Annonce
Navne

Flere frivillige søges til aflastnings- og vågetjeneste

Sogne- og hospitalspræst Inger Lise Gram (midten) er formand for tjenestens bestyrelse, Ingeborg Ewans (tv.) er frivillig våger, og Anne-Lise Andersen er koordinator. Foto: Lars Rasborg
Det er gratis for pårørende at benytte sig af tjenesten.
Annonce

Aflastnings- og vågetjenesten i Randers er et tilbud til pårørende i Randers Kommune, der baserer sig på frivillig indsats, og lige nu er der mangel både på flere kræfter til aflastning og - ikke mindst - til vågetjeneste.

Er man interesseret i at yde en indsats, kan man vælge enten at melde sig som aflaster eller som våger. Enkelte har valgt begge dele.

Formålet med de to tjenester er, her direkte citeret fra vedtægterne:

Aflasteren giver den pårørende mulighed for at komme lidt ud af hjemmet med en tryghed om, at der stadig bliver taget hånd om den syge.

Vågetjenesten tilbyder støtte og nærvær til den døende samt aflastning til de pårørende, både på plejecentre og i private hjem. Det er vågetjenestens udgangspunkt, at ingen skal dø alene.

Aflastnings- og vågebesøg varetages af frivillige med livserfaring. Evnen til tilstedeværelse, nærvær og omsorgsfuldhed - et kærligt og inkluderende blik på medmennesket - er et krav, hedder det ordret.

Man behøver således absolut ikke at have en baggrund som sygeplejerske eller lignende, for at melde sig. Hverken en aflaster eller en våger deltager i plejen af den syge. Men erstatter populært udtrykt et familiemedlem på sin vagt.

Alder er heller ikke en betingelse.

Som formanden for tjenestens bestyrelse, sogne- og hospitalspræst Inger Lise Gram, fortæller, har der blandt de frivillige således været en ung kvinde, der lige er blevet mor, og en anden frivillig tog en tørn i forbindelse med sin uddannelse.

Annonce

Tjenesten er gratis

Det er gratis for pårørende i Randers Kommune at bruge en aflaster eller en våger. Rent praktisk kontakter man en koordinator,  her Anne-Lise Andersen, på mailadressen annelise.andersen@outlook.dk

Anne-Lise Andersen har en baggrund som ansat i 35 år i Sparekassen Kronjylland og er således fortrolig med at tale med mennesker i alle livssituationer.

De frivillige får deres transportudgifter dækket, og er der tale om natbesøg, gælder det også udgiften til en taxa.

- Man skal være tryg ved at komme hjem midt om natten efter en vagt, understreger Inger Lise Gram, der som bekendt er sognepræst i Virring-Essenbæk-Årslev-Hørning og desuden tilknyttet Psykiatrisk Afd. på Regionshospitalet Randers.

Aflastning for pårørende til typisk demente foregår altid i dagtimerne. Vågningen foregår i to forskellige vagter, enten fra klokken 23 til klokken 03 eller fra klokken 03 til 07.

Er man som ny frivillig ude på besøg første gang, vil man altid være ledsaget af en erfaren våger. Og inden man kommer i tjeneste, vil man altid få en samtale med en koordinator.

Vi bringer i en senere artikel nogle indtryk fra en sådan våger, Ingeborg Ewans, der opfordrer til, at flere følger hendes eksempel og melder sig som frivillig.

Det skal understreges, at de frivillige arbejder under tavshedspligt.

Hjælpen tilbydes maksimalt over tre døgn, og den givne patient skal være i den terminale fase. Altså døende.

Annonce

Brug for flere

Aflastnings- og vågetjenesten har i høj grad brug for flere frivillige end de 10-12, der er tilknyttet i øjeblikket.

Månederne med truslen fra coronasmitten har været hårde for tjenesten. Man har kunnet opretholde aflastningsdelen, men vågedelen har nærmest været lukket helt ned. Nogle af de frivillige har i lyset af krisen desuden valgt at sige fra.

Finansiering af tjenesten er godt hjulpet af en bevilling fra Randers Søndre Provsti, og tjenesten har i øvrigt bestået nu i foreløbig 26 år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers FC For abonnenter

Karakterer fra vendepunktet i Nørreskoven: Defensiven viste vejen

Randers

Lokal politiker skal overvåge valget i USA: Malte Larsen er observatør i Missouri når amerikanerne stemmer 3. november

Sport For abonnenter

Ude af position og nyt ansvar i forsvaret: Degn vil bruge pragtkamp som afsæt til mere

Annonce