Annonce
Randers

Flertal i byrådet: Pakhuset får lov at stå til 2035 - men det skal forskønnes

Hans Christian Møller, der er indehaver af Fiskerestaurant Pakhuset på Randers Havn, kan få lejekontrakten forlænget til 2035. Han er klar til at opfylde betingelserne om at renovere huset. Foto: Annelene Petersen
Pakhuset på havnen i Randers skal ikke væk i 2028, men får frist til 2035. Venstre mener, det er forfejlet, når flertallet i byrådet fraviger udviklingsplanen for Flodbyen, fordi der har været stor offentlig debat om Pakhusets fremtid. Ejeren, Hans Christian Møller, er glad for beslutningen.

Randers: Det vakte stor debat og kritik, da politikerne i byrådet i Randers var på vej med en beslutning om ikke at forlænge lejekontrakten med Pakhusets ejer, Hans Christian Møller.

Lejekontrakten udløber i 2028, og her skal der efter den udviklingsplan, som et stort flertal i byrådet har vedtaget, være fuld gang i nybyggeriet på blandt andet Kulholmsvej 4, hvor Pakhuset har adresse.

Men mandag besluttede et flertal i byrådet, at lejekontrakten kan forlænges frem til 2035. Betingelsen er dog, at ejeren, Hans Christian Møller, renoverer bygningen, så den bliver bevaringsværdig, inden udgangen af 2023.

Annonce

- Jeg er en glad og tilfreds mand, siger Hans Christian Møller om beslutningen.

- Jeg brænder for huset, og for at lave kultur for alle på kajkanten. Nu vil jeg nærlæse "dommen", og så går jeg i dialog med kommunen og i gang med at lave om på huset, fortæller han.

Det er også en forudsætning, at der er udadvendte offentligt tilgængelige funktioner i bygningen med henblik på, at skabe et levende miljø. Og så skal der i øvrigt forhandles om en eventuel flytning af aktiviteterne i Pakhuset til en anden lokation i byen.

En fiks ide

- Det ligner en fiks ide, for at slippe for at tage stilling her og nu. Udviklingsplanen for Flodbyen var i høring sidste sommer, og der kom ikke ét høringssvar vedrørende Kulholmsvej 4, sagde Niels Erik Christensen (V).


Debatten giver mig en følelse af at have spist for mange flødeboller.

Frank Nørgaard


Forslaget om en forlængelse af lejekontrakten kom fra Socialdemokratiet, SF, radikale og konservative - de fire partier, der står bag budgettet for 2021. Og det mødte kritik fra både Venstre og Dansk Folkeparti, at der slet ikke havde været gjort forsøg på at inddrage andre partier i en mulig løsning omkring Pakhuset.

Pakhusets fremtid

Her er den beslutning, som flertallet i byrådet har vedtaget:

Lejekontrakten for Pakhuset kan forlænges til 2035.

Det er en forudsætning for forlængelsen, at bygningsejer renoverer bygningen som beskrevet i SAVE- registreringen.

Det skal ske inden udgangen af 2023.

Dog skal forhuset ikke nedrives.

Det er en yderligere forudsætning, at der er udadvendte offentligt tilgængelige funktioner i bygningen med henblik på, at skabe et levende miljø.

Funktionerne og bygningen skal indtænkes og bidrage til udviklingen af Flodlejet.

Politikerne ønsker desuden, at forvaltningen allerede nu går i dialog med ejeren af bygningen om, at aktiviteterne i bygningen kan placeres andet steds i Randers Midtby eller i Flodbyen Randers.

Randers Kommune overtager arealet, hvor bygningen ligger, fra Randers Havn i 2021.

Arealudviklingsselskabet, der etableres for at realisere ”Flodbyen Randers” etape 1 og 2, vil have forkøbsret til bygning og areal ved eventuelt salg fra bygningsejer og Randers Kommune

- Her i Randers slingrer vi afsted uden nogen styring, sagde Venstres Jens Peter Hansen. Han ærgrede sig over, at man omgør beslutningen om at lade Kulholmsvej 4 være en del af arealet, som der skal bygges nyt på, fordi folkestemningen tilsyneladende er imod.

- Hvad bliver det næste? spurgte han.

Konservative Daniel Madié kaldte Venstres indlæg for sure rønnebær.

Annonce

En glad randrusianer

- Jeg er en glad randrusianer lige nu. Nu bliver der mulighed for at drive restauranten videre, og randrusianerne får mulighed for ar opleve kulturhistorien på havnen. Der bliver 400 meter langs vandet, hvor man kan opleve det oprindelige, charmerende havnemiljø, sagde Daniel Madié med henvisning til, at kajen langs Street Food og Pakhuset er tilgængelig for alle.

Henrik Hald (VL), der var stedfortræder for Kasper Fuhr-Christensen, glædede sig over, at det kan lykkes at få ændret noget, når man protesterer mod tåbelige beslutninger. Det er valgår, konstaterede han.

Annonce

Rygklapperi blandt partierne

- Det er væsentligt at sikre et genkendeligt havnemiljø. Vi må ikke begå samme fejl, som det er sket i mange andre byer, for man kan nemt fortryde dét, man har revet ned, sagde Rosa Lykke Yde (SF).

Både Venstre og Dansk Folkeparti undrede sig over, at forligspartierne både vil lade Pakhuset stå, med krav om at det skal renoveres, og samtidig vil indlede forhandlinger med ejeren om, at aktiviteterne skal flyttes et andet sted hen.

- Debatten giver mig en følelse af at have spist for mange flødeboller. Det er rygklapperi blandt forligspartierne, sagde Frank Nørgaard (DF).

Dansk Folkeparti og Venstre stemte blankt til forslaget om at forlænge lejekontrakten til 2035, mens resten af byrådet stemte for.


Pakhuset skal renoveres, hvis det skal have lov til at blive stående indtil 2035. Det mener et flertal i byrådet. Foto: Annelene Petersen
Annonce
Randers

Tag kandidattesten her

Randers FC For abonnenter

AGF var statister i ny randrusiansk triumf: Dét sagde Randers FC-lejren efter sejren over rivalerne

Danmark

Søndagens coronatal: 1349 positive svar ud af 67.000 testede

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Analyse: Derfor får Dansk Folkeparti to mandater i det nye byråd

Randers For abonnenter

Daniel og Mads springer ud i et verdenseventyr - det har kostet blod, sved, tårer og masser af mad

Østjylland

DF-politiker dømt for racistisk opslag på Facebook

Randers FC For abonnenter

Karakterer fra det østjyske derby: Let på hatten, Kronjylland!

Randers FC

Se videoanalysen og højdepunkterne: Randers FC er kongerne af Østjylland

Randers For abonnenter

Renés lystfiskermekka var allerede en succes, men corona-pandemien gav fra dag ét væksten et yderligere boost

Kultur

Karen-Lise Mynster: Man skal leve hver dag, som var det den sidste - men så ville jeg jo ikke sidde her

Erhverv

Handskefabrikkens vilde udvikling: Randers er blevet til Rhanders og vil være Danmarks Gucci

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Randers

Antik og lopper i lange baner for første gang i den nye hal: Arena Randers bugnede af varer og folk

Randers For abonnenter

Fra kaptajn i skyerne til træ-transport i asfalthøjde: Da pilotjobbet røg, var Kresten ikke for fin til at slæbe kloakrør

Randers

Borger-opfordring til at der skal gå sport i det: Handl i Randers midtby, så den ikke går til grunde

Annonce