Annonce
Randers

For Catek varede coronakrisen kun nogle få dage

Fire sjettedele af Cateks samlede arbejdstyrke, alle med efternavnet Laursen. Fra venstre er det Jacob, Anders, Charlotte og Carsten. Foto: Annelene Petersen
Da statsministeren 11. marts beordrede Danmark lukket, stoppede ordretilgangen til underleverandørvirksomheden i Gjerlev øjeblikkeligt. Men kun meget kort. De hjemsendte medarbejdere måtte hurtigt kaldes tilbage, og siden er det kun gået fremad.
Annonce

Gjerlev: Noget kunne tyde på, at Carsten Laursen er udstyret med en særlig evne, som hurtigt kan få vendt en truende krise til det modsatte. Da han for godt ti år siden blev fyret og fritstillet fra et job, han ellers var glad for, gik der ikke mange dage, før en af den nu forhenværende arbejdsgivers store kunder henvendte sig og spurgte, om han ikke kunne lave service på de maskiner, de havde købt hos firmaet.

Det kunne han godt, og opgaven kom til at lægge grunden for underleverandørvirksomheden Catek.

Siden, og det var i foråret 2010, da finanskrisen endnu ikke var brændt helt ud, er det kun gået fremad.  Virksomheden startede i privaten, et nedlagt landbrug, men allerede efter et par år, var pladsen blevet for trang, hvorfor Carsten Laursen lejede sig ind i den ene af hallerne på en nedlagt silofabrik i nærheden.

Men maskinparken hos Catek voksede så hurtigt, at heller ikke denne hal længere slog til, så Carsten Laursen købte hele ejendommen på Kærbyvej uden for Gjerlev. Senest har Catek investeret i to CNC-styrede Haas-maskiner, en fræser og en drejebænk. De nåede lige at blive installeret før den onsdag, da statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde lukkede landet.

Annonce

Ordrestop

Og så er vi tilbage ved indledningens formodning om, at kriser på en eller anden måde preller af på Carsten Laursen.

- Umiddelbart lignede det lidt af en katastrofe for os. For næsten i samme sekund, som statsministeren havde lukket landet, stoppede også tilgangen af nye ordrer, husker Carsten Laursen.

Jacob Laursen viser, hvordan han på en computerskærm kan følge med i, om den nyerhvervede drejebænk skærer, som den skal. Foto: Annelene Petersen

Efter at have færdiggjort de ordrer, som allerede var i hus, sendte han derfor medarbejderne hjem. Det var lige før påske, men så snart påsken var overstået begyndte ordrerne igen at tikke ind, og det i et omfang, som oversteg, hvad man hidtil havde oplevet.

- Og så måtte vi jo hurtigt have folk tilbage på arbejde igen.


Umiddelbart lignede det lidt af en katastrofe for os. For næsten i samme sekund, som statsministeren havde lukket landet, stoppede også tilgangen af nye ordrer.

Carsten Laursen


- Man skulle åbenbart lige trække vejret og se, hvad den her coronakrise egentlig indebar. I hvert fald har vi haft rygende travlt lige siden. En del af de nye kunder har tidligere fået lavet deres ting i lande, som man ikke kunne få varer hjem fra, da krisen var på sit højeste. Men vi har også øget vores andel af markedet herhjemme, siger Carsten Laursen.

Annonce

Fleksibilitet

Han mener selv, at succesen først og fremmest skyldes den fleksibilitet, som han sætter en ære i at udvise.

Catek beskæftiger i alt seks mennesker, og blot to af disse er ikke en del af familien Laursen. Udover Carsten Laursen selv er også hustruen Charlotte samt sønnerne Jacob og Anders på lønningslisten. Sidstnævnte dog - endnu i hvert fald - kun på deltid med oprydning og fejning som primære opgaver, da han også er igang med at uddannelsesforløb på Randers Produktionsskole.

Anders og Carsten Laursen ved en af de nyerhvervede CNC-styrede Haas-maskiner. Foto: Annelene Petersen

Og familiemedlemmerne supplerer hinanden godt.

- Hvis ikke jeg havde Charlotte til at tage sig af alt det administrative, så var jeg aldrig blevet selvstændig, erkender Carsten Laursen og glæder sig også over, at sønnen Jacob, der er nyuddannet klejnsmed med speciale i rustfast, er en del af staben.

- Jacob har mere styr på den nyeste teknologi, og det er ham, der har stået for indkøbet og indkøringen af de to nye Haas-maskiner, fortæller Carsten Laursen.

Annonce

Kvalificeret arbejdskraft

Den høje andel af familiemedlemmer i medarbejderstaben er en ikke uvæsentlig grund til, at virksomheden er i stand til at udvise en fleksibilitet, som Carsten Laursen mener, bærer en del af æren for Cateks succes.

Ingen af familiemedlemmerne er blege for at arbejde i weekenden eller om aftenen, hvis det er nødvendigt for at honorere en kundes ønsker og behov, og Charlotte kan sågar også finde på at forlade skrivebordet og computeren for at give en hånd med i produktionen.

Makinparken hos Catek tæller også en avanceret fiber-læser-skærer, som her er i arbejde. Foto: Annelene Petersen

På ét punkt er Catek dog løbende udfordret. Nemlig når det gælder om at skaffe kvalificeret arbejdskraft.

- Det er ikke let. Hver gang vi har et job slået op, kommer der stort set ingen henvendelser, siger Carsten Laursen, som også gerne vil have en ny læriing efter sønnen Jacob, der har fået den praktiske del af sin uddannelse hos Catek.

Carsten Laursen sætter følgende ord på, hvad han forstår ved kvalificeret arbejdskraft:

- Det skal være en, som har lyst til arbejdet, og som kan og tør tænke selv.

Charlotte Laursen ved sin faste arbejdsplads, som hun dog godt kan finde på at forlade til fordel for en plads ved en af maskinerne i produktionen, hvis det brænder på der. Foto: Annelene Petersen

Til gengæld kan Catek tilbyde en afvekslende arbejdsdag med stort personligt ansvar og mange forskelligartede opgaver. Den lille virksomhed kan nemlig lave stort set alle former for bearbejdning af metal. Den både bukker, valser fræser og drejer samt skærer og stanser og svejser.

Og opgaverne har været så forskellige som diverse komponenter til maskiner af enhver art, dele til carporte, opbevaringsmøbler til TV2s kontorer samt sceneudstyr til et teater.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce