Annonce
Randers

Folket holder møde i Randers i august

Hvordan skal demokratiet skrues sammen over de næste 100 år? Det skal randrusianerne diskutere til august. Tegning: Jens Nex
Som markering af 100-året for indførelsen af det kommunale folkestyre i Randers holdes et ugelangt folkemøde, hvor spørgsmålet "hvordan skal det lokale demokrati udvikle sig over de kommende 100 år" søges besvaret ved en lang række møder og arrangementer.

Randers: Hvordan skal det lokale demokrati udvikle sig over de kommende 100 år? Det spørgsmål skal drøftes ved et ugelangt folkemøde i Randers i slutningen af august.

Anledningen er 100-året for indførelsen af det kommunale folkestyre i Randers, og initiativet til demokrati-fejringen udspringer af det samarbejde, som en række mindre partier og lister på tværs af samtlige valggrupper, som Radikale Venstre og Velfærdslisten tog initiativ til forud for det seneste byrådsvalg. Efterfølgende er kredsen blevet udvidet med flere faglige og kulturelle organisationer, blandt andet AOF, FOF, Kulturelt Samvirke, Tøjhuskvarterets Venner, Randers Lejerforening, LO-Randers, 3F, BUPL, Randers Bolig, Randers Amtsavis samt Integrationsstyregruppen, der består af Frivillighuset Østergade, Randers Bibliotek, SOS Racisme, AOF og Underværket.

Også de øvrige partier i byrådet vil en af de nærmeste dage modtage invitation til at være medarrangør af folkemødet.

Annonce

Alle er velkomne

Der lægges ud med et heldagsmøde i Underværket lørdag 24. august, mens der hele den efterfølgende uge vil være en række møder med forskellige temaer, hvor personer fra ind- og udland på baggrund af erfaringer med for eksempel borgerinddragelse og større åbenhed omkring kommunale beslutningsprocesser eller holdninger herom kommer med oplæg, som kan danne grundlag for en drøftelse og idéudveksling med deltagerne på det pågældende møde. Sidst på ugen er der så et afsluttende møde, hvor der samles op på alle arrangementerne.

- Ideen fødtes efter at byrådet sidste år havde stemt et forslag ned fra gruppen af samarbejdende småpartier om at arrangere netop et lignende folkemøde i kommunalt regi, fortæller Per Schultz-Knudsen, der er koordinator for folkemødet.

Det er planen, at erfaringerne fra ugens møder efterfølgende skal samles i et inspirationshæfte, der kan danne grundlag for videre udvikling af lokalstyret i Randers og andre kommuner.

- Der kommer fortsat nye medarrangører til. Vi har sagt, at alle, der vil være med til at arrangere noget under folkemødet, er velkomne til at tilslutte sig. Vi kan for eksempel godt tænke os, at nogle borgerforeninger fra byer uden for selve Randers vil være med til at arrangere noget lokalt, konstaterer Per Schultz-Knudsen, der gerne hører fra interesserede foreninger eller grupper.

Positive partier

Meget tyder på, at der vil blive takket ja fra hovedparten af de øvrige partier i byrådet. Socialdemokraternes gruppeformand Steen Bundgaard er i hvert fald positiv, og hans partifælle, borgmester Torben Hansen er allerede på talerlisten ved et af arrangementerne, nemlig AOFs, i løbet af ugen. Også både Venstres borgmesterkandidat Christian Brøns og konservative Daniel Madié er umiddelbart positive. Som sidst nævnte siger:

- Vi kan ikke fejre demokratiet nok. Samtidig vil et sådant folkemøde sætte fokus på Randers, så tommelen op og klaphat herfra!

Dansk Folkepartis Frank Nørgaard er heller ikke afvisende, men har dog sine forbehold.

- Hvis det skal være en gang venstreorienteret propaganda, hvor man bliver skammet ud, hvis ikke man lige lufter de korrekte holdninger, gider vi ikke være med. Men bliver der mulighed for alle at komme til orde på ligeværdig vis, er ideen da fin, siger Frank Nørgaard.

Indlæg fra Island

Mens arrangementet lørdag 24. august i Underværket og det afsluttende møde, der afvikles på Underværket samme sted, arrangeres af den koordinerende eventgruppe, er det hensigten, at møderne i løbet af ugen skal tilrettelægges og afvikles af de enkelte medarrangører enten enkeltvis eller i fællesskab.

Blandt de oplægsholdere, der allerede er lavet aftale med, er den lokale kommunalforsker, forskningsleder ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Roger Buch, kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt, Randers, samt præsident/CEO i CitizensFoundation Robert Bjarnason fra Island, der kan fortælle om et projekt i Reykjavik, hvor bystyret i et par år har arbejdet med borgerinddragelse, herunder mulighed for, at borgere kan stille forslag, som bystyret efterfølgende er forpligtet til at drøfte og tage stilling til – lidt a la det danske projekt med borgerforslag til Folketinget.

Randers Amtsavis, som også er blandt medarrangørerne bidrager med et debatmøde 26. august på redaktionen i Østergrave, hvor ansvarshavende chefredaktør for Jysk Fynske Medier, Peter Orry diskuterer med Journalistforbundets formand, Lars Werge.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers FC

Efter comeback til Randers FC's startopstilling: Midtbanekreatør får plads på rundens hold

Annonce