Annonce
Randers

Flere partier vil sætte skatten op

Vil skatten stige næste år i Randers Kommune? Det afgøres af et flertal i byrådet de kommende dage. Arkivfoto.
Mandag begynder forhandlingerne om næste års budget i Randers. Flere partier har på forhånd meldt ud, at de vil sætte skatten op. Venstre fastholder nej til højere skat.
Annonce

Randers: Når byrådets partier mandag går til forhandlinger om næste års budget er der på forhånd et flertal af partier, der vil sætte skatten op. Kommuneskatten er i år 25,6 procent, og det har den været siden 2008. Men nu kan den altså være på vej op.

Socialdemokratiet er parat til at hæve skatten, uden dog på forhånd lægge sig fast på at gøre det.

- Men vi har svært ved at se, at tingene kan hænge sammen uden en skattestigning, siger partiets politiske ordfører Steen Bundgaard.

På den anden side står Venstre, som holder fast ved tidligere års udmeldinger og heller ikke denne gang vil med til at hæve skatten.

Dansk Folkeparti melder ud, at partiet kan gå med til en lille skattestigning, og de fire små lister og partier, SF, Enhedslisten, Velfærdslisten og Borgerlisten har alle givet klare meldinger om, at de går ind for, at skatten kan hæves med op til 0,5 procentpoint.

Annonce

Stor stigning

I et samlet udspil har Velfærdslisten, Enhedslisten og Beboerlisten meddelt, at de er klar til at indgå en aftale om budgettet, der indebærer, at skatten sættes op med det, der svarer til 0,5 procentpoint på den kommunale indkomstskat. Eneste krav er, at pengene bruges på velfærd.

De tre lister skriver i deres fælles erklæring, at de helst ser, at pengene til at sikre velfærden findes ved at droppe overflødige prestigeprojekter, men at det formentlig vil være svært at skabe flertal for det.

Kasper Fuhr fra Velfærdslisten forklarer, at der kan spares penge på driftstilskud til Hal 4 og på projektet Byen til vandet.

SF tilslutter sig listernes udmelding om behovet for skattestigninger, siger partiets byrådsmedlem Rosa Lykke Yde:

- Det er ikke en optimal løsning, men det bliver svært at komme uden om en skattestigning, hvis vi skal sikre velfærden.

Som nævnt er Venstre lodret imod en skattestigning. Christian Brøns, partiets 1. viceborgmester forklarer, at han anser en skattestigning for at være en kortvarig løsning, og at Venstre går til forhandlingerne med en ambition om at holde især Socialdemokratiet fra at gå med til højere skat. Christian Brøns forklarer også, at Venstre håber på en bred aftale om budgettet:

- Det kan være som sidst en aftale mellem Venstre, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Det konservative Folkeparti.

Hvis det skal lykkes at gentage sidste års aftale, skal Socialdemokratiet opgive tanken om en skattestigning, for det vil Venstre som nævnt ikke være med til. Steen Bundgaard, politisk ordfører for Socialdemokratiet mener, en skattestigning kan blive svær at undgå: - Så skal de andre da komme med en masse gode forslag til, hvordan vi kan få tingene til at hænge sammen.

Dansk Folkeparti kan gå med til en lille skattestigning, og der er et ufravigeligt krav, som skal opfyldes, forklarer partiets ordfører, Frank Nørgaard:

- Hvis skatten hæves, så skal der samtidig ske en besparelse på udgifter til udlændinge og integration.

Dansk Folkeparti vil have, at en tiendedel af indtægten fra en skattestigning skal spares på udlændinge og integration, og Frank Nørgaard nævner, at det kan ske ved at skære ned på kommunale indsatser i Nordbyen.

Annonce

Stigning uden straf

Randers er en af de kun ti ud af landets 98 kommuner, der har ansøgt om tilladelse til at hæve skatten. Indenrigsministeriet har tilladt de ti kommuner samlet at hæve skatterne med 200 millioner kroner næste år, og Randers Kommune har fået lov at hæve skatten med 18,2 millioner kroner, det svarer til en stigning på 0,125 procent-point. Hvis skatten hæves mere end det, straffes kommunens skatteydere på den måde, at en del af skatteindtægterne skal afleveres til staten.

Det vil Dansk Folkeparti foreksempel ikke være med til. Frank Nørgaard slår fast, at partiet kun kan gå med til at hæve med de tilladte 0,125 procentpoint. Modsat har SF, Enhedslisten, Velfærdslisten og Beboerlisten lagt op til, at de kan acceptere skattestigninger på op til 0,5 procentpoint.

Tidligere har Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti indgået aftaler. De to partier har tilsammen 16 mandater og dermed et flertal af de 31 i byrådet. Begge partier har tilkendegivet, at de kan acceptere en skattestigning.

Hvis Venstre skal med i en aftale, må den ifølge Christian Brøns ikke indeholde en skattestigning. Hertil siger Frank Nørgaard fra Dansk Folkeparti:

- Det må Venstre selv finde ud af. Det er sket tidligere, at Dansk Folkeparti har lavet en aftale med Socialdemokratiet uden Venstre, og det er vi indforstået med, kan ske igen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers FC For abonnenter

Fra kulkælderen til topscorer-bejler: Mentaltræner bag Vitos vilde forandring

Randers

August i Randers spækket med kultur

Annonce