Annonce
Navne

Flere hjalp med at skaffe billeder til ny bog

Jens-Kr. Søgaard, 1973. Arkivfoto: Torben Stroyer
Hasse Boe med fortid på Radio ABC i Randers fik blandt andet gratis fotos fra tidligere fotografer på Demokraten.
Annonce

En pressehistorisk erindringsbog uden billeder er nærmest ikke nogen bog. Som i den daglige avis spiller journalister og pressefotografer sammen om det færdige produkt, og sådan er det også blevet for den nyudkomne bog "Rugbrødsjournalist blandt stjerner", skrevet af Hanne Bo og ikke mindst centreret om hans tid som journalist på Demokraten i Aarhus fra 1969 til 1972.

Hasse Bo, der som tidligere omtalt undervejs i sin karriere gennem to år var direktør for Radio ABC i Randers, har nemlig til sin bog fået billeder fra to af de fotografer fra Demokraten, som stadig lever, og en tredje pressefotografs efterladte har vist tilsvarende velvilje.

De to nulevende er Jens-Kr. Søgaard og Per Allan. Den afdøde pressefotograf var Preben Tolstoy Jacobsen, der kom til Demokraten og senere til Jyllands-Posten efter en årrække på Randers Dagblad.

Per Allan, 1968. Arkivfoto: Per Allan

Hasse Boe henvendte sig først til Jens-Kr. Søgaard. Han kom efter Demokratens lukning i 1974 til Aarhus Stiftstidende, blev senere billedchef på Jyllands-Posten og rundede sin karriere af som rektor for Danmarks Journalisthøjskole i Aarhus.

- Søgaard er ophavsmand til fotojournalistuddannelsen på Journalisthøjskolen, pointerer Hasse Boe.

Ud over at levere egne billeder kunne Søgaard henvise til billeder i Den Gamle Bys arkiv, til Aarhusbilleder.dk og til bibliotekernes database, hvortil han har leveret fotos.

Annonce

Bergsk flagskib

Pressefotograf Per Allan rejste ifølge Hasse Boe fra Demokraten i begyndelsen af 1970erne.

Han ansattes ved Frederiksborg Amts Avis i Hillerød, som dengang var De Bergske Blades absolutte flagskib. Avisen udgives i dag af Sjællandske Medier, efter at den i kølvandet på Klaus Riskjær Pedersens forskellige brogede meritter var lukket i nogle dage.

Hasse Boe fortæller, at Per Allan har en guldgrube af fotos fra sin tid på Demokraten. Per Allan har også bidraget med billeder fra 1970erne, som viser tidsånden dengang. Hertil kommer, hvad Per Allan selv kalder "kongerøgelse", nemlig fotografier fra prinsefødsler i 1960erne til Frederik den 9.s begravelse i 1972.

Preben Tolstoy. Privatfoto

Preben Tolstoy Jacobsens efterladte, der bor på Mols, gav tilsagn om, at Hasse Boe kunne bruge nogle af hans fotografier til sin bog. Blandt andet et herligt foto, der viser en arrig Mick Jagger i konfrontation med Jens Kr.-Søgaard, fordi Rolling Stones-medlemmet angiveligt ikke var vidende om, at gruppens manager havde givet to fotografer fra Demokraten lov til at fotografere på det daværende Hotel Hvide Hus i Ebeltoft.

Annonce

Et privilegium

Om billederne siger Hasse Boe:

- Det er et privilegium som ny forfatter at få fotos til rådighed fra mine tre fotografkolleger fra Demokraten og fotos, jeg har fået adgang til på Aarhusarkivet.dk og Aarhusbillede.dk. Men også en række Demokraten-journalister og deres familier har fundet fotos, som jeg er taknemlig for, siger Hasse Boe.

Der er godt 160 fotos i bogen, der er på 530 sider. Den udgives på forlaget Mellemgaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers HK

Agesen og Mejlvang efter to point i vestjysk drama: - Havde det været for ti år siden, var jeg gået fuldstændig amok

Coronavirus

Live: Partier afviser regeringens forslag om øget brug af mundbind

Randers FC

Efter fire års AGF-samarbejde: Favrskov-klub vender tilbage til Randers FC's klubfællesskab

Annonce