Annonce
Erhverv

Food Diagnostics hjælper til med fødevarehygiejnen – også i krisetid

Tonny Nielsen, administrerende direktør i Food Diagnostics, ses her i færd med at undervise en klasse fra det lokale tekniske gymnasium. Foto: Food Diagnostics
Flere restauranter og caféer har været lukket ned for besøgende i den senere tid, men fødevareproduktionen i de største virksomheder er stadig i fuld gang. Food Diagnostics, der udbyder rådgivning og udstyr indenfor fødevare- og hygiejnekontrol, har derfor fortsat et vigtigt arbejde at udføre.

GRENAA: Det er de færreste fødevarevirksomheder forundt at have eget testcenter til fødevare- og hygiejnekontrol.

Netop derfor har fødevaresikkerhedsvirksomheden Food Diagnostics de seneste 18 år solgt udstyr til egenkontrol hos virksomheder, som de også rådgiver og underviser i brugen af. Et arbejde, der fortsætter corona-krisen til trods. - Der er et ønske til fødevareproducenter fra alle sider om, at de skal blive ved med at producere varer. Så deres behov for at teste produktionen undervejs er det samme som før, fortæller 25-årige Mie Parby Pedersen, der foruden at være Food Diagnostics’ marketingsansvarlige, også er med i ledelsen. Men helt slipper virksomheden ikke fri. De lukkede grænser skaber i øjeblikket udfordringer for forsyningen til Food Diagnostics, der får mange af sine produkter udefra. Og de oprindelige mål om vækst, som virksomheden havde sat sig før pandemien, har de så småt skudt en hvid pil efter.

For nedlukningen af landet har betydet, at de mindre virksomheder, storkøkkener, restaurationer og selvstændige aktører, som virksomheden også leverer udstyr og viden til, er lukket ned samtidig med, at virksomhedens specialister, der normalt er på vejen for at besøge nye og eksisterende kunder, har fået besked om at blive hjemme. - Så vi kommer til at se en konsekvens i starten af sommeren. Det er der slet ingen tvivl om, understreger Mie Parby Pedersen.

Annonce

Food Diagnostics

Food Diagnostics blev stiftet i 2002 af administrerende direktør Tonny Nielsen, der fortsat ejer virksomheden.

Virksomheden rådgiver om og sælger testudstyr indenfor fødevare- og hygiejnekontrol.

Virksomheden sælger produkter og ydelser til omkring 2700 virksomheder i primært Danmark, men også i resten af Norden og i Rigsfællesskabet.

Kunderne tæller både større fødevareproducenter og laboratorier, men også mindre virksomheder, storkøkkener og restaurationer.

Food Diagnostics har 16 medarbejdere i Grenaa samt en enkelt ansat på Færøerne. Derudover har firmaet partnere i både Sverige og Norge.

Flere krav skaber udvikling

Det har ellers gået den rigtige vej. De seneste otte år har Food Diagnostics haft plus på bundlinjen, og i samme periode har virksomheden mere end fordoblet sin bruttofortjeneste fra knap fire millioner kroner i 2013 til otte millioner kroner i 2019. En udvikling, der blandt andet kan tilskrives stigende krav til egenkontrol og fødevarekontrol fra det offentlige samt en øget efterspørgsel på alt fra sukkerfri til laktosefri, glutenfri og veganske produkter, som alt sammen har været med til at skabe et større behov for Food Diagnostics’ ydelser og produkter. Food Diagnostics sælger nemlig både testudstyr, der kan kontrollere virksomheders hygiejneforhold på det mere generelle plan, men også udstyr, der kan teste produkter og produktionsfaciliteter for alt fra listeria til salmonella, E. coli, gær og skimmel helt ned på det mikrobiologiske plan, samt udstyr, som kan bruges til at teste fødevarer og produktionsmiljø for allergener. - De laktosefri eller glutenfri produkter, der bliver solgt, er typisk en videreudvikling af allerede eksisterende produkter hos virksomhederne, og derfor har de typisk de samme produktionsrammer, maskiner og udstyr til rådighed, fortæller Mie Parby Pedersen og nævner som eksempel cookies med og uden nødder, der bliver lavet samme sted. - Der duer det jo ikke, at der er nødderester i de cookies, som sælges til nøddeallergikere, understreger hun og fremhæver, at testudstyr som Food Diagnostics’ derfor er en nødvendighed, hvis forbrugerne ikke skal vildledes.

Et stort potentiale

Forbrugerne er dermed indirekte med til at præge det udvalg af udstyr og den viden, som Food Diagnostics stiller til rådighed for sine kunder. Men også virksomhedens rammer og arbejdsbetingelser er med til at præge de produkter og ydelser, som Food Diagnostics udbyder. Blandt andet er virksomheden indenfor de senere år begyndt at sælge ECA-maskiner, der ved hjælp af kun vand og salt kan skabe et effektivt miljøvenligt desinfektionsmiddel, der kan bruges til rengøring. Et produkt, der støtter op om den nuværende bæredygtighedstrend, som flere og flere virksomheder melder sig under fanerne til, og som dermed kan hjælpe virksomhederne til at leve endnu mere op til FN’s 17 verdensmål. Derudover arbejder Food Diagnostics i øjeblikket på at få mere af deres viden gjort tilgængelig for virksomheder online, som et supplement til de nuværende ture ud af huset for at undervise og rådgive i hygiejne- og fødevarekontrol, så virksomhederne kan lade deres medarbejdere efteruddanne sig, når det passer dem. - Alle steder er folk presset på tid. Så det er sjældent, virksomheder har tid til at sætte deres medarbejdere ind i alle de regler, der er på fødevareområdet. Derfor har vi haft en tanke om at tilbyde flere onlinekurser, forklarer Mie Parby Pedersen, som gerne ser virksomheden fortsætte ud af samme sti efter krisen. - Der er et stort udviklingspotentiale. Så for os handler det lige nu om at fokusere på, hvor markedet er på vej hen, siger hun.

Det arbejder de med

Food Diagnostics har fem kerneområder, som virksomheden udbyder produkter og rådgivning indenfor.

Biokemi – hvor de ansatte primært arbejder med testudstyr til at teste produktion og fødevarer for blandt andet allergener og mykotoksiner (giftstoffer, som produceres af forskellige svampearter, der vokser på landbrugsafgrøder, red.).

Mikrobiologi - hvor de ansattes primære fokus på udstyr til at teste for bakterier i produktionen og i de færdige fødevarer. De har for eksempel hurtigløsninger til at teste for Listeria, Salmonella, E. coli, samt gær og skimmel.

Hygiejneområdet – hvor de ansatte arbejder med hygiejne på et mere generelt plan. Området berører næsten alle virksomhedens kunder, da der er stort fokus på hygiejnekontrol i fødevareproduktioner, store som små.

Kvalitetskontrol – hvor specialisterne i biokemi og mikrobiologi arbejder. Her findes blandt andet udstyr og tests til vandaktivitet i fødevarer samt maskiner til at udføre kvalitetskontrol af olier, fedt og alkohol.

ECA – der er en gruppe for sig selv med direktøren i spidsen. Området er det nyeste hos Food Diagnostics og består af produkter, som er under udvikling til forskellige industrier.

Dette billede af Food Diagnostics specialist Michelle Frandsen er taget under et projekt, som virksomheden gennemførte sidste år, hvor de udførte forskellige analyser af rengøringskontrol på malkeanlæg hos mælkeproducenter rundt om i landet. Foto: Food Diagnostics
Food Diagnostics tilbyder også virksomhederne undervisning i, hvordan man bruger testudstyret. Her er det en kunde fra Island, der får vejledning af Food Diagnostics specialist Ehsan Mirshargi i brugen af hurtigmetoder til påvisning af salmonella. Foto: Food Diagnostics
Food Diagnostics tester blandt andet produktionsmiljø og fødevarer for allergener. Foto: Food Diagnostics
Food Diagnostics rådgiver gratis deres kunder om brugen af det testudstyr, som de sælger. Foto: Food Diagnostics
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Dronningen tog toget til Randers

Annonce