Annonce
Læserbrev

Fjern sparekniven fra friskolerne

Læserbrev: Mette Frederiksen kalder sig børnenes statsminister. Det klinger virkelig hult, når man ser, hvordan den socialdemokratiske regering har indledt en klapjagt på landets friskoler.

Regeringen vil skære dybt i det statslige tilskud til landets friskoler. Den vil reducere den såkaldte koblingsprocent fra 76 til 71. Helt konkret betyder det knap 3000 kroner mindre i driftstilskud om året for hver elev, der går på en friskole.

Sparekniven vil få flere alvorlige konsekvenser. Nogle skoler vil være tvunget til at fyre, og det vil alt andet lige ramme kvaliteten af den undervisning, eleverne får. På andre skoler vil man være tvunget til at hæve egenbetalingen, så det i endnu højere grad bliver forældrenes pengepung, der afgør, om Peter kan være elev. Det er en forkert udvikling, når man som jeg gerne ser, at friskolerne er et spejl af befolkningen. På nogle skoler vil økonomien blive så presset, at man kan frygte, om de kan overleve på sigt.

Jeg mener, at der i Danmark skal være råd og plads til både en stærk folkeskole og stærke friskoler. De forskellige valgmuligheder gør, at den enkelte børnefamilie selv kan vælge, hvad der er bedst. Når man vil skære så dybt i forhold til friskolerne, som regeringen lægger op til, svækker det familiernes frie valg, og det er den helt forkerte vej at gå.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hallo. Må vi så være her?

Ægtepar består ikke af en mand og en kvinde, men af to personer, der er gift med hinanden. Det fremgår af den opdaterede udgave af Den Danske Ordbog. Samme ordbog kan dog godt acceptere, at man kan tale om et brudepar, selvom der ikke er nogen brud til stede, når to mænd bliver gift. Sproget udvikler sig. Forandrer sig. Hvad det også skal. Men i denne tid affyres der geværsalver af krav om rettelser fra minoritetsgrupper, der føler sig forurettede. Og naturligvis skal det korrekte sprog ikke støde mennesker. Omvendt er der mange, der er godt trætte af, at sproget er blevet en politisk kampplads, orkestreret af vakse krænkelsesparate mennesker. Så må man ikke lave indianerfest på Københavns Universitet, fordi det virker krænkende. Pippis far er forlængst blevet konverteret til bovlam konge i Sydhavet. Det svenske ord hen, der bruges om begge køn, lurer lige om hjørnet. For det bliver vel løsningen, hvis der er en pige, der ikke vil kaldes hun, eller en dreng, der ikke vil kaldes han. Det er bare synd for det store flertal af piger og drenge, der hellere end gerne vil være en hun og en han. De samme børn skal også forholde sig til kønsneutrale toiletter og baderum. De bliver nærmest tvunget til at reflektere over deres køn, fordi der er nogle få ulykkelige børn, der har et problem med deres kønsorientering. De skal naturligvis hjælpes og have al den støtte, de har brug for. Hvad mon Den Danske Ordbog vil sige til en henvendelse fra vestjyder, der ikke føler sig inkluderet i det danske samfund, medmindre vi får genindført ordet a i stedet for jeg. Deres bedsteforældre sagde a derhjemme, men ifølge dansk retskrivning skulle de lære at skrive jeg i skolen. Måske de føler sig krænkede. Måske de vil have en rettelse føjet ind i ordbogen ved næste opdatering, så jeg også kan udtales a og betyde det samme. Og mens vi går og tænker over, hvad det næste nye sproglige påfund bliver, køber ganske almindelige praktiserende muslimer boller i Føtex. Revnende ligeglade med, om det hedder juleboller eller vinterboller - bare kvaliteten er i orden.

Annonce