Annonce
Randers

Forældre til seks får julehjælp: - Uden den ville det blive en jul uden gaver

- Det betyder meget for mig at kunne være med til at give børnene gaver. Også så de har noget at fortælle de andre børn, så de ikke føler sig udenfor i skolen og børnehaven. Og så er der jo bare noget hyggeligt i at give gaver. Jeg elsker i al fald at se mine børns ansigter, når de får gaver, fortæller 31-årige Heidi Olsen, der i år modtager julehjælp. Genrefoto: Kim Haugaard

Hvis det ikke havde været for julehjælpen, kunne Heidi Olsens seks børn se frem til risengrød og symbolske gaver juleaften. Men takket være hjælp fra Børnenes Kontor og Frelsens Hær kan børnene få en jul som deres kammeraters.

Randers: Udenfor ligger tøsne i klatter som tegn på den nært forestående jul. En jul, som familiens børn skal kunne mærke, mener 31-årige Heidi Olsen, der sammen med sin mand har seks drengebørn i alderen 6 måneder til 12 år.

Derfor hænger der nisser og julepynt i alle afskygninger på væggene i familiens lille stue, der med sit rød-hvide farveorgie står i stærk kontrast til den farveløse boligblok, som familiens fireværelses lejlighed ellers befinder sig i.

Julepynten er arvegods fra børnenes bedsteforældre. For mens Heidi Olsen studerer og derfor kun modtager SU, er hendes 34-årige mand i øjeblikket i aktivering og på kontanthjælp, efter at han i foråret mistede sin elevplads, da arbejdspladsen lukkede.

Oven i fyringen blev manden ramt af en depression, og da han under sit aktiveringsforløb glemte at registrere sin jobsøgning på nettet, blev han derudover trukket i sin kontanthjælp - samtidigt med at han har ramt kontanthjælpsloftet.

Familien har med andre ord ikke meget at rutte med i julen, og derfor bliver gaver taget imod med kyshånd - for eksempel når den øvrige familie kigger forbi med lidt marcipan, som drengene kan lave konfekt af.

- Vores familier er gode til at støtte op omkring, at børnene ikke skal kunne mærke, at vi ikke har så mange penge i julen, siger Heidi Olsen, der sidder i familiens sofa med yngstesønnen på skødet.

En rigtig jul

Det er kun de to yngste af børnene, der er hjemme denne eftermiddag; den mindste på seks måneder og den næstyngste på fem år, der farer omkring fuld af energi.

Når alle er hjemme, tæller familien otte munde at mætte - og otte kroppe at holde varme i vintertiden med alt, hvad det indebærer af sko- og tøjindkøb.

Men med en så lav indtægt, som familien har haft i år, har det kun kunnet lade sig gøre takket være et legat fra Frelsens Hær på 5000 kroner, som familien har modtaget.

- Vi har valgt at bruge det på at kunne leve i denne her måned uden at skulle ud og nasse på familien, fortæller Heidi Olsen.

Legatet har familien fået, efter at de har søgt om julehjælp hos Frelsens Hær og Børnenes Kontor. Og takket være sidstnævnte forening får familien Olsen også mulighed for at holde rigtig jul med børnene med alt, hvad det indebærer af julemad og gaver.

Annonce

Risengrød på menuen

-Vi har aldrig haft mange penge, så vores børn er vant til, at der ikke er så meget at gøre med, at det mange gange er små ting, de får, og at der er tanken, der tæller. Men det er da rart, at man i julen kan give dem noget ekstra, siger Heidi Olsen.

Hun er ikke i tvivl om, at julen ville have været en anden, hvis ikke familien fik julehjælp.

- Hvis ikke vi havde fået denne her hjælp, så ville julen blive uden gaver til børnene. I hvert fald uden store gaver. Så ville de måske kunne få en ting til en 5-10 kroner, og så ville det blive en juleaften med ganske almindelig mad, siger Heidi Olsen, der havde overvejet at sætte risengrød på menuen for trods alt at holde maden julet.

Annonce

Ser frem til næste jul

Det er ikke første gang, at familien Olsen har modtaget julehjælp.

- Vi har søgt julehjælp før, og vi har også fået det før. Men sidste år valgte vi ikke at søge, fordi vi havde min mands elevløn og min SU, og med det kan man godt have råd til at lægge lidt fra hver måned. Det havde vi også kunne i år, hvis ikke det var, fordi vi blev ramt af kontanthjælpsloftet, og min mand blev trukket i sin kontanthjælp, fortæller Heidi Olsen.

- Vi kunne måske godt have lagt en tyver fra, men det rækker jo bare ikke, når der er seks børn, der skal have gaver. For til hverdag skal der jo også mad på bordet, og så mangler de lige hatte og vanter og flyverdragter og støvler, og det skal der jo også købes, tilføjer hun.

Heidi Olsen er derfor meget taknemmelig for den julehjælp, som familien i år har fået - om end hun håber, at familien til næste jul kan være selvforsørgende, da hendes mand har fået læreplads fra februar.

- Jeg vil sige, at vi ser frem til næste år, fordi der regner jeg med, at vi kan klare os selv, siger hun.

Heidi Olsen er et opdigtet navn. Hendes rigtige navn er redaktionen bekendt.

Annonce
Randers For abonnenter

Rutineret vognmand om for dårlig snerydning: - Det er Randers Kommune, der vil spare penge

Danmark

Søndagens coronatal: Efter syv dage med over 4000 nye coronatilfælde falder smittetallet

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Se de flotte dronebilleder af vores by: Jul over Randers

Randers For abonnenter

10 Randers-virksomheder har fået mange millioner kroner i lønkompensation: - Det har betydet alt for vores forretning

Randers FC

Karakterer fra pokalskuffelse: Bedste mand blev skiftet ud i pausen

Randers FC For abonnenter

Enorm skuffelse efter elendigt udgangspunkt: - Vi kaster det ud af vinduet de første 25 minutter

Flertal vil afsætte én milliard til trængte sygehuse

Leder For abonnenter

Det nytter ikke bare at skære - Randers HK skal ud at have fat i de store kanoner

Randers

Snart er der igen gang i de spektakulære auktioner: Campen Auktioner er blevet moderniseret og står rustet til en lysere fremtid

Randers FC

Liveblog og videoanalyse: Randers FC's pokalforsvar hænger i en tynd tråd efter uskarp omgang

Se Danmark: Danmarks måske billigste gård

Randers

Kabinefabrik kræver ikke, at medarbejdere viser coronapas, men alternativet er krav om mundbind

Randers For abonnenter

Få det fulde overblik: Sådan er knap 250 millioner lønkompensationskroner blevet fordelt mellem 556 virksomheder i Randers

Alarm 112

Voldsom brand totalskader villa i Thorsø: Politiet sigter 68-årig beboer

Annonce