Annonce
Østjylland

Folk fra byen skal få øjnene op for Norddjurs: Kommunen hyrer tilflytter fra Nørrebro til bosætningsprojekt

"Det er ikke altid sommer på landet". Sådan siger Bodil Richardt, der flyttede med familien fra hovedstaden til Djursland, og som nu skal bruge sine erfaringer som tilflytter i kommunalt bosætningsprojekt. Foto: Annelene Petersen
Bodil Richardt flyttede selv med familien fra København til Fjellerup for snart tre år siden, og nu har Norddjurs Kommune ansat hende til at lokke flere tilflyttere til kommunen.

Norddjurs: Tal fra Danmarks Statistik viser, at børnefamilier trækker ud af de større byer. Samtidig vurderer Jesper Bo Jensen fra Center for Fremtidsforskning, at corona-pandemien forstærker denne tendens. For mange er det drømmen om jord under neglene, plads til kreativitet og en hverdag i roligere, grønnere omgivelser, der trækker.

Sådan lød Bodil Richardts oplæg til Norddjurs Kommune, da hun henvendte sig i slutforåret for at høre, om kommunen ikke havde lyst til at indgå et samarbejde om bosætning.

- Jeg synes, at jeg har noget at byde på og ikke mindst nogle erfaringer og et netværk at trække på, siger hun.

Annonce
"Det er ikke altid sommer på landet". Sådan siger Bodil Richardt, der flyttede med familien fra hovedstaden til Djursland, og som nu skal bruge sine erfaringer som tilflytter i kommunalt bosætningsprojekt. Foto: Annelene Petersen


Bodil Richardt er uddannet journalist og arbejder freelance med både kommunikation, journalistik, events og projektledelse, og derudover flyttede hun selv med sin mand og deres lille søn fra Nørrebro til Fjellerup for snart tre år siden for at komme væk fra stress og jag og tilbage til naturen. Hun har aldrig fortrudt flytningen, men undervejs har hun følt sig meget ensom, hvilket hun lavede et P1-program om, der siden er udkommet som podcast.

Med bosætningsprojektet vil hun forsøge at give potentielle tilflyttere noget af det, hun selv manglede.

- Jeg har prøvet at designe det, jeg ville have ønsket, der var, da vi flyttede hertil, siger hun.

Vil skabe tilflytter-netværk

På kultur- og fritidsudvalgets sidste møde (hvor bosætning hører under, red.) besluttede politikerne at sige ja til at afsætte puljemidler til understøttelse af bosætning i landdistrikterne og Bodil Richardts projekt.

De knap 100.000 kroner, der blev afsat fra udviklingspuljen samt puljen til landsbysamarbejde skal gå til aflønning af Bodil Richardt som koordinator samt til afholdelse af aktiviteter.

Familien, der nu tæller to sønner, bor på en landejendom med otte hektar jord, og Bodil Richardt har masser af erfaring med tilflytter-livets glæder og ikke mindst udfordringer. Derfor vil hun også rigtigt gerne hjælpe andre potentielle tilflyttere.

- Min personlige erfaring er, at man er bange for at tage skridtet og flytte på landet, for det er et stort skridt, siger hun.

Planen med projektet er at gøre folk, primært fra byen, nysgerrige på landlivet, og projektet består af to dele. Den ene del er at få samlet et netværk af nylige tilflyttere.

- Jeg tænker folk, der har boet her to-tre år, men som måske stadig ikke føler sig fuldstændigt integrerede, siger Bodil Richardt.

Annonce

Et døgn på landet

Tanken er, at tilflytter-netværket skal hjælpe "drømmerne", som Bodil Richardt kalder dem, med at forestille sig et liv i Norddjurs Kommune.


Målet er, at folk tager Norddjurs med i planerne, hvis de overvejer at flytte på landet, og at de ikke skal være bange for at føle sig alene, for der skal nok være nogen til at gribe dem.

Bodil Richardt, leder af bosætningsprojekt i Norddjurs Kommune


Det skal først og fremmest ske ved, at de bliver tilbudt "Et døgn på landet", hvor de får mulighed for at komme på "udveksling" og bo hos en familie for på den måde at prøve landlivet af.

- Det er selvfølgelig kort tid, men det er en mulighed for at snuse til landlivet, og det skal heller ikke være så lang tid, at det bliver for overvældende, og folk ikke kan overskue det på grund af praktikken i forhold til job, transport og så videre, siger hun og tilføjer, at det handler om at gøre folk nysgerrige og skabe tryghed.

- Man kan så en lille kim til et netværk, så man som potentiel tilflytter ikke bare flytter ud i total ensomhed, og det betyder rigtigt meget, ved jeg fra mig selv, siger Bodil Richard.

Annonce

Landlivet ikke kun rosenrødt

Døgnet på landet skal afsluttes med et event, hvor alle "drømmerne" og tilflytter-netværket mødes. Her kan drømmerne møde flere familier, der har fulgt drømmen, og der kan drømmes, deles erfaringer, skabes relationer og måske gives hjælp til helt lavpraktiske ting, som kan virke uoverskuelige eller svært tilgængelige.

For selv om det handler om at "sælge" Norddjurs Kommune, så er det ikke et brandingprojekt, Bodil Richard er i gang med.

- Man kunne sagtens lave nogle fede film, hvor det hele er rosenrødt, men jeg vil heller ikke stikke folk blår i øjnene. Det er også hårdt arbejde og en kæmpe omvæltning, for det er en stor beslutning og en stor kontrast, hvis man flytter fra byen, siger hun og tilføjer, at det handler om at give folk muligheden for at snuse til livsstilen og åbne op for et netværk, som man kan gå til efterfølgende, hvis man gør alvor af at flytte på landet.

- Målet er, at folk tager Norddjurs med i planerne, hvis de overvejer at flytte på landet, og at de ikke skal være bange for at føle sig alene, for der skal nok være nogen til at gribe dem, siger hun.

Annonce

Søger 10 "drømmere"

Bosætningsprojektet løber i en tre måneders periode fra august til og med oktober, og Norddjurs Kommune smider 93.000 kroner i projektet.

Der skal findes cirka 10 drømmer-enheder (eksempelvis børnefamilier, men alle er velkomne) og 20 netværks-enheder. Håbet er, at tilflytter-netværket på sigt bliver forankret på frivillig basis.

- Det kan blive til alt muligt, men man kunne for eksempel forestille sig, at det kunne arrangere fællesspisning, loppemarkeder og udlån/deling af grej og værktøj, som der er brug for masser af, når man flytter på landet, siger Bodil Richardt.

Læs mere om Bodil Richardts egen flytning fra Nørrebro til Norddjurs i portrættet, som vi bringer i næste uge.


Annonce
Randers For abonnenter

Parkeringskaos i Danmarksgadekvarteret tvinger Nynne til at parkere ulovligt: Hun bor i det område, hvor der udskrives suverænt flest p-bøder i Randers

Danmark

Fredagens coronatal: 1085 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Mikkel klagede over 112: Vagtcentralen vil lære af episode i det randrusianske natteliv

Randers For abonnenter

Jon budgetterede med bøder, indtil han fik nok: Se kortet over hvor der er størst risiko for at få en parkeringsbøde i Randers

Østjylland

Mere vand på vej: DMI varsler risiko for skybrud og torden

Randers

Fuskede bilforhandlere med priserne på importerede biler? Nu skal sagkyndige hjælpe retten med at beregne værdien af 205 biler

Randers FC For abonnenter

Mindst 60 millioner kroner på spil, når Randers FC på mandag er i bowlen: Sådan kan det ende i en drømmelodtrækning

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Podcast

Torben byggede en friskole og dræbte Ørum Skole

Randers

200 buler i bilen og stenslag i håndboldstørrelse: Se video af familie fra Stevnstrup fanget i haglstorm på autobahn

Sport

Mens du sov: Badminton-Axelsen videre, svømme-Blume videre og løber-Sara videre

Randers

Skal du med bus eller tog efter ferien? Midttrafik er igen klar til at fylde busser og tog helt op

Leder For abonnenter

Komplet hul i hovedet: Er der en voksen hjemme, der kan vække en minister, der synes at snorksove?

Randers

Indsigt: Læs hele historien om Brøns og de andre byrødder

Annonce