Annonce
Randers

Fond poster millioner i naturperlen Læsten Bakker

Det ambitiøse naturprojekt, som er et samarbejde mellem Randers Kommune og Den Danske Naturfond, har et budget på 20 millioner kroner og er på cirka 300 hektar. Illustration: Randers Kommune
Randers Kommune og Den Danske Naturfond går sammen om et ambitiøst naturprojekt i Læsten Bakker, der har et budget på 20 millioner.

Randers: Det er så dejligt ude på landet. I Randers Kommune er en af de absolutte naturperler Læsten Bakker, der ligger 15 minutters kørsel i bil i retning af Viborg. Her er høje bakker, dybe dale, kær, hede, overdrev, kildevæld, eng, krat, sø, mose, å og gammel skov.

Torsdag formiddag har det skønne område ekstra bevågenhed, når borgmester Torben Hansen, udvalgsformand Frank Nørgaard, natur- og miljøchef Nels Markussen, biolog i Randers Kommune, Pia Boisen Hansen og repræsentanter fra Den Danske Naturfond trækker i traveskoene for at markere, at et nyt, stort naturprojekt skal sikre et bedre hjem for odder, isfugl, orkideer og andre sjældne dyr og planter.

Det ambitiøse naturprojekt, som er et samarbejde mellem Randers Kommune og Den Danske Naturfond, har et budget på 20 millioner kroner og er på cirka 300 hektar. Projektet er skudt i gang med Den Danske Naturfonds opkøb af et kerneområde i Læsten Bakker på 60 hektar.

Målet er at opkøbe yderligere arealer og indgå frivillige aftaler med private lodsejere og landmænd om naturgenopretning. Når det nye projekt er fuldt gennemført, indgår det i et område med mere end 1.000 hektar sammenhængende skov og natur omkring Læsten Bakker, Skals Ådal og Fussingø.

Begejstret borgmester

Borgmester i Randers Kommune, Torben Hansen, er begejstret for det nye naturområde:

- Læsten Bakker er en sand naturperle og det største fredede naturområde, vi har i Randers Kommune. Jeg er derfor utrolig glad for, at vi nu får et samlet projekt, der vil sikre, at vi både kan værne om og udvikle den unikke natur. Projektet betyder også, at Randers Kommune i samarbejde med Den Danske Naturfond og de private lodsejere vil arbejde på at forbedre adgangen til naturen i området. Så det her er noget, som alle naturinteresserede vil få gavn af, siger han i en pressemeddelelse.

Også i Den Danske Naturfond er der stor tilfredshed:

- På en helt almindelig gåtur kan man her opleve meget af den natur, vi kender fra det danske landskab. Samtidig får vi bedre levesteder for dyr og planter, der er sjældne og truede i Danmark. Det er en rigtig god dag for naturen, at vi nu kan tage det først skridt mod at udvikle endnu et stort, sammenhængende naturområde i Danmark, lyder det fra formand i Den Danske Naturfond, Lauritz B. Holm-Nielsen.

Læsten Bakker ligger skjult for de fleste ved hovedvejen mellem Randers og Viborg og er derfor i dag ukendt for mange. Med udvikling af naturen, bedre skiltning, formidling og faciliteter er målet ikke alene, at naturen skal få det bedre, men også at flere vil få øjnene op for det smukke område.

Udvalgsformand for Miljø og Teknik, Frank Nørgaard, håber, at lodsejerne vil tage godt imod de nye muligheder, som aftalen giver:

- Landbrugsarealer med ringe produktionssikkerhed kan nu omlægges til natur. Dette kan enten ske ved, at fonden køber jorden, lodsejerne får økonomisk kompensation eller ved at lodsejerne indgår i en jordfordeling, hvor lavbundsarealer kan erstattes med agerjord, siger han.

Annonce

Fredet område

Læsten Bakker er i dag fredet. Området har den særlige forhistorie, at det er et morænelandskab fra sidste istid, der begyndte for cirka 117.000 år siden og sluttede for 11.700 år siden. Det er et karakteristisk krøllet dallandskab med tørre, lyngklædte skrænter og meget lidt trævækst. Højeste punkt er den 57 meter høje Kragbjerg Høj, der byder på en fantastisk udsigt over området.

I nyere tid har Læsten Bakker været en del af godsfredningen Fussingø siden 1953. I 1998 rejste det daværende Århus Amt og Danmarks Naturfredningsforening en fredningssag over området på grund af stridigheder om adgangen hertil. Det skete på et initiativ fra borgerforeningen i Læsten, der var utilfreds med, at en ny ejer havde afspærret området.

Ejeren havde indhegnet arealerne og afskar dermed andre fra at benytte en sti til Kragbjerg Høj, som man i Læsten havde benyttet gennem tiderne for at komme til Kragbjerg og nyde udsigten over mosen. 14. december 2006 behandlede Naturklagenævnet en klage fra 11 lodsejere over Fredningsnævnets forlag og fastlagde de fremtidige betingelser for drift af fredningsområdet og for offentlighedens adgang til bakkerne og Tuemosen.

21. august 2013 blev det fredede område indviet af daværende borgmester Henning Jensen Nyhuus på Kragbjerg Høj med tale, grillmad og aftentur i hele fredningen. Bakkerne fik i samme forbindelse nye stier og naturtavler samt en tunnel til publikum.

Annonce
Analyse For abonnenter

Troværdigheden på spil: Derfor er Kjærsgaard nødt til gå fra K nu og sige farvel til politisk indflydelse

Danmark

Tirsdagens coronatal: Der er 6324 nye smittetilfælde med coronavirus

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Konservative i stormvejr: Derfor smækker Christina Kjærsgaard med døren - og derfor bliver Bo Ratz hos partiet

Sport For abonnenter

Utallige jobtitler, adrenalinsus og rødglødende telefoner: Mike Nielsen har aldrig et roligt øjeblik i verdens bedste job

Randers

Julepresset mor i Assentoft fik randrusianerne til lommerne: Når mange donerer, føler man sig mindre alene

Randers

Ny café på central plads i Randers åbner snart: Her bliver søndagsåbent og nye varianter af både kaffe og sandwich

Michael Dyrby erkender krænkelser i sin cheftid på TV 2

Randers For abonnenter

Guide til køb af juletræet: Her kan du få gode ideer, hvis du er på jagt efter julens populære grantræ

Sport For abonnenter

Sådan præsterede de danske VM-spillere i den indledende gruppe: Fire spillere skiller sig ud - her er karaktererne

Randers

VIA-elev fremviste falsk coronapas i undervisningen: Så bankede politiet på hendes dør

Regeringen arbejder hen mod pressemøde om corona-tiltag onsdag

Randers

Butikstyve forsøgte at stikke af fra politiet: Stjal varer i flere butikker

Randers For abonnenter

Heidi døde af en blodprop i hjertet i 2009, men blev genoplivet: Hun fik 12 ekstra år at leve i

Randers

Betonblokkene lå spredt ud over E45: Spentrup-chaufførs lastbil mistede al strøm og forårsagede omfattende uheld

Annonce