Annonce
Østjylland

Folk flytter til Nord-Aarhus i mængder, men deres børn kan få svært ved at dyrke sport

Steffen Wich, hovedformand i Skovbakken, har tændt computeren. Hver plet på kortet på skærmen er et byggeprojekt. Til sammen betyder de en befolkningstilvækst på omkring 27.000 mennesker i Nord-Aarhus. Det vil øge behovet for at dyrke idræt i en grad, som Skovbakken ikke kan opfylde i dag. Foto: Henrik Havbæk Madsen
I de kommende år flytter der flere mennesker til Nord-Aarhus, end der bor i Skanderborg Kommune. Det giver udfordringer for blandt andre idrætsforeningen Skovbakken.

RISSKOV: Nej.

Det er et ord, der nemt kan komme til at lyde alt for tit i Nyringen, Næringen, Kantorparken og de mange andre kvarterer i Skejby, i den østlige del af Risskov og i resten af den nordlige del af Aarhus.

Nej'et er svaret - og det vil komme med beklagelse - fra områdets store idrætsforening, Skovbakken, når forældre spørger, om deres børn kan komme til at dyrke gymnastik, spille fodbold eller gå til en anden sportsgren.

Annonce

Med mindre da at Aarhus Kommune lader sig inspirere af København - eller nabokommunen Favrskov - og begynder at bruge mere end 104 kr. pr. indbygger til byggeri af idrætsanlæg.

For i Nord-Aarhus står byggeprojekterne i kø og har gjort det længe. Risskovbrynet, Risskovhusene, Skejbyen og det nye La Tour-højhus, der er under opførelse på Randersvej, og mange andre byggeprojekter, der enten er afsluttede, under opførelse eller på en arkitektstues tegnebræt.

Alt sammen vil, ifølge Steffen Wich, hovedformand for Skovbakken - og kandidat til Aarhus Byråd i øvrigt - give det nordlige Aarhus en befolkningstilvækst på 27.000 mennesker i årene, der kommer.

Til sammenligning bor der omkring 20.000 mennesker i Skanderborg.

Som mellemstor provinsby

Så det er en mellemstor provinsby, der er på vej til Nord-Aarhus. Mellemstore provinsbyer har som regel en eller to idrætshaller. Pænt forsynede med fodboldbaner er de også.

Det er ikke tilfældet i Nord-Aarhus. Her har Aarhus Kommune ikke tænkt en eneste ny fodboldbane, håndboldhal eller andre idrætsfaciliteter ind i byudviklingen.

Det bruger de store byer på idrætsområdet.

Anlægsudgifter til idrætsanlæg pr. indbygger:

 • København: 234 kr.
 • Esbjerg: 225 kr.
 • Aalborg: 216 kr.
 • Randers: 166 kr.
 • Aarhus: 104 kr.
 • Odense: 57 kr.

Driftsudgifter til idrætsområdet pr. indbygger:

 • Aalborg: 623 kr.
 • Odense: 574 kr.
 • Esbjerg: 557 kr.
 • Randers: 552 kr.
 • København: 543 kr.
 • Aarhus: 344 kr.

Dermed er der kun Skovbakken til at imødekomme behovet for at dyrke organiseret idræt i det nordlige Aarhus.

- Vi har 9.000 medlemmer i dag og med de mange, nye boliger, der bygges i vores område, giver udviklingen os potentiale til at vokse til omkring 25.000 medlemmer, siger Steffen Wich.

Det vil så kræve noget af en udbygning af Vejlby-Risskov Idrætscenter, der - selv om det er det største idrætscenter i Østjylland - er stoppet til randen af børn, unge og voksne, der gerne vil dyrke sport.

Annonce

Hverken tid eller plads

- Vi kan ikke oprette flere hold i flere idrætsgrene. Der er hverken tid eller plads. Og det ærgrer mig, for idrætsforeningerne er efterhånden det sidste sted, vi mødes på tværs af skel, siger Steffen Wich.

Vi kan ikke oprette flere hold i flere idrætsgrene. Der er hverken tid eller plads. Og det ærgrer mig, for idrætsforeningerne er efterhånden det sidste sted, vi mødes på tværs af skel,

Steffen Wich, hovedformand Skovbakken

For at udstikke en vej, der rent faktisk gør det muligt for Skovbakken at tage imod så mange som 25.000 medlemmer, har idrætsforeningen sammen med Sport og Fritid lavet en plan for udvikling af Vejlby-Risskov Idrætscenter omkring Vejlby-Risskov Hallen.

Tegning fra Udviklingsplanen for Vejlby-Risskov Idrætsforening

Og selv om parterne bag forliget om næste års budget faktisk er indstillet på at bruge penge på at udvide halkapaciteten i Vejlby Risskov Hallen, så skal der meget mere til, hvis udviklingsplanen skal realiseres, så de mange mennesker, der i en nær fremtid flytter til Nord-Aarhus, kan få et sted at dyrke idræt.

Denne avis har på lederplads beskyldt Socialdemokratiet for at hade sport. Alligevel er Steffen Wich sikker på, at han har valgt rigtigt, når han stiller op til byrådsvalget 16. november for netop Socialdemokratiet. Foto: Henrik Havbæk Madsen
Annonce
Analyse For abonnenter

Troværdigheden på spil: Derfor er Kjærsgaard nødt til gå fra K nu og sige farvel til politisk indflydelse

Danmark

Tirsdagens coronatal: Der er 6324 nye smittetilfælde med coronavirus

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Konservative i stormvejr: Derfor smækker Christina Kjærsgaard med døren - og derfor bliver Bo Ratz hos partiet

Sport For abonnenter

Utallige jobtitler, adrenalinsus og rødglødende telefoner: Mike Nielsen har aldrig et roligt øjeblik i verdens bedste job

Randers

Julepresset mor i Assentoft fik randrusianerne til lommerne: Når mange donerer, føler man sig mindre alene

Randers

Ny café på central plads i Randers åbner snart: Her bliver søndagsåbent og nye varianter af både kaffe og sandwich

Mette F. varsler pressemøde onsdag aften om nye coronatiltag

Randers For abonnenter

Guide til køb af juletræet: Her kan du få gode ideer, hvis du er på jagt efter julens populære grantræ

Sport For abonnenter

Sådan præsterede de danske VM-spillere i den indledende gruppe: Fire spillere skiller sig ud - her er karaktererne

Randers

VIA-elev fremviste falsk coronapas i undervisningen: Så bankede politiet på hendes dør

Michael Dyrby erkender krænkelser i sin cheftid på TV 2

Randers

Butikstyve forsøgte at stikke af fra politiet: Stjal varer i flere butikker

Randers For abonnenter

Heidi døde af en blodprop i hjertet i 2009, men blev genoplivet: Hun fik 12 ekstra år at leve i

Randers

Betonblokkene lå spredt ud over E45: Spentrup-chaufførs lastbil mistede al strøm og forårsagede omfattende uheld

Annonce