Annonce
Norddjurs

Forbedret brandsikkerhed for 7,8 millioner kroner: Fem steder står beboerne til huslejestigninger

Sidste år kostede en brand på plejecenter Farsøhthus i Allingåbro tre mennesker livet. Nu har Norddjurs Kommune besluttet, at der skal bruges 7,8 millioner kroner på forbedring af brandsikkerheden på de kommunalt ejede plejehjem, ældreboliger og bosteder, og derfor kan Farsøhthus' beboere sammen med beboerne på fire andre adresser nu se frem til en snarlig huslejestigning. Arkivfoto: Annelene Petersen
Norddjurs Kommune har efter sidste års dødsbrand på Farsøhthus gennemgået samtlige af kommunens plejecentre, ældreboliger og bosteder. Konklusionen er, at der skal laves brandsikkerhedsmæssige forbedringer for 7,8 millioner kroner - men beboerne skal betale det meste selv.

Norddjurs: 259 kroner før boligstøtte. Det er - som det ser ud lige nu - den huslejestigning, 12 fysisk og psykisk handicappede beboere i det kommunalt ejede bofællesskab på Banesvinget 18 i Auning kan se frem til i løbet af efteråret.

Huslejestigningen kommer, fordi bofællesskabets udlejer, Norddjurs Kommune, planlægger at gennemføre en række forbedringer af brandsikkerheden på sine plejecentre, ældreboliger og handicapbosteder. Det økonomiske ansvar for de mange forbedringer ser dog i vid udstrækning ud til at blive placeret hos beboerne på Banesvinget 18 og de øvrige 25 berørte adresser.

Og den udsigt har fået blandt andet formanden for handicaprådet i Norddjurs, Peter Hjulmand, op af stolen.

- Jeg er målløs over, at man som kommune kan få sig selv til at pålægge beboerne at betale for brandsikring. De fleste af de her borgere er jo visiteret til at bo, hvor de bor. Og hvis det så viser sig, at brandsikkerheden ikke er i orden, så synes jeg principielt, at det er udlejer, der skal stå for at dække forbedringerne, siger Peter Hjulmand.

Jeg er målløs over, at man som kommune kan få sig selv til at pålægge beboerne at betale for brandsikring. De fleste af de her borgere er jo visiteret til at bo, hvor de bor.

Peter Hjulmand, handicaprådsformand

Kommunen betaler en femtedel

Ifølge en oversigt over de planlagte forbedringer på de berørte plejecentre, ældreboliger og bosteder, kommer den samlede udgift for de mange brandsikkerhedsforbedringer til at ligge på 7,8 millioner kroner.

Men til trods for, at det er Norddjurs Kommune, der som udlejer har bestilt de brandsikkerhedsmæssige forbedringer, så skal den kun betale cirka en femtedel af regningen: Nemlig 1,55 millioner kroner.

Årsagen er ifølge formand for voksen- og plejeudvalget i Norddjurs Kommune, Lars Møller (S), at almenboligloven siger, at kommunen kun kan finansiere forbedringer på det kommunalt ejede areal, mens beboerne skal finansiere forbedringer på boligarealet. Dermed ender de sidste 6,25 millioner kroner med at skulle betales af beboerne på de 26 berørte adresser.

- Forvaltningen har så vidt, jeg er orienteret, forsøgt at få så mange udgifter som muligt ført ind under den kommunale finansiering. Men derudover er vi jo forpligtet til at følge loven, siger Lars Møller.

Men den udmelding giver Peter Hjulmand ikke meget for.

- Det kan godt være, at det er sådan. Men jeg synes ikke, det er rimeligt. På sådan nogle plejecentre og bosteder for handicappede er der jo også personalerum og gangarealer, som ikke ligger i borgerens lejlighed. Og jeg synes, det er forkert, at man pålægger beboerne ansvaret for at skulle betale for brandsikringen af de rum, siger handicaprådsformanden.

Fem uheldige adresser

På de fleste af de berørte 26 adresser er der planlagt en række brandsikkerhedsmæssige forbedringer i en størrelsesorden, hvor udgifterne kan dækkes ind, uden at beboerne behøver at blive involveret.

Men på fem adresser er de planlagte forbedringer så omfattende, at de vil komme til at medføre en huslejestigning på mellem 41 og 259 kroner om måneden for den enkelte beboer.

Det gælder bofællesskabet Skovvang i Ørsted, Nøddebo og Nyvang på Ørum Bo- og Aktivitetscenter, plejecenter Farsøhthus, samt bofællesskaberne på Banesvinget 18 og 20 i Auning. På Skovvej er der lagt op til den laveste huslejestigning, mens beboerne på Banesvinget 18 som tidligere nævnt kan se frem til den største huslejestigning på 259 kroner om måneden.

- Man truer deres økonomi

Men selvom en huslejestigning på 259 kroner for de fleste almindelige borgeres vedkommende skulle være til at håndtere, så mener handicaprådets formand, at udgiftsstigningen kan udgøre en fare for de udsatte beboere på kommunens plejehjem og bosteder.

- Huslejen på de kommunale bosteder ligger som regel mellem 6.000 og 7.000 kroner. Men derudover skal beboerne jo både betale for servicepakken, som koster omkring 4000 kroner, og for deres forbrug af vand og varme. Derfor synes jeg, at man truer deres samlede økonomi, når man vælger at give dem en huslejestigning i den her størrelsesorden, siger Peter Hjulmand.

Han mener desuden, det er kritisabelt, at de planlagte huslejestigninger ikke kommer til høring i hverken handicaprådet eller ældrerådet.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce