenstørrelse.

- Nej, strikkepindene holder ikke ferie. Det har de aldrig, supplerer Birte Pedersen med et smil.

Hver sommer skifter Fjellerups Seje Sild deres sædvanlige mødested i Fjellerup Aktivitetshus ud med Bundgarnsmuseet på Fjellerup Strand. Foto: Mathias Fredslund Hansen
Annonce

Ingen tid til kaffe og kage

Fjellerups Seje Sild mødes én gang om ugen for at dele deres fælles passion for strik og hækling.

For det meste er deres faste mødested Værestedet i Fjellerup Aktivitetshus. Men hvert år i skolernes sommerferie, og hele august skifter sildene de faste rammer i aktivitetshuset ud med Bundgarnsmuseet ved Fjellerup Strand.

Her sidder de så på skift i tre timer hver eftermiddag og strikker, mens de samtidig sørger for at holde museet åbent for turister.

Men når Fjellerups Seje Sild mødes ved deres ugentlige komsammener, så er det fast kutyme, at gruppen ikke gør sig svinkeærinder i form af at drikke kaffe og the eller spise kage. Ikke at nogen ville klandre dem for det. Men mere fordi, der er vigtigere ting at tage sig til, lyder meldingen.

- Vi har som gruppe besluttet, at det ikke skulle ende med at blive en kaffeklub. Det her er jo seriøst, og meningen er, at vi skal strikke, siger Elsebeth Høeg.

- Ja og så har Kirsten som regel altid et eller andet nyt initiativ, som vi skal have snakket om, supplerer en anden sild ved navn Grethe Degn.

Fjellerups Seje Sild strikker alt lige fra strømper til huer, tæpper og håndledsvarmere til velgørende formål. Foto: Mathias Fredslund Hansen
Annonce

200.000 kr. til gode formål

Og det er ikke bare tom snak, når der bliver sagt, at Fjellerups Seje Sild er et absolut seriøst foretagende.

Siden den spæde begyndelse i 2013 har foreningen efterhånden doneret næsten 200.000 kroner til velgørende formål.

Hvert år stemmer medlemmerne om, hvilke initiativer der skal tilgodeses med en mindre eller større pulje penge. Men det generelle billede er, at det er børnene, de syge, de udsatte og ikke mindst lokalområdet, som står de syslende, seje sild nær.

Tidligere har blandt andre Kræftens Bekæmpelse, Fjellerup Børnehave, Danske Hospitalsklovne, Foreningen Forglemmigej og Skovtrolden i Grenaa fået gavn af Fjellerups Seje Silds støttekroner. I 2019 er der desuden blevet doneret 25.000 kroner til den sociale café, Cafe Grenaa, i Norddjurs Kommune, ligesom Blå Flag i Fjellerup, legepladsen Fjollehaven, Glesborg Plejecenter og KFUM Spejderne i Ørum Djurs også har fået penge.

- Visheden om, at vi kan være med til at gøre en forskel for andre mennesker, giver en stor glæde. Vi ser jo ikke, hvordan vores ting bliver modtaget ude på hospitalerne og i ambulancerne, men det gør vi til gengæld, når diverse foreninger og grupper kommer her og får doneret penge, siger Birte Pedersen.

- Ja, det er jo en form for frivilligt arbejde. Og når man så er vild med at strikke, så føles det godt, at det, man strikker, kan bruges til noget. Så er det jo ikke bare for sjov, supplerer Elsebeth Høeg.

Foreningens 2019-udstilling, "Sommeren der gik i fisk" kan ses både her på Bundgarnsmuseet og rundt om på gader og stier i Fjellerup. Foto: Mathias Fredslund Hansen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers FC

Randers FC jubler over fans til pokalfinalen: Flere grupper står forrest i billetkøen

Annonce