Annonce
Randers

Forbrugerne i Kristrup har forhistorisk vand i hanerne

Kristrup Vandværk henter årligt 150.000 kubikmeter vand op til forbrugerne. Foto: Mathias Fredslund Hansen

Kristrup Vandværk henter vand op fra undergrunden, der er mellem 10.000 og 19.000 år gammelt. Det er fri for pesticidrester og tilsættes kun ilt og kommer en tur gennem et sandfilter, før det sendes ud til forbrugerne.

Kristrup: Kan vand, der er mellem 10.000 og 19.000 år gammelt, være friskt? Ja, når det iltes og sendes igennem et sandfilter, er det klar til at flyde gennem rørene ud i hanerne til forbrugerne ved Kristrup Vandværk.

Det vand, som drikkes af Kristrup-borgerne, er nemlig det ældste grundvand i Danmark, der udvindes til drikkevand. Vandet findes i sprækker og hulrum i et kalklag. Når der pumpes vand op, tilføres der nyt grundvand - ikke fra øvre liggende lag af smeltevandssand, men nede fra kalkformationen. Der kommer ikke grundvand oppefra og ned, fordi al nedsivning til kalken er effektivt stoppet af et 20 meter tæt, kompakt og stenhårdt glimmer-ler.

Den usædvanlige kemiske sammensætning af salte i grundvandet ved Kristrup adskiller sig meget fra traditionelt østjysk grundvand og kan sammenlignes med Ramlösa kildevand fra Sverige. Der findes ikke pesticidrester i vandet, der hentes i 90-110 meters dybde.

- Vi skal dog hele tiden være omhyggelige med, at alt i forbindelse med boringen og pumpen er fuldstændig tæt, så der ikke siver overfladevand ind i systemet, siger Michael Mose, vandværksbestyrer i Kristrup.

Han understreger, at selv om vandet der pumpes op ligger i kalklag, så betyder det ikke, at der er kalk i vandet.

Værket på mobilen

Det er ikke et kald at have ansvaret for et vandværk, men det forpligter lidt mere end et almindeligt job, mener Michael Mose. De mange alarmer og overvågningssystemer på vandværket er tilsluttet hans mobiltelefon, der altid er åben. Også når han har fri og er på ferie. Vandværkets ve og vel følger han altid med i. - Hvis der opstår problemer, så har jeg folk til at løse dem.

Vandværket har to tanke, der rummer i alt 400 kubikmeter. Det er en buffer, så der hele tiden er vand nok, også selv om forbrugerne i perioder, for eksempel i sommer, brugte op til 35 procent mere vand end normalt.

Der pumpes i alt 30 kubikmeter vand op i timen.

Kristrup Vandværk ejes af 941 andelshavere og sender omkring 150.000 kubikmeter vand om året ud til forbrugerne. Værket laver administration for andre vandværker, blandt andet Assentoft.

Annonce
Randers For abonnenter

Sur smiley og 5000 kroner i bøde til burgerbar: Sorte, skimmellignende belægninger i flere køleenheder

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Nu er der et nyt sødt monster i byen: Linn er klar til at servere lokalt og hygiejnisk slik online og til afhentning

Randers For abonnenter

Lokalt legetøjseventyr står på skuldrene af giganter: - Vi vil have kunderne til at få mere ud af legen og af alt det legetøj, de allerede har

Randers

DMI varsler snestorm: Op mod 30 centimeter sne på vej

Randers For abonnenter

Mark fra Randers rejste ud i verden for at skabe noget stort - i dag forsyner han afrikanske landsbyer med strøm  fra små soldrevne elværker

TV 2-direktør efter dokumentar: Ledelsen har svigtet

Randers FC For abonnenter

Randers FC-lejren skoser manglende skarphed i tabt medaljeslag: - På ingen måde et dårligere hold end Brøndby

Norddjurs

Leif Lahn vil ikke være borgmesterkandidat: - Jeg har det supergodt på Christiansborg, hvor jeg kæmper for Djursland

Kultur

Filmen Hvidstengruppen 2 - De efterladte landede søndag i Randers: Skuespillere og pårørende besøgte grave og gik til gallapremiere

Skoleleder om mulig Omikron-variant: Der er så mange ansatte, der skal testes, at vi ikke kan tage imod elever

Randers

Lokummer til eksamen: To ud af fem elever dumper toiletter på Randers-skoler

Randers FC For abonnenter

Genlæs livebloggen og se videoanalyse: Kun kynismen til forskel på Brøndby og Randers FC

Kultur

Se rød løber-fotos: Næsten 300 var til gallapremiere på den nye Hvidstengruppe-film

Annonce