Annonce
Randers

Forældregruppe kritiserer byråds-trio: - Har de brudt deres tavshedspligt?

En forældregruppe sætter spørgsmålstegn ved, om tre byrådspolitikere har overholdt deres tavshedspligt i sagen om den hjemsendte pædagogmedhjælper fra Stjernehuset. Foto: Mathias Fredslund Hansen
En gruppe forældre til børn i Stjernehuset har i et brev sået tvivl om tre byrådspolitikeres rolle i sagen, der drejer sig om en pædagogmedhjælper, som blev hjemsendt fra sit arbejde i institutionen grundet mistanke om overgreb mod et barn.

Randers: I forbindelse med sagen om den hjemsendte pædagogmedhjælper fra Stjernehuset har de tre byrådspolitikere Bjarne Overmark (BL), Henning Jensen Nyhuus (S) og Mogens Nyholm (R) deltaget i flere informationsmøder for forældre til børn i institutionen.

På møderne, som har været afholdt på private adresser uden forvaltningens indblanding, har både de tre politikere, personale fra Stjernehuset og ved et enkelt tilfælde også den pågældende pædagogmedhjælper været til stede.

I et brev sendt til samtlige byrådsmedlemmer forud for det ekstraordinære byrådsmøde tirsdag 2. juli fremgår det, at ikke alle forældre har været lige tilfredse med de tre politikeres ageren på møderne.

”Efter de tre politikeres involvering i sagen har hverdagen i Stjernehuset ændret sig meget for både vores børn og os forældre,” lyder det blandt andet i brevet, der er underskrevet af ”en forældregruppe i Stjernehuset”, og som Amtsavisen har fået aktindsigt i.

Et af de gennemgående kritikpunkter i brevet går på, at de tre politikere på møderne har overtrådt deres tavshedspligt, blandt andet ved at nævne på kønnet og formentlig også navnet det barn, sagen drejede sig om, og i den forbindelse også betvivle validiteten af barnets udsagn.

I brevet citeres Bjarne Overmark blandt andet for at have sagt, at ”det viser sig, at [fjernet] har sagt en række andre navne. Det er en større forestilling i fantasi.”

Annonce

Hvis nogen mener, at jeg har brudt tavshedspligten, så skal de melde mig til politiet. Det mener jeg ikke, at jeg har, men den vurdering overlader jeg trygt til politiet

Bjarne Overmark, Beboerlisten

Vidtgående tavshedspligt

Såfremt indholdet i brevet er faktuelt korrekt, vurderer professor ved Aalborg Universitet og ekspert i forvaltningsret, Sten Bønsing, at politikernes tavshedspligt tilsyneladende er blevet brudt på møderne.

- Den første forudsætning for, at tavshedspligten er blevet brudt, er, hvorvidt der er tale om information, som ikke i forvejen er gjort tilgængelig for forældrene. Altså, om forældrene officielt er blevet oplyst de her informationer tidligere, forklarer Sten Bønsing.

- Hvis det ikke har været meldt officielt ud, så vil jeg helt bestemt mene, at det er en fortrolig oplysning, og at det dermed er brud på tavshedspligten at videregive den.

Selv tager Bjarne Overmark dog kritikken ganske roligt.

- Hvis nogen mener, at jeg har brudt tavshedspligten, så skal de melde mig til politiet. Det mener jeg ikke, at jeg har, men den vurdering overlader jeg trygt til politiet, siger han.

Han mener desuden heller ikke, at hverken han selv eller Henning Jensen Nyhuus og Mogens Nyholm har nævnt barnets navn på nogen af møderne.

- Men gud og hver mand ved, hvad det er for et barn, det drejer sig om, så jeg kan ikke udelukke, at nogen har nævnt det, siger Bjarne Overmark.

At forældre selv ved at lægge to og to sammen kan regne ud, hvilket barn der er tale om, betyder dog ifølge Sten Bønsing ikke noget for tavshedspligten.

- I så fald skulle det været ret sikkert, at det kunne regnes ud. Altså praktisk talt være meldt klart ud. Selv hvis der er rygter eller teorier i omløb, er det også en del af tavshedspligten, at man ikke må be- eller afkræfte sådan et rygte, forklarer Sten Bønsing.

Fortrolige detaljer

I brevet nævnes det også, at der på et af møderne bliver gået i detaljer om dele af sagens forløb, herunder hvad der ligger forud for, at det pågældende barns forældre henvender sig til ledelsen i institutionen. Hvis det er sandt, kan det ifølge Sten Bønsing også være et brud på politikernes tavshedspligt.

- Detaljer om hvad der er foregået, kan også være fortrolige, eksempelvis hvis man afslører mere personlige forhold omkring barnet eller familien. Det kommer an på, præcis hvad det er for nogle detaljer, men hvis det er af privatlivsmæssig karakter, kan det meget vel være fortroligt, forklarer han.

Af hensyn til de implicerede i sagen videregiver vi ikke de omtalte detaljer, men Bjarne Overmark mener heller ikke her, at have overtrådt nogle retningslinjer.

- Det er oplysninger, som er i sagen, og som også har indgået i forvaltningens og politiets vurdering af sagen. Så det kan jeg ikke se, skulle være særligt fortroligt. Men hvis det kommer dertil, så må politiet vurdere det, siger Bjarne Overmark.

Kan få konsekvenser

Ifølge straffeloven kan en person, som i offentlig tjeneste eller hverv uberettiget videregiver eller udnytter fortrolige oplysninger, straffes med bøde eller fængsel indtil seks måneder.

Sten Bønsing forklarer, at det i praksis vil kræve en politianmeldelse fra enten forældre eller forvaltningen, før politiet vil tage sagen op. Randers Kommune oplyser, at man har rådet forældregruppen til selv at kontakte politiet, hvis de mener, der er grund til det. Østjyllands Politi kunne overfor Amtsavisen mandag eftermiddag hverken be- eller afkræfte, at man har modtaget en anmeldelse om forholdet.

Skulle sagen nå så langt, vil det dog ikke være en enestående begivenhed.

- Vi ser med jævne mellemrum kommunalpolitikere, som øser ud af deres fortrolige viden, og som ender med at blive straffet for det. Det er ikke helt usædvanligt, siger Sten Bønsing.

Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland

Thorsager Kirke har næsten fået alle stole tilbage: Efterladt varevogn gemte på stjålne rundkirkestole

Annonce