Annonce
Østjylland

Folk flytter til Nord-Aarhus i mængder, men deres børn kan få svært ved at dyrke sport

Steffen Wich, hovedformand i Skovbakken, har tændt computeren. Hver plet på kortet på skærmen er et byggeprojekt. Til sammen betyder de en befolkningstilvækst på omkring 27.000 mennesker i Nord-Aarhus. Det vil øge behovet for at dyrke idræt i en grad, som Skovbakken ikke kan opfylde i dag. Foto: Henrik Havbæk Madsen
I de kommende år flytter der flere mennesker til Nord-Aarhus, end der bor i Skanderborg Kommune. Det giver udfordringer for blandt andre idrætsforeningen Skovbakken.

RISSKOV: Nej.

Det er et ord, der nemt kan komme til at lyde alt for tit i Nyringen, Næringen, Kantorparken og de mange andre kvarterer i Skejby, i den østlige del af Risskov og i resten af den nordlige del af Aarhus.

Nej'et er svaret - og det vil komme med beklagelse - fra områdets store idrætsforening, Skovbakken, når forældre spørger, om deres børn kan komme til at dyrke gymnastik, spille fodbold eller gå til en anden sportsgren.

Annonce

Med mindre da at Aarhus Kommune lader sig inspirere af København - eller nabokommunen Favrskov - og begynder at bruge mere end 104 kr. pr. indbygger til byggeri af idrætsanlæg.

For i Nord-Aarhus står byggeprojekterne i kø og har gjort det længe. Risskovbrynet, Risskovhusene, Skejbyen og det nye La Tour-højhus, der er under opførelse på Randersvej, og mange andre byggeprojekter, der enten er afsluttede, under opførelse eller på en arkitektstues tegnebræt.

Alt sammen vil, ifølge Steffen Wich, hovedformand for Skovbakken - og kandidat til Aarhus Byråd i øvrigt - give det nordlige Aarhus en befolkningstilvækst på 27.000 mennesker i årene, der kommer.

Til sammenligning bor der omkring 20.000 mennesker i Skanderborg.

Som mellemstor provinsby

Så det er en mellemstor provinsby, der er på vej til Nord-Aarhus. Mellemstore provinsbyer har som regel en eller to idrætshaller. Pænt forsynede med fodboldbaner er de også.

Det er ikke tilfældet i Nord-Aarhus. Her har Aarhus Kommune ikke tænkt en eneste ny fodboldbane, håndboldhal eller andre idrætsfaciliteter ind i byudviklingen.

Det bruger de store byer på idrætsområdet.

Anlægsudgifter til idrætsanlæg pr. indbygger:

 • København: 234 kr.
 • Esbjerg: 225 kr.
 • Aalborg: 216 kr.
 • Randers: 166 kr.
 • Aarhus: 104 kr.
 • Odense: 57 kr.

Driftsudgifter til idrætsområdet pr. indbygger:

 • Aalborg: 623 kr.
 • Odense: 574 kr.
 • Esbjerg: 557 kr.
 • Randers: 552 kr.
 • København: 543 kr.
 • Aarhus: 344 kr.

Dermed er der kun Skovbakken til at imødekomme behovet for at dyrke organiseret idræt i det nordlige Aarhus.

- Vi har 9.000 medlemmer i dag og med de mange, nye boliger, der bygges i vores område, giver udviklingen os potentiale til at vokse til omkring 25.000 medlemmer, siger Steffen Wich.

Det vil så kræve noget af en udbygning af Vejlby-Risskov Idrætscenter, der - selv om det er det største idrætscenter i Østjylland - er stoppet til randen af børn, unge og voksne, der gerne vil dyrke sport.

Annonce

Hverken tid eller plads

- Vi kan ikke oprette flere hold i flere idrætsgrene. Der er hverken tid eller plads. Og det ærgrer mig, for idrætsforeningerne er efterhånden det sidste sted, vi mødes på tværs af skel, siger Steffen Wich.

Vi kan ikke oprette flere hold i flere idrætsgrene. Der er hverken tid eller plads. Og det ærgrer mig, for idrætsforeningerne er efterhånden det sidste sted, vi mødes på tværs af skel,

Steffen Wich, hovedformand Skovbakken

For at udstikke en vej, der rent faktisk gør det muligt for Skovbakken at tage imod så mange som 25.000 medlemmer, har idrætsforeningen sammen med Sport og Fritid lavet en plan for udvikling af Vejlby-Risskov Idrætscenter omkring Vejlby-Risskov Hallen.

Tegning fra Udviklingsplanen for Vejlby-Risskov Idrætsforening

Og selv om parterne bag forliget om næste års budget faktisk er indstillet på at bruge penge på at udvide halkapaciteten i Vejlby Risskov Hallen, så skal der meget mere til, hvis udviklingsplanen skal realiseres, så de mange mennesker, der i en nær fremtid flytter til Nord-Aarhus, kan få et sted at dyrke idræt.

Denne avis har på lederplads beskyldt Socialdemokratiet for at hade sport. Alligevel er Steffen Wich sikker på, at han har valgt rigtigt, når han stiller op til byrådsvalget 16. november for netop Socialdemokratiet. Foto: Henrik Havbæk Madsen
Annonce
Randers For abonnenter

50 lejere skal have ny udlejer: Lokal investor overtager markant investeringsejendom i det centrale Randers

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Stadig 25 mand i gang med brandslukning i kæmpe affaldsbunke: Men der er godt nyt

Randers For abonnenter

Egons gamle gasfyr og resten af forstaden er røget bag i fjernvarmekøen: Disse tre landsbyer vil Verdo regne på i stedet

Navne

Ejendomsmatador med rødder i Randers er død

Randers

Fra store planer til tvivlsomme byggerier: Sådan er det gået med Randers-eventyret i Kina

- Historisk selvmål af Putin: Eksperter gør status på tre måneders krig i Europa med ukrainsk lykke på slagmarken

Randers

Med drone og HazMat-suits får beredskabet styr på branden i 100 ton affald: Se video af slukningsarbejdet her

Leder For abonnenter

Dagligt mere end 1000 biler på villavej: Vi forventer, at kommunen finder en løsning

Han kan stege din bøf: Verdensmester rejser ud og griller for kunderne

Randers

Se video: Voldsom bilbrand sendte store mængder røg ind over motorvejen

Kristian bor i en campingvogn og vender hver en krone, mens han uddanner sig på ny: - Vi har brug for at se på, hvordan det ikke er urealistisk for voksne at lave et sporskifte

Randers

Kæledyrskonflikt førte til trusler om at skyde politiet med oversavet jagtgevær: Nu har gerningsmanden fået sin dom

Sport For abonnenter

Kniven for struben, bortvist cheftræner og parløb i toppen: De lokale serieklubber positionerer sig til slutspurten

Randers

Verdenskendt Google-bil ruller ind på Rådhustorvet: Del dit bedste Street View-øjeblik med os

Annonce