Annonce
Randers

Forældre opfordres til at holde de yngste hjemme: Men syv ud af 10 børn er mødt op i daginstitutioner i Randers

Forældre bliver fra flere sider opfordret til at holde deres børn hjemme fra dagtilbud, hvis de har mulighed for det. Trods opfordringen er der masser af flyverdragter og termostøvler i institutionerne. I årets første uger mødte syv ud af 10 børn i dagtilbuddene i Randers op for at blive passet. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix
I denne uge blev 3335 af de i alt 4698 børn i Randers Kommunes dagplejer, vuggestuer og børnehaver passet. Det er lidt flere end i sidste uge, men ifølge børn- og skoledirektøren fuldstændig som forventet. Han regner ikke med, at antallet af børn, der har behov for pasning, kan presses længere ned. Hos BUPL er der heller intet mål om at få tallet længere ned, derimod mener man, at fokus nu bør være på test af personalet - helst i arbejdstiden.
Annonce

Randers: Hold om muligt dine børn hjemme fra dagtilbud.

Sådan lyder opfordringen under den aktuelle corona-nedlukning fra både regeringen, kommunerne og pædagogernes landsforbund.

Men er skabene i børnehaver og vuggestuer så ryddet for flyverdragter og vinterstøvler?

Det korte svar er nej. Ifølge Randers Kommune var der på årets første hverdag 69 procent af de i alt 4698 børn i kommunens dagtilbud, der blev afleveret til pasning. Mandagen efter faldt antallet en smule til 67 procent, for så at stige til 71 procent mandag i denne uge.

Opfordringen fra Børne- og Undervisningsministeriet

I forbindelse med den aktuelle corona-nedlukning er der i Børne- og Undervisningsministeriet lavet retningslinjer for dagtilbud som børnehaver og vuggestuer.

I den seneste opdatering af retningslinjerne står der blandt andet:

"Dagtilbud holdes fortsat åbne. Forældre opfordres dog til at holde børn hjemme fra dagtilbud, hvis dette er muligt. Det kan for eksempel være forældre, der selv er hjemsendt, men ikke kan passe deres arbejde hjemmefra. Der kan være tale om forældre i mange forskellige situationer, men der kunne eksempelvis være tale om grupper af frisører, tjenere, kokke og ansatte i butikker, der er lukkede."

Mens Randers Kommune i denne og sidste uge kun har opgjort tallene for mandage, findes der for uge et en detaljeret opgørelse over pasningsbehovet. Her fremgår det, at der er fremmødt flere børn i dagplejer og i vuggestuer end i børnehaverne.

Mens det i børnehaverne var 63 procent af børnene, der skulle passes, var det i vuggestuerne og hos dagplejerne henholdsvis 71 og 87 procent af børnene, der blev afleveret til pasning.

Annonce

Et fint niveau

I Randers Kommune er man bare glad for, at der er nogle forældre, der har mulighed for at holde ungerne hjemme og dermed er med til at aflaste daginstitutionerne og mindske smitterisikoen. Her har man intet mål om, at antallet af børn, der møder op i dagtilbud, skal endnu længere ned.


Pædagogerne opfordres til at lade sig teste ugentligt, men det er ikke et krav, og det må ikke ske i arbejdstiden, derimod skal de selv afsætte tid til det i deres fritid. Så spørgsmålet er, hvor mange, der får det gjort. En løsning kunne være at give alle, der er ansat i daginstitutioner, en time om ugen, som de kan trække fra deres arbejdstid, hvis de til gengæld sørger for at bruge den time på at køre ud og få taget en test på et valgfrit tidspunkt i løbet af ugen.

Anne Grethe Rosenberg, formand, BUPL Østjylland


- Tallet ligger på det niveau, vi havde forventet. Vi havde forestillet os, at vi ville se en udvikling, hvor antallet af børn, der bliver afleveret i daginstitutioner, lige så stille ville stige, og det, tror jeg ikke, kommer til at ændre sig, siger Michael Maaløe, der er direktør for børn og skole i Randers Kommune.

- Vi stoler på, at de forældre, der kommer med deres børn, har brug for pasningen. Så vi kommer hverken til at kontrollere behovet eller sætte mål om, at tallet skal ned, fastslår han.

Annonce

Fokus bør være på test

Hos BUPL Østjylland har man heller intet specifikt mål for, hvor mange børn, der skal holdes hjemme under den aktuelle corona-nedlukning.

- Ligesom regeringen og kommunerne appellerer vi til, at de forældre, der har mulighed for at holde børnene hjemme, også gør det, siger Anne Grethe Rosenberg, der er formand for BUPL Østjylland.

I stedet for at fokusere på et bestemt måltal, mener hun dog, at man bør fokusere på at nedbringe smitterisikoen for de børn og voksne, der er nødt til at fortsætte hverdagen i daginstitutionerne under corona-pandemien. Først og fremmest ved at indføre krav om hyppig test af personalet.

- Pædagogerne opfordres til at lade sig teste ugentligt, men det er ikke et krav, og det må ikke ske i arbejdstiden, derimod skal de selv afsætte tid til det i deres fritid. Så spørgsmålet er, hvor mange, der får det gjort, lyder det fra Anne Grethe Rosenberg.

- En løsning kunne være at give alle, der er ansat i daginstitutioner, en time om ugen, som de kan trække fra deres arbejdstid, hvis de til gengæld sørger for at bruge den time på at køre ud og få taget en test på et valgfrit tidspunkt i løbet af ugen, siger hun og tilføjer, at man bør prioritere at bruge arbejdstid på test, så man er sikker på, at det bliver gjort, og risikoen for smittespredning dermed bliver mindre - til glæde for både børn og personale.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers For abonnenter

Kenneth var spilleafhængig: Jeg lavede regninger på 5.000–6.000 kroner om måneden

Annonce