Annonce
Randers

Se billederne: Folkemødet Randers blev skudt i gang med traktorræs og debat

Traktorræs for de mindste førte til masser af smil hos både deltagere og de omkringstående på Jens Otto Krags Plads. Foto: Anne Myrup Pedersen
Startskuddet for fem dage fuld af debat og dialog om udviklingen af lokaldemokratiet i Randers Kommune har lydt. Og det skete i både børne- og voksenhøjde.

Randers: For nogle var det kulminationen på næsten to års ventetid, da koordinator Per Schultz Knudsen lørdag formiddag kunne erklære Folkemøde Randers for officielt åben ved en ceremoni i Underværket.

Dermed har dét, der i 2017 startede som en idé blandt syv mindre lister og partier, hen over de seneste to år udviklet sig til at blive et bredt projekt med 23 medarrangører, som i anledning af 100-året for indførelsen af det kommunale folkestyre i Randers for alvor har sat sig for at sætte lokaldemokratiet i fokus.

- Hvad vi – de første syv – oprindeligt forestillede os som et endagsmøde, er nu blevet til fem dage med 18 arrangementer, flere end 20 oplæg og et udendørsarrangement på Jens Otto Krags Plads, som har særligt fokus på børn, unge og børnefamilier, sagde Per Schultz Knudsen til åbningens tilhørere.

Efter åbningstalen kunne Poul Jeberg og Annemarie Winther fra Underværket præsentere dagens første af fire oplægsholdere, forskningsleder ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole samt kommunalpolitisk ekspert Roger Buch, som var inviteret til at tale om lokaldemokratiets historie og ikke mindst fremtid i Randers.

Roger Buch fik æren af at være den første i rækken af oplægsholdere, der taler i Underværket i løbet af Folkemøde Randers. Blandt de øvrige talere ved folkemødet er folketingsmedlem Kirstine Bille (SF), borgmester i Randers Torben Hansen (S), Rune Engelbrecht fra Danmarks Naturfredningsforening, formand for SIND Knud Kristensen samt folketingsmedlem Bertel Haarder. Foto: Anne Myrup Pedersen

Børnefamilierne i fokus

Mens der var lagt op til intellektuel læring og debat om demokratiet inden for Underværkets mure, var der en helt anden type liv udenfor på Jens Otto Krags Plads.

Her havde Venstre i Randers påtaget sig opgaven med at stå i spidsen for et arrangement med titlen "Demokrati og leg - i øjenhøjde og børnehøjde". Og særligt børnehøjden var der sat ekstra fokus på.

I det flotteste lørdagssolskin var der blandt andet både popcorn, hoppeborg, spejderaktiviteter, hjemmelavet, gratis juice og traktorkørsel for de mindste børn. Og mens ungerne fornøjede sig, kunne deres forældre enten tale politik med alle de fremmødte partier eller give sig til at lytte til den politiske debat, der udfoldede sig på den centralt placerede debatscene på pladsen.

- Vi har brug for deres besyv

Og for Venstre i Randers og de øvrige partier, der tog del i arrangementet på Jens Otto Krags Plads, har det været vigtigt at tænke i nye baner i forhold til tilgangen til borgerne.

- Alle de politiske partier har enormt svært ved at tiltrække børnefamilierne. Og det skyldes nok, at når man er børnefamilie, så har man jo travlt med alt mulig andet. Men den politik, som vi skal lave i Randers, skulle jo gerne udspringe fra de borgere, der modtager de ydelser, Randers Kommune leverer. Hvis vi bare sidder og laver politik – uden at brugerne af vores vuggestuer, børnehaver, skoler og den slags giver deres besyv med - så mister vi jordforbindelsen, siger Ulla Jensen, der er næstformand i Venstre Randers' kommuneforening og tovholder på arrangementet på Jens Otto Krags Plads.

- Ja, og så tror jeg i virkeligheden, at børnefamilierne har lige så meget på hjerte som alle mulig andre. Derfor er et arrangement som det her, hvor børnene kan underholde sig selv lidt, og forældrene har mulighed for at høre lidt politik i højtaleren, en mulighed for måske at engagere dem, som ikke altid bliver hørt i debatten, supplerer partiets unge borgmesterkandidat, Christian Brøns.

Allerede først på formiddagen var hoppeborgen på Jens Otto Krags Plads et hit blandt de randrusianske børn. Foto: Anne Myrup Pedersen
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Regeringen: En pakke cigaretter skal koste en 50'er

Annonce