Annonce
Østjylland

For første gang i Danmark: Århusiansk patient tester medicin mod coronavirus

Ole Schmeltz Søgaard, læge på Infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital, viser medicinen til forsøget frem. Foto: Tonny Foghmar
Lørdag får den første patient på Aarhus Universitetshospital medicin som forsøgsbehandling mod COVID-19. Danmark er desuden det første land i verden, der tester systematisk med det japanske lægemiddel mod halsbrand.
Annonce

AARHUS: Der bliver endnu engang skrevet Danmarkshistorie i coronavirusens tegn denne weekend.

På Aarhus Universitetshospital bliver den første patient nemlig forsøgt behandlet med det japanske lægemiddel "camostat mesylat", der oprindeligt bruges imod halsbrand.

Grunden, til at man forsøger sig med netop det lægemiddel, er, at et tysk forsøg i marts viste at medicinen kunne bremse coronavirus i et celleforsøg.

Danmark er til gengæld det første sted i verden, der systematisk afprøver medicinen mod COVID-19 hos mennesker, fortæller Mads Fuglsang Kjølby, der er læge på Klinisk Farmakologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital.

Afprøvningen af medicinen kommer til at foregå som et "blændet forsøg". Det vil sige, at hverken patienterne, personalet eller forskerne ved, om patienterne får det aktive stof eller en anden uvirksom behandling - også kaldt placebo.

Når i alt 180 patienter har fået medicinen eller placebobehandlingen, bliver der lavet en analyse, som kan vise, om den ene gruppe har et mildere forløb eller en kortere indlæggelse end den anden gruppe.

- Vi er selvfølgelig meget spændte på, om medicinen virker mod COVID-19, siger Mads Fuglsang Kjølby.

Fakta om forskningsprojektet:

  • De 180 danske corona-patienter, der skal deltage i forsøget, vil være frivillige. De vil komme fra alle fem regioner.
  • Deltagerne vil få tilbuddet om at deltage, når de indlægges på sygehus efter at være blevet testet positive for coronavirus.
  • Deltagerne vil få at vide, at det er et lodtrækningsforsøg, hvor en tredjedel vil få et uvirksomt middel – en placebobehandling – og to tredjedele vil få aktivstoffet (camostat mesylate).
  • Hverken læger eller patienter ved, hvem der får hvad.
  • Patienterne får to tabletter tre gange om dagen i fem dage - og følges derefter i en måned.
  • Ved at sammenligne de to grupper vil forskerne om 3-4 måneder kunne se, om stoffet kan dæmpe sygdommens forløb.
  • Når 180 patienter kan evalueres, brydes koden – hvilket betyder, at lægerne nu ved hvilke patienter, der fik henholdsvis aktivstoffet og placebo. På dette tidspunkt kan man sige, om midlet er virksomt.
Annonce

180 patienter skal testes

Det er kun en uge siden, at forskere fra Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet fik 5 millioner kroner fra Lundbeckfonden til at afprøve, om det japansk lægemiddel kan bruges til at behandle den nye coronavirus.

- Vi har nu fået forsøgsmedicinen hjem fra Japan og kan gå i gang med at behandle, fortæller Ole Schmeltz Søgaard, der er læge på Infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital.

- Studiet starter med den første patient på Aarhus Universitetshospital i dag (red. lørdag), og medicinen gives til udvalgte patienter, som er indlagt med COVID-19.

'Camostat mesylate' kom allerede på markedet i Japan i 1986, hvor den i dag bruges til at behandle halsbrand og betændelse i bugspytkirtlen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce