Annonce
Randers

Forældre og personale kan ånde lettet op: Fælles feriepasning gav ikke smitte

Ifølge dagtilbudslederne i Randers Kommune blev ingen af de børn eller ansatte, der deltog i den fælles feriepasning, efterfølgende syge med covid-19. Foto: Søren E. Alwan/Scanpix
14 procent af de smittede i Randers Kommune er børn i alderen 0-9 år. Ingen af dem er dog blevet smittet i forbindelse med den fælles feriepasning i kommunens institutioner.

Randers: Til daglig er der en skarp opdeling både inde og ude, hvor børn og personale skal holde sig i bestemte zoner i deres daginstitution, så de ikke har kontakt med nogen fra andre stuer end deres egen.

En sådan skarp opdeling valgte flere østjyske kommuner i dagene op til påske at fastholde, så de skrottede idéen om den sædvanlige fælles feriepasning og tilbød i stedet alle børn feriepasning i egen institution. I Randers Kommune valgte man dog en anden løsning.

Selv om Randers på daværende tidspunkt var på myndighedernes bekymringsliste over kommuner, der på grund af høje smittetal var i farezonen for ny nedlukning, valgte man at samle børn og personale fra forskellige institutioner til fælles feriepasning på få adresser.

Annonce

Den beslutning udløste ramaskrig hos både forældre, ansatte og BUPL, der opfordrede kommunen til at tage beslutningen om. Det skete dog ikke. I stedet fastholdt kommunen, at alle regler blev fulgt, og at den fælles feriepasning var sundhedsmæssigt forsvarlig.

Slap uden smitte

Beslutningen om, at børnene i en coronatid skulle passes i fremmede institutioner, fik nogle forældre til at finde andre løsninger, så der flere steder endte med at være færre børn i feriepasningen end det antal, der oprindelig var tilmeldt.

Det var dog ikke alle, der havde den mulighed, og nu er der godt nyt til de børn og ansatte, der var nødt til at bruge de tre dage inden påske i andre institutioner end deres egne. En rundringning til alle fem dagtilbudsdistrikter i Randers Kommune viser nemlig, at der efter påske ikke er konstateret smitte hos børn eller personale fra de institutioner, der var en del af fællespasningen.

Amtsavisen har talt med dagtilbudslederne i både midtbyen, nordøst, nordvest, sydøst og sydvest, og de bekræfter alle, at der i deres distrikt var pasning på tværs af institutioner i dagene op til påske, og fortæller, at der ikke efterfølgende er konstateret smitte blandt børn eller personale.

Annonce

14 procent er små børn

Generelt ser det bedre ud med smitten i Randers Kommune nu, end det gjorde i ugerne inden påske. Det gælder også daginstitutionerne, hvor der op til påske var vuggestuer og børnehaver, der måtte hjemsende børn og personale på grund af coronaudbrud, mens der i skrivende stund i de kommunale daginstitutioner kun er enkelte sygemeldinger på grund af coronavirus - og i disse tilfælde er smitten angiveligt sket i privat regi.

Hvad angår smitte blandt børn i institutionsalderen, viser tal fra Statens Serum Institut, at der den seneste uge er konstateret 86 nye smittetilfælde i Randers Kommune, hvoraf 12 er børn i alderen 0-9 år. Tallene er baseret på PCR-test.

Det reelle antal smittede kan dog være højere, da børn er fritaget fra anbefalingen om hyppig test. I stedet lyder anbefalingen til den aldersgruppe på test ved symptomer eller hvis barnet er nær kontakt til en smittet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Pres på testcentrene: Går efter at holde køen på maksimalt en halv time og der er flere podere på vej

Annonce