Annonce
Erhverv

Flowerpower, peace and love: En væg i den nye brætspilscafé Operaen får 1970'er-tema

Der vil blive flere tema-happenings i Cafe Operaen i Randers, lover Christian Bach, der sammen med barndomskammeraten, Emil Lind Skipper og Mette Gade er i færd med at få cafeen etableret. Den åbner i august. Foto: Jakob Lerche
- Fri sex, fri hash, fri benzin, blev der råbt efter de måbende forbipasserende i Vester Kirkestræde, mens et skilt med teksten "Bollerum" blev holdt op. Hippier havde lavet lejr ude foran byens nye brætspilscafé og var gået i gang med at male en væg for ejerne.

Randers: Den nye brætspilscafé Operaen i Vester Kirkestræde, der åbner til august, havde inviteret hippier til at dekorere en væg, og flipperne havde hele set up'et med. En farvestrålende 2CV, patchworktæpper, spolebåndoptager, potteplanter, "joints", en bajerholder og batikfarvet tøj og kassebukser, blandt andet.

Alt imens de havde slået lejr ude foran stedet, der er ved at blive lavet i stand for en halv million kroner, så malede hippiegruppen på et vægmaleri inde i caféen, med motivet af et farvestrålende VW-rugbrød.

En væg dekoreres med hippiemotivet - et gammel rugbrødsfolkevogn. Her er det Pia Asvig Iversen (forrest) og Henriette Weis Klausen, der er i sving. Foto: Jakob Lerche

Folk standsede op og fik en snak, eller gik måbende forbi, mens der blev råbt fri sex, fri hash og fri benzin efter dem, og samtidig vinket med et skilt med teksten "Bollerum". Enkelte skyndte sig videre, som om de havde brændt sig, men langt de fleste fik et smil på læben og skulle lige høre, hvad i alverden der foregik.

Annonce

Et folkevognsrugbrød

En af hippierne, Henriette Weis Klausen, elsker at køre i sin 2CV med navnet Liva, smutte tilbage i tiden og få luftet de digitalfrie dyder. Også Pia Asvig Iversen er med i truppen, og de er vilde med at flashe 1970'ernes tendenser, alt imens de hygger sig og har det sjovt.

Her er hele holdet bag malehappeningen i Café Operaen i Randers. Foto: Jakob lerche

Lige nu altså med at få malet en kæmpe bil på en af de meget hvide vægge i de lokaler, hvor der tidligere lå en farvehandler. Her er god plads med 330 kvadratmeter, og det passer makkerparret, der putter sine opsparede skillinger i foretagendet, Christian Bach og Emil Lind Skipper. Sammen med brætspilsdesigner Mette Gade, der vil få sin daglige gang i caféen, tegner de trekløveret bag værestedet, der går ud på at skabe socialt samvær, hygge sig med brætspil og danne bro over generationerne.

Gamle penge og en "joint" er blikfang i hippiernes lejr. Foto: Jakob Lerche

- Jeg manglede noget i hverdagen efter at have arbejdet hos store virksomheder i København i otte år, så er det vel passende at vende hjem og lave lidt for byens borgere, synes jeg. Og København fik jo operaen af A. P. Møller, så kan vi vel give Operaen til Randers, lyder det fra Christian Bach med et smil.

Annonce

Operaen i Randers

Christian Bach har et rådgivende konsulentfirma i København, hvor han vil være at finde tre-fire dage om ugen. Også Emil Lind Skipper har fuldtidsjob ved siden af hos Limo Labels, men de vil alligevel gerne bruge noget tid i Operaen i Randers. De er barndomskammerater og spillede en del fodbold i deres unge dage, Christian Bach i Randers Freja og Emil Lind Skipper i Dronningborg.

Der er allerede ved at være et godt udvalg i brætspil, og flere kommer til. Foto: Jakob Lerche

Deres nye café  hedder Operaen, egentlig efter "A Night at the Opera" af Queen, for Christian Bach er stor Queen-fan, og bandet miksede jo en hel del genrer, ligesom opera signalerer, at der kan krydses grænser inden for kultur. Og det er lige dét, de gerne vil med stedet. Det skal være et sted, hvor alle kan komme. Bedsteforældre for at lære de spil, de unge spiller, studiekammerater, handicappede, Ældre Sagen, ja, alle, der har lyst til at spille et brætspil, et slag kort eller selv lave brætspil, drikke en kop kaffe eller et glas vin.

- Vi kan lide at se på os selv som en virksomhed med en cafédel i. Vi vil også gerne på sigt ud på skolerne og lave brætspil med eleverne. Vi har også en plan om at bruge baggården til pop up events med spil og grill og måske musik, altså lejlighedsvis brug, hvis vi da må for Randers Kommune, og naboerne er med på det, siger Christian Bach.

Annonce

Måske åbent om formiddagen

Som en begyndelse bliver der holdt åbent hverdage fra 13 til 22, fredag og lørdag fra klokken 10 til klokken 24 og søndag fra klokken 10 til 22.

- Men får vi samarbejdspartnere som Ældre Sagen for eksempel, så kan der være åbent om formiddagen, og så kan man gå herned, købe en bolle eller en crossaint og en kop kaffe, siger Christian Bach.

Her er der godt gang i et spil Kalaha, og det forlyder, at rutinen vinder over ungdommen. Det er Marianne Jensen (til højre) mod Katrine Jackson. Foto: Jakob lerche

Der skal bruges 10-12 medarbejdere til cafeen.

Da det er et kommercielt foretagende, vil der være en del spil, der er gratis, men også nogle der koster noget at låne.

- Vi er ikke helt afklaret med det endnu, men regner med, at det kommer til at koste cirka 25 kroner at spille her. I august vil vi så køre et introduktionstilbud med, at man kan købe et årskort til 200 kroner, som normalt vil koste 350 kroner. Og så kan man spille, så meget man vil, siger Christian Bach.

Et levn fra 1970'erne. Foto: Jakob Lerche

Mens vi har snakket, er konturerne af vægdekorationen vokset frem.

- Og det bliver ikke den sidste væg, der bliver malet her. Når vi er færdige, vil du nok ikke se en eneste hvid væg her, siger Christian Bach, der tilføjer, at lokalerne vil bliver inddelt i flere rum, og at der vil komme cirka 100 siddepladser.

Hvad mon man gjorde, før bajerholderen blev opfundet. Foto: Jakob Lerche
Hippierne er heller ikke bange for at male på deres biler. Foto: Jakob Lerche
En sælsom anordning laver kaffen. Foto: Jakob Lerche
Der er spil i alverdens afskygninger i brætspilscafeen. Foto: Jakob Lerche
Kim Jensen er med i hippiegruppen og har i dagens anledning iført sig strik i varmen. Foto: Jakob Lerche
Hippielejren var et hit, og mange forbipasserende stoppede op for at få et kig og en snak. Foto: Jakob Lerche
Farverig højttaler. Foto: Jakob Lerche
Mette Gade og Christian Bach. Foto: Jakob Lerche
Café Operaen i Randers, Vester Kirkestræde 12, kommer til at være et socialt sted, hvor der kan spilles i alle aldre. Foto: Jakob Lerche
Annonce
Randers For abonnenter

Nye trængsler for trafikanter i Randers venter forude: Først var det Hvidemøllebroen, nu skal et af de mest befærdede kryds flyttes

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Fredagens coronatal: Næsten 4,5 millioner danskere har fået mindst ét stik med corona-sprøjten

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Dyrehaven begynder at skyde hjorte for at holde bestanden nede: EU-regler kan betyde, at næsten alle havens hjorte skal aflives

Randers For abonnenter

Marienlund skyder op med nye ejerlejligheder midt i populær bydel: Seks ud af 12 lejligheder er allerede solgt inden rejsegildet

Randers

Et velfærds-valgbudget med en luns til alle: Se her hvor politikerne vil lave nye tiltag i 2022-2024

Sport For abonnenter

Genlæs livebloggen: Randers HK smadrer sidste sæsons onde ånd

Østjylland

Politiet må ikke straffe fartsyndere i turistområde: Borgere føler sig magtesløse i spil mellem systemer

Randers FC For abonnenter

Det er muligt, tv ikke ville sende, men i Randers elsker vi pokalen af en grund

Erhverv For abonnenter

Anders tog på togt og satte sejl til kaptajndrømmen - nu truer finansloven skoleskibene

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Randers

Hotel Stephansen lukker restauranten til jul: - Det er vel en overgang på vej mod et salg af hotellet

Randers

Camilla og Finn er sikre i deres sag: Derfor lugter det på Randers Havn

Randers

Kære Verdo-kunde: Næste år skal du betale mere end dobbelt så meget som i år for at holde varmen i din bolig

Sport For abonnenter

Udkørt Randers HK-profil utilfreds med løst krudt i skudarmen: - Det er svært, når kroppen siger fra

Randers

Politiet søger vidner efter sag om blufærdighedskrænkelse: Fremmed satte sig ind på passagersædet og befamlede og kyssede 21-årig kvinde

Annonce