x
Annonce
Randers

Flere søger VIA Randers som førsteprioritet

Direktøren for VIA professionshøjskolerne, Kirsten Bundgaard, glæder sig over, at flere ansøgere har valgt VIA Randers som førsteprioritet. Arkivfoto: VIA University College
Søndag var der deadline for at sende sin kvote 2-ansøgning ind til de videregående uddannelser. På VIA Randers faldt det samlede antal ansøgninger med mere end ti procent, men antallet af førsteprioritetsansøgninger steg til gengæld.

Randers: Det siger sig selv, at coronavirussen fylder rigtig, rigtig meget i øjeblikket, men for tusindvis af danskere, særligt unge, var den ikke det vigtigste i weekenden.

Søndag var der nemlig deadline for kvote 2-ansøgningerne til de videregående uddannelser. En frist, der netop var blevet rykket en uge på grund af situationen med virussen i Danmark.

Om det var den ekstra tid til at færdiggøre en motiveret ansøgning, er ikke til at sige, men 56.688 personer har i år søgt ind på en videregående uddannelse via kvote 2.

Det er stigning på 10 procent sammenlignet med sidste år.

På VIA Randers, hvor man kan læse sygeplejerske, pædagog, lærer og psykomotorik, er antallet af kvote 2-ansøgninger til gengæld faldet med mere end 10 procent.

- Vi har generelt oplevet en knap så stor søgning til VIA's uddannelser i Midtjylland, hvilket kan være tilfældigt. Men vi har også haft stigninger i ti år, så måske er det et udtryk for, at det stagnerer lidt nu, siger Kirsten Bundgaard, professionshøjskoledirektør ved VIA University College.

Annonce

Kvote 2-ansøgninger til VIA Randers

VIA Randers er en del af VIA University College og tilbyder uddannelser til sygeplejerske, pædagog, psykomotorisk terapeut og lærer. For sidstnævnte er det dog kun en del af uddannelsen, man kan tage i Randers.

Ansøgninger i kvote 2 til VIA Randers (tallene i parentes er fra 2019)

Ansøgninger i alt:

752 ansøgninger (843)

Psykomotorikuddannelsen:

141 ansøgninger (130)

94 førsteprioritetsansøgninger (82)

51 studiepladser i 2020. Alle bliver optaget via kvote 2.

Pædagoguddannelsen:

292 ansøgninger (333)

132 førsteprioritetsansøgninger (119)

130 studiepladser i 2020. 50 procent bliver optaget via kvote 2.

Sygeplejerskeuddannelsen:

319 ansøgninger (380)

72 førsteprioritetsansøgninger (76)

91 studiepladser i 2020. 50 procent bliver optaget via kvote 2.

I tillæg til ovenstående tal kommer en række ansøgninger til læreruddannelsens uddannelsesstation i Randers. Det præcis tal kender VIA første efter sommerferien.

Kilde: VIA University College

Flere førsteprioriteter

Men selv om det samlede antal af kvote 2-ansøgere til VIA Randers er faldet, er der alligevel glæde at spore på det lokale campus's vegne.

Af de 752 ansøgninger, som uddannelsesinstitutionen har modtaget, er 298 af dem med Randers som førsteprioritet. Det er 22 flere end sidste år.

- Vi ser meget på, om ansøgerne vælger os som førsteprioritet, så det er positivt og dejligt, at de studerende søger vores campus i Randers. Det er en fremgang, som vi er glade for. De kan også søge der med god grund, for det er et godt sted at studere, siger Kirsten Bundgaard.

Ansøgere til videregående uddannelser kan i dag søge op til otte uddannelser, så det at være førsteprioritet på den liste viser, at man er vedkommendes drømmested, mener professionshøjskoledirektøren.

Og ender man der, hvor man allerhelst vil være, kan det gavne studielivet.

- Vi ser, at mange af dem, som vi optager i Randers kommer fra byen eller omegnen. Det kan have meget at sige, at man gerne vil blive i sin by, hvor man måske har venner, kæreste eller familierelationer tæt på. Det betyder meget i studiestarten og giver noget tryghed, at man har en god base uden for studiet, siger Kirsten Bundgaard.

Afgørende afstand

47-årige Hang Jensen har sendt en af de 72 ansøgninger, som har sygeplejerskeuddannelsen på VIA Randers som førsteprioritet.

Efter 10 år som laborant ved Århus Universitets Institut for Biomedicin og to år på Skejby Sygehus er det tid til at prøve noget nyt.

- Jeg vil gerne uddanne mig endnu mere, og der er mange jobmuligheder som sygeplejerske. Via mit arbejde på sygehuset har jeg også set, hvor spændende samarbejdet mellem de forskellige faggrupper kan være og så kan jeg bare godt lide at arbejde med mennesker, siger Hang Jensen, som har boet i Danmark i 26 år, siden hun flyttede hertil fra Vietnam.

At uddannelsen skulle være i Randers, var heller ikke et svært valg.

- Jeg kan sagtens forstå, at nogle unge mennesker for eksempel gerne vil til Aarhus og bo i en stor by, men jeg bor i Randers og vil gerne være så tæt på mit hjem som muligt. Jeg har brugt rigeligt tid på at køre frem og tilbage til Aarhus, griner Hang, som har tre voksne børn, hvor sønnen i øjeblikket læser til pædagog på netop VIA Randers.

Hang Pham Jensen er en af de 298 kvote 2-ansøgere, som har en uddannelse på VIA Randers som førsteprioritet. Foto: Privatfoto

Samtaler online

Kendetegnet for kvote 2 er, at der både indgår karakterer og erfaringer i bedømmelsen af den motiverede ansøgning.

På sygeplejerske- og pædagoguddannelsne på VIA Randers bliver 50 procent af studiepladserne besat af kvote 2-ansøgere, mens det på psykomotorikuddannelsen gælder samtlige 51 pladser, hvor alle ansøgere skal igennem en individuel, adgangsgivende samtale.

Disse coronatider fordrer ikke ligefrem den slags samtaler ansigt til ansigt, så hele VIA University College - heriblandt Randers - arbejder på at kunne afvikle dem på anden vis.

- Vi ved jo endnu ikke, hvor længe det her (coronatiltagene, red.) varer, men vi arbejder på at gennemføre onlinesamtaler, hvis det trækker ud, siger Kirsten Bundgaard.

Det er stadig muligt at søge ind på en videregående uddannelse via kvote 1, hvor det er ens gymnasiale karaktersnit, der vægter. Fristen er 5. juli.

Annonce
Annonce
Danmark

Her er de nyeste corona-tal:

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce