Annonce
Randers

Forbund med lang ønskeseddel: Gør livet lettere for cyklisterne i Randers

Randers Cykelby har tabt pusten. Siden 2012 har andelen af ture i Randers, der bliver taget på cykel fremfor bil, bus eller lignende, været faldende. Den lokale afdeling af Dansk Cyklistforbund har mange forslag til, hvad der kan gøres for at få folk op på jernhesten igen. Arkivfoto: Lars Rasborg
Hvis randrusianerne skal vælge cyklen fremfor bilen, så må politikerne i gang med at prioritere flere cykelstier og andre tiltag, der kan gøre livet lettere for de tohjulede trafikanter. Det var budskabet, da den lokale afdeling af Dansk Cyklistforbund forleden havde foretræde for miljø- og teknikudvalget.

Randers: Cirka 25.000 randrusianere har under 15 kilometer til deres job, og dermed er det realistisk at få dem op på (el)cyklen i stedet for at tage bilen på arbejde. Det mener den lokale afdeling af Dansk Cyklistforbund, der forleden havde foretræde for miljø- og teknikudvalget.

Men det kræver, at man investerer langt mere i cykelstier og andre tiltag, der kan gøre det mere trygt og let at cykle, påpeger Jens Peter Hansen, formand for afdelingen, medlem af forbundets hovedbestyrelse samt byrådsmedlem. Han så gerne, at langt flere af de penge, der er afsat til infrastruktur, bruges på cyklisterne.

- Helt konkret gav vi en række eksempler på, hvordan man med små, billige tiltag kan øge sikkerhed og fremkommelighed for cyklister - for eksempel ved opsætning af langt flere "Undtaget cyklister" skilte, siger han med henvisning til, at det vil hjælpe til at skille bil- og cykeltrafikken, hvis cykler får lov til at køre på flere strækninger, hvor biler ikke må.

En cykelsti fra Haslund til Værum er et af de mest oplagte projekter, kommunen kan investere i, lød det fra Jens Peter Hansen, Jørgen Vork Andersen og Flemming Nielsen fra cyklistforbundet.

- Vi gjorde desuden opmærksom på, at vi i Cyklistforbundet mener, at jernbanen til Allingåbro bør konverteres til supercykelsti, siger Jens Peter Hansen.

Bonnie Hyldahl Nielsen fra Ålum og Omegns Beboerforening deltog også kort i mødet. Hun kom for at aflevere en underskriftsindsamling, der opfordrer politikerne til at etablere en cykelsti på Gl. Viborgvej mellem Tånum og Ålum, en strækning på cirka seks kilometer. Vejen er nemlig smal og farlig for cyklister. Blandt andet de skolebørn, som cykler til Hornbæk Skole, for de mange motionscyklister, der benytter ruten, og for alle andre, der cykler på vejen.

Vi cykler mindre i Randers

Danmarks Tekniske Universitet (DTU) gennemfører hvert år en transportvaneundersøgelse, som kortlægger den danske befolknings trafikale adfærd.

Fra 2015-2017 udgjorde cykelture otte procent af alle ture i Randers Kommune ifølge DTU-data. På ture under fem kilometer udgjorde cykelture 13 procent.

Cykelandelen har været støt faldende siden 2012, hvor andelen ifølge data fra DTU lå på henholdsvis 16 procent og 26 procent.

Randers Kommune laver også selv målinger af borgernes trafikale adfærd. Heraf fremgår det blandt andet, at:

- 75 procent af husstandene i Randers har mindst én cykel.

- 67 procent af alle husstande har mindst en bil.

- 51 procent af randrusianerne cykler dagligt eller hver uge.

Huller i vejene

Cykelfortalerne mindede også politikerne om, at der i finansloven er afsat 50 millioner kroner i en cykelpulje, hvor kommunerne selv skal komme med 50 procent, hvis der søges om støtte fra puljen. Den bør Randers benytte, lød opfordringen.

Det er ikke viljen, der mangler, understreger Frank Nørgaard (DF), der er formand for miljø- og teknikudvalget. Men pengene.

- Det beløb, vi har til cykelstier, er ikke prangende. Lige nu er vi ved at lave cykelsti på Vestervold, og det er dyrt, fordi det er inde i selve byen, siger han og påpeger, at det længe har været et stort ønske at få lavet cykelsti her.

Frank Nørgaard oplyser, at der løbende kommer henvendelser fra borgere, der ønsker flere cykelstier og i det hele taget bedre forhold for cyklisterne. Men mange andre steder er der brug for forbedringer. For eksempel er der huller i vejene mange steder i kommunen, der trænger til at blive lappet.

Hvis kommunen benytter sig af den nye statslige investeringspulje til cykelstier, så skal Randers stadig finde halvdelen af beløbet, og det kan være svært. Dertil kommer drift og vedligeholdelse af de nye stier, der anlægges. Derfor er det ikke noget, der uden videre er muligt, siger Frank Nørgaard.

Annonce

Sidste år bad Dansk Cyklistforbund medlemmerne om at udpege farlige steder i trafikken:

Jens Peter Hansen er formand for den lokale afdeling af Dansk Cyklistforbund, medlem af forbundets hovedbestyrelse, og medlem af Randers Byråd. Han mener, at mange flere randrusianere skal i gang med at cykle - for eksempel til og fra arbejde. Arkivfoto: Lars Juul
Randers Amtsavis har for nylig fået to cykler, der skal bruges til ture rundt til opgaver i Randers. På billedet ses journalisterne Eva Maria Jørgensen og Jan Sisseck. Foto: Anne Myrup Pedersen
Flere cykelstier, også udenfor bygrænsen i Randers, er et stort ønske for mange randrusianere. Arkivfoto: Richard Sylvestersen
Annonce
Analyse For abonnenter

Troværdigheden på spil: Derfor er Kjærsgaard nødt til gå fra K nu og sige farvel til politisk indflydelse

Danmark

Tirsdagens coronatal: Der er 6324 nye smittetilfælde med coronavirus

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Konservative i stormvejr: Derfor smækker Christina Kjærsgaard med døren - og derfor bliver Bo Ratz hos partiet

Sport For abonnenter

Utallige jobtitler, adrenalinsus og rødglødende telefoner: Mike Nielsen har aldrig et roligt øjeblik i verdens bedste job

Randers

Julepresset mor i Assentoft fik randrusianerne til lommerne: Når mange donerer, føler man sig mindre alene

Randers

Ny café på central plads i Randers åbner snart: Her bliver søndagsåbent og nye varianter af både kaffe og sandwich

Michael Dyrby erkender krænkelser i sin cheftid på TV 2

Randers For abonnenter

Guide til køb af juletræet: Her kan du få gode ideer, hvis du er på jagt efter julens populære grantræ

Sport For abonnenter

Sådan præsterede de danske VM-spillere i den indledende gruppe: Fire spillere skiller sig ud - her er karaktererne

Randers

VIA-elev fremviste falsk coronapas i undervisningen: Så bankede politiet på hendes dør

Regeringen arbejder hen mod pressemøde om corona-tiltag onsdag

Randers

Butikstyve forsøgte at stikke af fra politiet: Stjal varer i flere butikker

Randers For abonnenter

Heidi døde af en blodprop i hjertet i 2009, men blev genoplivet: Hun fik 12 ekstra år at leve i

Randers

Betonblokkene lå spredt ud over E45: Spentrup-chaufførs lastbil mistede al strøm og forårsagede omfattende uheld

Annonce