Annonce
Østjylland

Forbløffende fund: Smykke kan tilhøre Blåtands vølve på Fyrkat

Til venstre ses dåsespændet fra Fyrkat-graven - og til højree ædelmetallet fra Borgring, som er næsten identisk med den øverste, buede del, som ses forrest i billedet af dåsespændet. Fyrkatkvinden har ikke brugt smykket som spænde, men som en slags skål til opbevaring. Foto: Nationalmuseet/Museum Sydøstdanmark

Et hold arkæologer ved vikingeborgen Borgring i Køge har fundet et lille stykke ædelmetal, som muligvis stammer fra det smykke, der blev fundet i vølvegraven på Fyrkat i 1954.

Hobro/Køge: - Det var satans.Sådan lyder den umiddelbare reaktion fra arkæolog og museumsinspektør ved Moesgaard Museum Jeanette Varberg, da hun bliver præsenteret for billedet af det nyeste fund fra Danmarks femte vikingeborg Borgring, der ligger lidt syd for Køge.

Under udgravningerne af borgen er et lille stykke ædelmetal dukket op, og det ligner umiskendeligt ét af tre manglende dele fra et særpræget spænde, som blev fundet på vikingeborgen Fyrkat i Hobro i 1954.

Hovedparten af de særprægede spænde blev dengang fundet, da grav IV på vikingeborgen Fyrkat skulle udgraves. Graven viste sig at være en af Danmarks rigeste kvindegrave fra vikingetiden, idet den havde tilhørt en trolddomskvinde - en såkaldt vølve - som nød ekstremt høj anseelse i vikingetiden.

Hvis det nyfundne metalstykke fra Borgring viser sig at stamme fra det spænde, der blev fundet i vølvens grav på Fyrkat, kunne noget tyde på, at hun i sin tid har rejst mellem borgene, som blev bygget af Harald Blåtand i slutningen af det 10. århundrede.

- Hvis dette stykke er knækket af spændet fra Fyrkat, er det totalt vildt. Hvis det virkelig stammer derfra, svarer det til at finde en nål i et ocean, siger Jeanette Varberg, som til daglig er museumsinspektør på Moesgaard Museum, til Videnskab.dk.

- Hvis dette stykke er knækket af spændet fra Fyrkat, er det totalt vildt. Hvis det virkelig stammer derfra, svarer det til at finde en nål i et ocean.

Jeanette Varberg, museumsinspektør

- Det vildeste øjeblik

Det lille, fint udsmykkede sølvblikbeslag blev fundet i Borgrings nordlige port, som efter alt at dømme har udgjort borgens hovedindgang.

Men til at starte med kunne arkæologerne ikke rigtig regne ud, hvor det stammede fra, fortæller arkæolog Søren Sindbæk, som selv var med til at opdage borgen i 2014.

- I de fleste tilfælde siger vi: "Ah, det er sådan en", men stik imod al vane kunne vi ikke regne ud, hvad det her stykke var. Det rumsterede i alle vores hoveder i noget tid, indtil det pludselig gik op for mig, hvor det var, jeg havde set det før, siger Søren Sindbæk, som er professor i middelalderarkæologi ved Aarhus Universitet.

Det viste sig nemlig, at ornamenterne på det lille sølvblikbeslag, er fuldstændig magen til det smykke, som blev fundet i vølvegraven på Fyrkat.

- Det er et af de vildeste øjeblikke, jeg har oplevet som arkæolog. Hvis jeg havde drømt om dette fund, ville jeg have tænkt, at det var totalt urealistisk, fastslår han.

Annonce

Et ekstra lag i vølvefortællingen

Det nyfundne sølvblikbeslag er fundet i det såkaldte 'færdselslag' i Borgrings nordlige port. Det betyder, at det rent tidsmæssigt stemmer overens med vølvegraven på Fyrkat, som tidligere er dateret til år 980.

- Når man tidligere har foreslået, at vølven fra Fyrkat rejste med kongens krigere, har man jo næsten sagt, at hun også har opholdt sig på Harald Blåtands andre ringborge. Men at finde et spor som dette, der måske hører til det samme smykke, som er fundet hos denne meget usædvanlige kvinde, det er så vildt, siger museumsinspektør Nanna Holm, der leder udgravningen på Borgring og selv fandt beslaget.

Hun understreger, at man nu er nødt til at afvente metalanalyserne, før man med sikkerhed kan sige, om stykket stammer fra samme produktion som dåsespændet fra vølvegraven på Fyrkat.

Sker det, vil det dog stadig være op til fortolkning, om de to faktisk passer sammen, eller om der for eksempel kunne være lavet flere identiske spænder i samme ombæring.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Følg med her: Kampen er i gang

Randers

Smidt ud fra eksamen af rasende censor: Nu er nederlag vendt til succes for ordblinde Steffie

Annonce