Annonce
Navne

Flot afsked med regerende fuglekonge

Kareten er ankommet til rådhuset, og den afgående fuglekonge stiger ud til fanfare fra fire blæsere. Foto: Mogens Olofsen

Michael Horsmark er nu afløst af Flemming Sørensen på posten.

Årets højdepunkt i Randers Borgerlige Skydeselskab er Fuglekongeskydningen, hvortil der knytter sig helt bestemte ritualer. De blev alle efterlevet lørdag, da den afgående fuglekonge, Michael Horsmark, blev hentet på sin bopæl i selskabets egen karet med en stilfuldt klædt kusk.

Alene indbydelsen til skydningen signalerer historie. I en "Kundgjørelse" fra fuglekongen hedder det nemlig indledningsvis:

"Vi, Kong Michael af Vor Frue Sogn, Fuglekonge i vort 165-aarige Skydeselskab, ønsker nu under mild Tvang at afgive Tronen til en værdig Afløser."

Som traditionen byder, blev Michael Horsmark afhentet på sin bopæl på Kærlund Allé af skydeselskabets egen karet og med selskabets statsminister som passager på turen.

Da Michael Horsmark blev fuglekonge i august 2016, var han mødt frem i en lidt afvigende påklædning i forhold til de øvrige deltagere, nemlig t-shirt og shorts. Til gengæld ramte han alt, hvad han sigtede på. Påklædningsmæssigt tog den afgående fuglekonge revanche lørdag ved at møde frem i kjolesæt og med høj hat.

Turen til Rådhustorvet forløb planmæssigt, og her var medlemmer af Randers Pigegarde allerede mødt frem og musicerede. Men fanfare fra fire blæsere som akkompagnement steg fuglekongen ud af sin karet og begav sig sammen med talrige medlemmer med damer til byrådssalen, hvor viceborgmester Mogens Nyholm i borgmester Claus Omann Jensens fravær bød velkommen og mindede om det betydningsfulde i at holde fast i traditioner.

Skydeselskabets statsminister, Poul Sloth, anslog også temaet traditioner i sin tale.

Undervejs til Skovbakken og Skyttehuset blev der tid til en rundtur i gaderne med Randers Pigegarde i spidsen.

Michael Horsmarks skjold er malet af Frank Monrad Christensen, Bjerringbro. Foto: Mogens Olofsen

Skyttehuset

Efter ankomsten til Skyttehuset akkompagnerede pigegarden til afsyngning af "Der er ingenting, der maner", mens flaget blev hejst.

Et fast ritual er, at de fremmødte medlemmer og deres damer indtager en davre (morgenmad) i Skyttehuset og et opstillet telt, inden skydningen indledes. Selve skydningen er forbeholdt medlemmer. Det betyder, at der tages afsked med de fremmødte damer efter davren.

Inden skydningen talte statsminister Poul Sloth smukt om en 40-års jubilar, der ikke kunne være til stede, nemlig musikdirigent Bjarne Nielsen, selv tidligere fuglekonge, og han udnævnte nuværende krigsminister Ove Dalby til æresmedlem. Den nye status ændrer ikke ved, at Ove Dalby også fremover er krigsminister og dermed ansvarlig for, at skydningerne altid foregår under betryggende omstændigheder med stor vægt på sikkerheden.

Der blev også optaget nye medlemmer af Randers Borgerlige Skydeselskab under fuglekongeskydningen.

Ny fuglekonge blev Flemming Sørensen, Randers.

Under den efterfølgende spisning afslørede den afgående fuglekonge sit skjold. Det er malet af en kunstner fra Bjerringbro, Frank Monrad Christensen, som har indfanget en række af Michael Horsmarks karakterististika, således facaden til Café 38, nogle japanske tegn, som hentyder til Michael Horsmarks tidligere flair for kampsport, samt naturligvis et par våben med hentydning til fuglekongeskydningen.

- Alt forløb perfelt, og vi var jo begunstigeret af smukt vejr, konstaterer statsminister Poul Sloth.

Så er der klar til afgang fra Kærlund Allé i karet. Foto: Mogens Olofsen
Her er bestyrelsen for det ny 165 år gamle Randers borgerlige Skydeselskab fotograferet foran Skyttehuset. Fra venstre krigsminister og nu også æresmedlem Ove Dalby, kasserer Poul Hoelgaard, fuglekonge Michael Horsmark, statsminister Poul Sloth, ceremonimester Erik Lundorff og sekretær Niels Bugge. Foto: Mogens Olofsen
Her er de mange fremmødte medlemmer af Randers borgerlige Skydeselskab fotograferet foran rådhuset sammen med viceborgmester Mogens Nyholm. Foto: Mogens Olofsen
Randers Pigegarde gik i spidsen for optoget til Skyttehuset på Skovbakken. Kareten var sidst i optoget. Foto: Mogens Olofsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Skal byrådet have nyt navn? To partier er klar til at ændre titlen på Randers Byråd

Randers FC For abonnenter

Tre pokaltitler, DM-sølv og 15 år på førsteholdet i Freja: Bankmanden fyldte trofækontoen helt op

Annonce