Annonce
Navne

Fjerde bogværk fra Pernille Pedersen

Pernille Pedersen er en meget tilbageholdende person, så det har ikke været muligt at få et bedre foto af hende end dette. Privatfoto
Forfatteren beder også denne gang om informationer fra befolkningen.
Annonce

Ordet bogværk bruges meget bevidst i overskriften, for når Pernille Pedersen fra Hjortshøj ved Aarhus, selv årgang 1955, udgiver bøger om besættelsen 1940-45, er det helt konsekvent bøger i stort format og altid på over 700 sider.

Sådan har det været med de tre første, og sådan bliver det også med bogværk nummer fire, som skal udkomme i efteråret 2021. Det samme vil gælde de planlagte bind 5 og 6.

Som ved de tidligere udgivelser beder Pernille Pedersen om hjælp fra befolkningen. Hun udtrykker det selv således:

- Uden pressens store velvillighed med at skrive om projektet og dermed formidle kontakten mellem forfatteren og folket, var dette fantastiske projekt aldrig blevet til noget som helst. Pressens hjælp har betydet en enorm informationsmæssig respons på de tre tidligere udgivelser og gør det sikkert også med at få samlet stof til bind 4.

Pernille Pedersen oplyser, at efterlysningen gennem dagspressen i 2019 betød, at hun modtog over 200 unikke fotos og flere beretninger. De kan ses i bind 3.

I 2017 udkom bogen "Vendsyssel under besættelsen". Året efter var det "Østjylland under besættelsen" og bind 3 fra 2020 hed "Aalborg og det sydlige Nordjylland under besættelsen".

Det skal her indføjes, at de geografiske inddelinger, som den danske modstandsbevægelse anvendte, ikke var de samme, som normalt bruges.

Annonce

Den kommende bog

Den kommende bog vil omhandle følgende områder:

Han Herred, Thy, Mors og Salling samt byerne Brovst, Fjerritslev, Thisted, Farsø, Løgstør, Skive og Viborg om egnene omkring disse byer.

Et kort, som vil blive bragt i bogen, viser våbenmodtagelserne i det område, som bind 4 dækker.

I den kommende bog som i de foregående beskæftiger Pernille Pedersen sig en del med nedkastningerne og de grupper, der tog imod. Men der er også meget andet - der fortælles om sabotager, illegale skrifter og aviser, om ledelsen i den jyske modstandsbevægelse, den engelske organisation SOE, flugtruterne til Sverige og Gestapos nådesløse klapjagt på modstandsfolk og civilbefolkningen.

Der er også kapitler om de faldne danske modstandsfolk, om Frøslevlejren og om de tyske koncentrationslejre.

Bøgerne udgives på Forlaget Vrejlev. Det tjener - lige så lidt som Pernille Pedersen - noget som helst på arbejdet. Skulle der efter udgivelsen af bind 6 være penge, vil de blive doneret til Frihedsmuseets Venners Fond et år efter udgivelsen, der er planlagt til 2023.

Projektet blev grundlagt ved hjælp af private midler. Nu er der støtte fra fonde og firmaer samt fra private.

- Men det er vigtigt at slå fast, at ingen bliver lønnet, ej heller forfatteren eller forlæggeren, pointerer Pernille Pedersen.

Der er nu også assistance til arbejdet med at indsamle stof fra privatpersoner i Midt- og Nordjylland.

Dette område og dets våbenmodtagelser omtales i bind 4. Illustration fra bogen
Annonce

Kontakt til forfatteren

Har man materiale, der kunne interesse Pernille Pedersen, kan man kontakte hende på telefon 2646 9676, eller man kan skrive til mailadressen befrielsen5maj@gmail.com med mulige informationer.

- Der er stadig mange familier, der ligger inde med meget fine og ukendte beretninger, dagbøger og fotos, er Pernille Pedersens erfaring.

Sidste frist for modtagelse af materiale har Pernille Pedersen sat til den 31. december i år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers For abonnenter

Derfor gik bestyrelsen på dramatisk møde: - Jeg har aldrig oplevet noget lignende - folk råbte og skreg

Randers FC For abonnenter

Den endelige dom falder torsdag: - Nervøsiteten er væsentlig mindre end i tirsdags

Randers

Randrusianer sigtet for trusler på livet: Gemte skarpladt pistol og stikvåben i hjemmet

Annonce