Annonce
Randers

Forbrugerne i Kristrup har forhistorisk vand i hanerne

Kristrup Vandværk henter årligt 150.000 kubikmeter vand op til forbrugerne. Foto: Mathias Fredslund Hansen

Kristrup Vandværk henter vand op fra undergrunden, der er mellem 10.000 og 19.000 år gammelt. Det er fri for pesticidrester og tilsættes kun ilt og kommer en tur gennem et sandfilter, før det sendes ud til forbrugerne.

Kristrup: Kan vand, der er mellem 10.000 og 19.000 år gammelt, være friskt? Ja, når det iltes og sendes igennem et sandfilter, er det klar til at flyde gennem rørene ud i hanerne til forbrugerne ved Kristrup Vandværk.

Det vand, som drikkes af Kristrup-borgerne, er nemlig det ældste grundvand i Danmark, der udvindes til drikkevand. Vandet findes i sprækker og hulrum i et kalklag. Når der pumpes vand op, tilføres der nyt grundvand - ikke fra øvre liggende lag af smeltevandssand, men nede fra kalkformationen. Der kommer ikke grundvand oppefra og ned, fordi al nedsivning til kalken er effektivt stoppet af et 20 meter tæt, kompakt og stenhårdt glimmer-ler.

Den usædvanlige kemiske sammensætning af salte i grundvandet ved Kristrup adskiller sig meget fra traditionelt østjysk grundvand og kan sammenlignes med Ramlösa kildevand fra Sverige. Der findes ikke pesticidrester i vandet, der hentes i 90-110 meters dybde.

- Vi skal dog hele tiden være omhyggelige med, at alt i forbindelse med boringen og pumpen er fuldstændig tæt, så der ikke siver overfladevand ind i systemet, siger Michael Mose, vandværksbestyrer i Kristrup.

Han understreger, at selv om vandet der pumpes op ligger i kalklag, så betyder det ikke, at der er kalk i vandet.

Annonce

Værket på mobilen

Det er ikke et kald at have ansvaret for et vandværk, men det forpligter lidt mere end et almindeligt job, mener Michael Mose. De mange alarmer og overvågningssystemer på vandværket er tilsluttet hans mobiltelefon, der altid er åben. Også når han har fri og er på ferie. Vandværkets ve og vel følger han altid med i. - Hvis der opstår problemer, så har jeg folk til at løse dem.

Vandværket har to tanke, der rummer i alt 400 kubikmeter. Det er en buffer, så der hele tiden er vand nok, også selv om forbrugerne i perioder, for eksempel i sommer, brugte op til 35 procent mere vand end normalt.

Der pumpes i alt 30 kubikmeter vand op i timen.

Kristrup Vandværk ejes af 941 andelshavere og sender omkring 150.000 kubikmeter vand om året ud til forbrugerne. Værket laver administration for andre vandværker, blandt andet Assentoft.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers FC For abonnenter

3 ting vi lærte af forårets første kamp: Indskiftere banker på

Annonce