Annonce
Østjylland

For enden af en lang vej helt ude på Djurslands spids: Se med, når ptsd-ramte Thomas griber øjeblikkets skønhed

På trods af ptsd og andre udfordringer insisterer Thomas Bjerre Olesen på, at livet er smukt. Den skønhed forsøger han at indfange med kameraet. Foto: Thomas Bjerre Olesen
Snapshots med kameraet, smukke mandalaer på sten og hunden Nala. Thomas Bjerre Olesen har langt ude på landet i Norddjurs fundet sin vej til et godt liv med ptsd. Skønheden i det liv formidler han i sine snapshots.

Ålsrode/Grenaa: Solen bager og aksene tykner. De smalle veje på spidsen af Djursland driver af sommer og idyl. Det er svært at tro på, at der er torden på vej.

Sådan er det også med Thomas Bjerre Olesen. Han har en en rund og blød udstråling. Alligevel bærer han en fortælling med sig, som har en mere dump tone.

Over gården ved Ålsrode, hvor Thomas Bjerre Olesen med hunden Nala har haft sit hjem de seneste måneder, flænger et par jagerfly naturens stilhed.

Annonce

- Jeg hører dem og bliver måske lidt mere skarp, men jeg bliver ikke bange. Det skal heller ikke gøres voldsommere, end det er, siger han.

Thomas Bjerre Olesen er veteran fra Balkan-krigen. Men det er ikke mange år siden, at hans ptsd blev opdaget. En serie svære omstændigheder satte ham helt derud på livets skakbræt, hvor arbejde ikke længere var en mulighed, og der indhentede konsekvenserne af militærtjenesten ham.

En youtube-video

Når han kigger tilbage før den tid, kan i dag han godt se nogle elementer, som peger i retning af stressdiagnosen.

- Det var de traditionelle tegn som kort lunte og et stærkt temperament. Men jeg tænkte ikke over det. Jeg tænkte i stedet: Det er utroligt, at jeg ikke har traumer derfra, forklarer han.

Thomas Bjerre Olesen er kokkeuddannet og arbejdede som kantineleder, indtil han blev ramt af en alvorlig hjernerystelse. Efter flytningen til Norddjurs har han fået flexjob hos Forsvaret, hvor han arbejder på et udstyrslager i Aarhus. Også her er Nala med. Foto: Eva Maria Jørgensen

Men nogle af Thomas' nærmeste vidste det nok, før han selv gjorde.

For Thomas Bjerre Olesen selv skulle en invaliderende hjernerystelse til, et dårligt hussalg og en tilfældig video på YouTube til, før brikkerne faldt på plads.

Youtubevideoen var med en overlæge fra Rigshospitalets ptsd-klinik, som talte om Balkanveteranerne, og det vakte stor genklang i den sygemeldte kok. Han gik til lægen og bad om henvisning til ptsd-klinikken i Aarhus, hvor han blev udredt.

Annonce

Terapihunden Nala

På gården i Ålsrode holder slædehundeblandingen Nala godt øje med den godbid, som Thomas Bjerre Olesen gemmer i hånden. Det er for varmt for både hende og Thomas i dag, men de flytter sig ikke langt fra hinanden. Hun er blevet hans terapihund, selvom hun ikke har været igennem det officielle program.

Ptsd

Posttraumatisk stresslidelse - ptsd - er en psykisk lidelse, der kan indtræffe, efter at man har været vidne til eller deltaget i livstruende hændelser som krig, tortur, voldtægt, overfald, bilulykker, naturkatastrofer, brand, alvorlige ulykker, terroristangreb og røveri. Ptsd er en relativt langvarig og ikke sjældent kronisk tilstand.

Vedvarende symptomer på overfølsomhed og anspændthed, såsom søvnproblemer, irritation eller vredesudbrud, er hyppige. De fleste har vanskeligt ved at koncentrere sig og er anspændte. Mange oplever en stadig genoplevelse af den skræmmende hændelse både i vågen tilstand og under søvn.

- Hvis jeg bliver inviteret til noget, hvor hun ikke kan komme med, så siger jeg nej, konstaterer han.

For selvom Thomas Bjerre Olesen ikke vil gøre det værre end det, er det nu også slemt nok.

- Det er jo ikke for sjovt, at jeg kun kan arbejde otte timer om ugen, forklarer han.

Annonce

Bukkejagtens skud

For et års tid siden rev han rødderne op i Odder, hvor han ellers havde boet nær havet de seneste syv år for at slå nye i Ålsrode - eller på en gård et stykke udenfor byen, hvor han kunne leje sig ind.

Han elskede ellers det rolige vand i Aarhus bugt, men der kom for mange mennesker, da corona satte ind.

I Odder kendte Thomas alle de gode steder, hvor han kunne fotografere i fred. På Norddjurs er han stadig i færd med at spotte dem. Her solnedgangen fra Fjellerup Strand den første aften i juli. Foto: Thomas Bjerre Olesen

- Det er ikke fordi, jeg ikke kan lide mennesker, men jeg vil give alle intensiv opmærksomhed, og så kan jeg ikke holde til det, forklarer Thomas Bjerre Olesen, som sætter pris på at være sammen med én ad gangen.


Når jeg hører en helikopter, er jeg tilbage i krig

Thomas Bjerre Olesen, veteran


For i hans liv kommer ptsd blandt andet til udtryk ved, at han hurtigt mister overblikket og gennem en hukommelse, der er nærmest ikke-eksisterende.

- Og så er jeg ekstremt lydfølsom og kan ikke klare ret meget på samme dag, forklarer han.

I øjeblikket er bukkejagten gået ind i skovene omkring Thomas' nye hjem. Lyden af skud fra jagtgevær kan mærkes i kroppen. Ligesom jagerflyene.

- Når jeg hører en helikopter, er jeg tilbage i krig, siger han.

Annonce

Skarpe døgnet rundt

For balkanveteranerne er også krigstraumerne forskellige. Thomas Bjerre Olesen har enkeltstående oplevelser, som han ved, har præget ham. Men han forklarer også, hvordan den samlede tid dernede spiller en rolle for diagnosen.

Hvert halve år havde soldaterne ret til en uges orlov i Danmark og to dages orlov langt fra fronten i nærområdet. Resten af det år Thomas var udsendt, var han i lejren eller på patrulje.

Balkankrigens veteraner

I 1992 anmodede FN Danmark om at sende soldater til BALKAN for at indgå i United Nations Protection Force (UNPROFOR), der skulle genskabe stabilitet og sikkerhed i det tidligere Jugoslavien. Indsatsen startede som en ordinær FN fredsbevarende operation, men udviklede sig i løbet af foråret 1993 til en regulær krigsindsats.

Danmark havde indtil krigen på Balkan ikke været inddraget i egentlige militære krigshandlinger siden 1864. I Balkan kom de danske soldater i klemme mellem tre krigsførende parter i en blodig og brutal borgerkrig. Det var en krig med overgreb mod civilbefolkningen og etniske udrensninger.

Mange danske soldater vendte hjem med sår på sjæl og legeme, og Forsvaret var i første omgang slet ikke i stand til at håndtere alle de mange veteraner med krigstraumer.

- Det var som et fængsel uden de muligheder, man har i et fængsel, forklarer han og beskriver de små containere, og hvordan alle dybest set var "skarpe", som han kalder det, døgnet rundt.

Selvom krigens sentopdagede traumer og en hjernerystelse, som måske forstærker traumernes effekt på ham, har store konsekvenser, ønsker Thomas Bjerre Olesen ikke at leve et liv som offer. Han tror ikke på, at det kan hjælpe ham.

10 minutters kørsel fra Grenaa har Thomas Bjerre Olesen fundet sit helle. På gården ved Ålsrode er der ro til at leve på trods af den ekstreme lydfølsomhed, som ptsd og hjernerystelse har efterladt ham med. Foto: Eva Maria Jørgensen
Annonce

Et godt liv

I stedet gentager han igen og igen, at han har fundet vejen til et godt liv.

- Jeg savner ikke det gamle liv og den gamle Thomas. Jeg har været tvunget til at skrælle alle de falske lag, og jeg kan meget bedre lide den ægte Thomas, som jeg er blevet, siger han.

På det slidte bord foran den vejrbidte veteran ligger en sten. Flot dekoreret med bitte små cirkler i afpassede farver. Den er hjemmelavet.

Sirlige små prikker i omhyggelige cirkler. Thomas Bjerre Olesen har fundet ro og heling i kreativiteten. Foto: Eva Maria Jørgensen

- Jeg har egentlig altid været kreativ, men jeg har set det som en lidt overflødig evne, siger han, og forklarer, at det både har været selvterapi, men måske også har hjulpet hans hjerne at fokusere på noget så småt og simpelt.

Allerede før sin diagnose havde han taget fotografering op. Men dengang handlede det om at finde og bagefter redigere det perfekte billede frem på computeren. Det har ændret sig. Nu handler det om at gribe øjeblikket. Derfor kan han bedst lide, når hans fotografier bliver kaldt for snapshot. For det er det, de er.

De bliver nemlig taget på da daglige gåture med meget aktive Nala. Så der er sjældent mere en 15 sekunders ro til at fange det, han har spottet.

- Jeg har behov for at udtrykke noget smukt. For livet er stadig smukt og det skal ikke være alvorligt alt sammen. Selvom jeg har set mørket, er der altid lys igen. Altid!, siger Thomas Bjerre Olesen med eftertryk.

Foto: Thomas Bjerre Olesen
Foto: Thomas Bjerre Olesen
Foto: Thomas Bjerre Olesen
Annonce
Randers For abonnenter

Parkeringskaos i Danmarksgadekvarteret tvinger Nynne til at parkere ulovligt: Hun bor i det område, hvor der udskrives suverænt flest p-bøder i Randers

Danmark

Fredagens coronatal: 1085 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Mikkel klagede over 112: Vagtcentralen vil lære af episode i det randrusianske natteliv

Randers For abonnenter

Jon budgetterede med bøder, indtil han fik nok: Se kortet over hvor der er størst risiko for at få en parkeringsbøde i Randers

Østjylland

Mere vand på vej: DMI varsler risiko for skybrud og torden

Randers

Fuskede bilforhandlere med priserne på importerede biler? Nu skal sagkyndige hjælpe retten med at beregne værdien af 205 biler

Randers FC For abonnenter

Mindst 60 millioner kroner på spil, når Randers FC på mandag er i bowlen: Sådan kan det ende i en drømmelodtrækning

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Østjylland

Frisør bytter salon ud med sejlbåd: Familie sætter kurs mod de varme lande

Randers

200 buler i bilen og stenslag i håndboldstørrelse: Se video af familie fra Stevnstrup fanget i haglstorm på autobahn

Sport

Mens du sov: Badminton-Axelsen videre, svømme-Blume videre og løber-Sara videre

Podcast

Torben byggede en friskole og dræbte Ørum Skole

Leder For abonnenter

Komplet hul i hovedet: Er der en voksen hjemme, der kan vække en minister, der synes at snorksove?

Randers

Skal du med bus eller tog efter ferien? Midttrafik er igen klar til at fylde busser og tog helt op

Annonce