Annonce
Navne

FNs 75-års jubilæum markeres i Randers

Oberst Christian Arildsen taler først ved højtideligheden. Arkivfoto: Morten Dueholm
Taler og kransenedlæggelser ved mindestenen på Randers Havn lørdag.
Annonce

I morgen, lørdag den 24. oktober, er det 75 år siden, FN - forkortelsen for Forenede Nationer - blev oprettet.

Jubilæet bliver markeret i Randers af Danmarks Veteraner Kronjylland fra klokken 11. Det sker ved mindestenen på Randers Havn, oplyser formanden, Hans Christian Mortensen.

Højtideligheden indledes med, at et antal faner føres ind. Derefter taler oberst Christian  Arildsen, der i en årrække var chef for ingeniørtropperne på Skive Kaserne - tropper, der som bekendt tidligere havde Randers Kaserne som hjemsted.

Efter talen nedlægger Christian Arildsen en krans ved mindestenen, og det samme gør Hans Christian Mortensen, der holder tale efter obersten.

- Kommer der over 50 til højtideligheden, vil vi naturligvis respektere de aktuelle regler, understreger Hans Christian Mortensen. Alle interesserede er velkomne til at være med.

Efter højtideligheden på havnen er der en lukket sammenkomst i Randers FCs lokaler. Her deltager maksimalt 25 indbudte.

FN, på engelsk UN, forkortelse af United Nations, blev stiftet efter afslutningen af anden verdenskrig som et forsøg på at hindre, at en tredje verdenskrig skulle bryde ud. Danmark var blandt de første 51 stater, der tilsluttede sig FN-pagten.

Danmark har gennem årene haft omkring 100.000 borgere sendt ud til forskellige missioner, enten i FN-regi eller i regi af EU.

Det kan i den forbindelse nævnes, at Hans Christian Mortenen selv har været udsendt både af FN og EU. Sammenlagt har hans tjeneste i udlandet varet i to år. Hans arbejdssted var Kosovo.

De første danske FN-soldater blev udsendt til tjeneste i Gaza, og siden fulgte ikke mindst mange år med udsendte på Cypern.

Annonce

Knyttet til Randers FC

Hans Christian Mortensen afslutter med udgangen af november sin ansættelse ved politiet på grund af sygdom.

Aktuelt er han nu tilknyttet Randers FCs Jobakademi, hvor han blandt andet også har med projektet IGU, Integrations Grund Uddannelse, at gøre. Her har Hans Christian Mortensen en særlig kompetence, idet han under sin ansættelse ved Randers Politi i årene 2000-2002 var ansat i udlændingeafdelingen.

Hans Christian Mortensen er formand for Danmarks Veteraner Kronjylland. Arkivfoto: Anne Thomsen

- Vi har et fantastisk godt arbejdsmiljø, hvor der tages hensyn til alle, fra yngste til direktøren, pointerer Hans Christian Mortensen, der i samme forbindelse understreger, at af de 100.000 udsendte danskere har der været mange andre end soldater, nemlig sygeplejersker, politifolk og beredskabsfolk.

- De fortjener samme respekt for deres indsats som soldaterne, påpeger Hans Christian Mortensen.

De tidligere udsendte støttes både lokalt og på landsplan af Danske Veteraner, der er opstået på grundlag af foreningen De Blå Baretter fra 1968.

Hans Christian Mortensen oplyser i øvrigt, at der er fremstillet en særlig medalje, FNs 75-års Mindemedalje, i forbindelse med jubilæet. Denne medalje kan købes via FN Museet i Frøslevlejren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Frank Nørgaard kalder institutioners 'nej tak' til pixi-evangelier for en knægtelse af kristendommen: - Endnu et knæfald for islam

Danmark

Professor om coronavacciner: Den fulde effekt kommer først i sidste halvdel af 2021

Annonce