Annonce
Randers

Flertal sagde nej: Ulovligt byggeri i Hornbæk fik ikke dispensation og skal delvist rives ned

Bygherre Søren Tovgaard er i gang med at opføre fire huse på Overvænget i Hornbæk, på trods af at han ingen byggetilladelse har. Tirsdag behandlede Miljø- og Teknikudvalget sagen, og et flertal i udvalget ville ikke give dispensation, hvilket betyder, at bygherre nu skal rive ned, til byggeriet overholder lokalplanen. Foto: Annelene Petersen
På Overvænget i Hornbæk skyder fire boliger i vejret, på trods af at bygherren ikke har fået tilladelse til byggeriet. Tirsdag aften skulle miljø- og teknikudvalget afgøre, om der skulle gives dispensation til husene, men et flertal i udvalget valgte, at bygherren nu skal rive ned, indtil byggeriet overholder lokalplanen.
Annonce

Randers: Der er masser af byggeaktivitet på Overvænget i Hornbæk. På matriklerne 36-42 er byggeriet af fire huse skredet frem på trods af, at bygherren, Søren Tovgaard, har fået et påbud mod at fortsætte byggeriet, indtil han får en byggetilladelse med tilhørende dispensation fra lokalplanen.

For sådan en ligger der nemlig ikke på de fire huse. Søren Tovgaard ansøgte midt i december om byggetilladelse til de fire ens parcelhuse på Overvænget, herunder om dispensation til omfattende terrænregulering. Ud over dispensation for terrænregulering skal der også dispenseres for højden på tre af carportene, før byggeriet kan fortsætte.

Forvaltningen udbad sig materiale, der redegjorde for terrænreguleringen, men Søren Tovgaard ønskede ikke at levere materialet, og derfor er der endnu ikke udstedt hverken dispensation eller byggetilladelse.

12. marts 2020 udførte forvaltningen et tilsyn på stedet, hvor det kunne konstateres, at de fire fundamenter var blevet støbt. Der blev derfor udstedt standsningspåbud samme dag. Forvaltningen udførte igen tilsyn 27. april. Her kunne det konstateres, at byggeriet ikke var blevet standset. Derfor er sagen nu blevet overgivet til Østjyllands Politi i overensstemmelse med standsningspåbuddet.

Ifølge bilagene til udvalgsmødet skulle Søren Tovgaard 29. april have fremsendt det fornødne materiale til sagens fortsatte behandling, og have standset byggearbejdet.

Tirsdag eftermiddag gik der dog stadig håndværkere rundt og arbejdede på husene.

Annonce

Dispensation eller nedrivning

Tirsdag aften holdt miljø- og teknikudvalget møde. Her skulle det tage en beslutning om, hvad der skal ske med de fire boliger.

Byggeriet skal lovliggøres, og det kan enten ske retsligt eller fysisk. Retslig lovliggørelse indebærer, at der gives byggetilladelse med dispensationer til det faktisk opførte byggeri med den ønskede terrænregulering. Fysisk lovliggørelse indebærer, at det delvist opførte byggeri fysisk ændres ved hel- eller delvis nedrivning, så det overholder lokalplanen.

Forud for mødet havde miljø- og teknikudvalgets formand, Frank Nørgaard (DF) ikke taget endelig stilling til, hvilken løsning han ville argumentere for.

- Jeg vil gerne lige høre mere detaljeret, hvad forvaltningen har at sige om det, så vi kan se, hvor stort problemet er, sagde han.

Forvaltningen indstiller til, at byggerierne retsligt lovliggøres med byggetilladelse og tilhørende dispensationer.

- Det ligger en kæmpe opgave i at pålægge en nedrivning, men hvis der bliver dispensation, så skal der samtidig sendes et kraftigt signal fra udvalget om, at selv om den går den her gang, så kommer vi ikke til at træffe en lignende afgørelse på et andet tidspunkt, sagde Frank Nørgaard før mødestart.

Annonce

Bygherre vil ikke kommentere

Men sagt på godt jysk, så synes udvalgsformanden, at det er en træls sag.

- Jeg synes ikke, at man bare skal gøre, hvad man har lyst til, og så regne med, at det bliver eftergivet, og man får en dispensation, siger han og pegede på, at der kunne gå hen blive et mønster i det.

Han ville dog ikke udtale sig om, hvorvidt samme bygherre tidligere har lavet et lignende nummer.

Forud for mødet ville bygherre Søren Tovgaard ikke kommentere på den pågældende byggesag. Hverken på, hvorfor han ikke har søgt en byggetilladelse, eller hvorfor han ikke har været i dialog med kommunen om muligheden for en eventuel ændring af lokalplanen inden opførslen af de fire huse.

- Det har jeg ingen kommentarer til, forklarede han.

På spørgsmålet om, hvad han forventede, der ville komme ud af mødet i miljø- og teknikudvalget havde han heller ikke den store lyst til at uddybe.

- Vi venter og ser, hvad der sker, sagde han.

Annonce

Nej til dispensation

På aftenens møde i miljø- og teknikudvalget var der ikke enighed om, hvorvidt byggeriet skulle lovliggøres retsligt eller fysisk. Et flertal, bestående af Socialdemokraterne og Enhedslisten, besluttede, at bygherren nu skal nedrive, indtil byggeriet opfylder lokalplanen.

Venstre og Dansk Folkeparti ville give dispensation, og Frank Nørgaard begrunder sin holdning med, at overtrædelserne trods alt var beskedne.

- Der er ikke tale om store forbrydelser, og derfor stemte vi for forvaltningens indstilling om at give dispensation, men med den bemærkning, at vi finder bygherres adfærd yderst kritisabel, siger udvalgsformanden.

Bygherre vil nu snarest muligt få besked om at få gjort byggeriet lovligt, så det ikke overtræder lokalplanen i forhold til terrænregulering og højde på carporte.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Kvik bilist får ros fra politiet: Fulgte efter formodet narkobilist og snuppede nøgler

Randers FC

Randers FC må lukke 3.500 tilskuere ind: Sponsorer og sæsonkortholdere får førsteprioritet

Annonce